Наголос

ЄФЖ: Неймовірний вияв солідарності грецької спілки українським колегам

9 березня група грецьких журналістів, на чолі з президенткою Спілки журналістів афінських щоденних газет Марією Антоніаду, вирушили з Афін з півтонною гуманітарної допомоги українським журналістам. Відповідна новина з’явилась на сайті Європейської Федерації Журналістів

Міжнародна та Європейська федерації журналістів високо оцінили «неймовірний прояв солідарності» Спілки журналістів афінських щоденних газет, яка організувала цю делегацію у співпраці з Об’єднаною організацією субсидіарного страхування та охорони здоров’я журналістів (EDOEAP) і за підтримки Грецької федерації профспілок журналістських спілок (PFJU).

Допомога, яка буде надана членам Міжнародної Федерації Журналістів – Національній спілці журналістів України та Незалежній медіа-профспілці України, включає:

  • 87 комплектів для екстреної першої допомоги (спеціалізовані аптечки), пожертвувані EDOEAP;
  • Електронне обладнання, спальні мішки, рюкзаки та захисні маски від Covid-19 на суму 5900 євро, придбані Спілкою журналістів афінських щоденних газет за фінансової підтримки PFJU;
  • Інше електронне та комунікаційне обладнання, які було надано телекомунікаційними компаніями “WIND” та “COSMOTE” та благодійним фондом “AEGEAS”

Спілка журналістів афінських щоденних газет також пожертвувала 2000 євро у спеціалізований Міжнародний фонд безпеки МФЖ/ЄФЖ для підтримки журналістів, які перебувають під загрозою внаслідок війни.

Президентка Спілки журналістів афінських щоденних газет Марія Антоніаду сказала: «Солідарність – наша зброя. Виконавча рада нашої Спілки з першого моменту російського вторгнення в Україну перебуває в контакті з Європейською та Міжнародною федерацією журналістів та спілками українських журналістів для надання допомоги та підтримки нашим колегам та їхнім сім’ям» .

«Спілка журналістів афінських щоденних газет у співпраці з Об’єднаною організацією субсидіарного страхування та охорони здоров’я журналістів  та Грецькою федерацією профспілок журналістських спілок підтримують грецьких та українських колег, щоб полегшити їхню роботу, захистити свободу ЗМІ та свободу вираження думок, тому що, як відомо у важкі часи, такі як війна правда – це перша жертва».

Президента Спілки супроводжує 2-й віце-президент Джордж Гавалас, , секретар з особливих питань Мачі Ніколара та член Виконавчої ради Джордж Вотскаріс.

Ставрос Капакос Президент Виконавчої ради Об’єднаної організації субсидіарного страхування та охорони здоров’я журналістів та член Виконавчої ради Спілки журналістів афінських щоденних газет сказав: «Грецькі журналісти та працівники засобів масової інформації ефективно висловлюють підтримку нашим українським колегам, які намагаються готувати новини в незвичайних та особливо складних умовах через російське вторгнення на українську територію. У відповідь на заклик спілок українських журналістів, а також Європейської та Міжнародної федерації журналістів ми підтримуємо наших колег в Україні, надсилаючи необхідні медикаменти та заявляємо, що готові надати будь-яку можливу допомогу у майбутньому».

У спільній заяві генеральний секретар Міжнародної федерації журналістів Ентоні Белланжер та генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес сказали: “Це неймовірний прояв солідарності, який надає життєво важливу підтримку нашим колегам в Україні. Ми, як і раніше, схильні до того, щоб проявляти ще більшу солідарність і гуманітарну допомогу в міру загострення війни і того, що дедалі більше журналістів під загрозою”.

Сьогодні Міжнародна федерація журналістів та Європейська федерація журналістів подякували європейським філіям, які зробили свої пожертви для надання допомоги українським журналістам. Багато журналістських організацій зробили свій внесок, у тому числі з Чехії, Великобританії та Ірландії, Греції, Норвегії, Фінляндії. Міжнародна та Європейська федерації журналістів також закликають будь-кого з бажаючих зробити свій внесок:

Українські журналісти під обстрілами – їм потрібна ваша солідарність! Міжнародна федерація журналістів та Європейська федерація журналістів започаткували спеціальний безпековий фонд для допомоги журналістам в Україні. Зробити пожертву можна за цим посиланням.