Наголос

Щодо солідарної позиції за надзвичайних обставин

Шановні колеги!

Завдяки нашій спільній принциповій позиції проти втручання правоохоронців у діяльність наших осередків маємо належну реакцію МВС і Національної поліції.

Одразу після публікації нашої заяви «Протестуємо проти вимог поліції отримати персональні дані сотень журналістів» пройшли переговори керівництва НСЖУ з керівництвом підрозділів МВС і Національної поліції (очільник профільного департаменту).

Відбулася зустріч начальника ГУ НП у Вінницькій області Івана Іщенка та голови Вінницької ОО НСЖУ Василя Паламарчука.

За інформацією з главку регіональної поліції та пресслужби Національної поліції України у четвер, 9 грудня, прокуратура, за зверненням слідства, припинила провадження, у якому фігурувала Вінницька ОО НСЖУ (цього тижня маємо отримати копії рішень і офіційний пресреліз поліції).

У Тернополі поліція одразу після публічного протесту НСЖУ відкликала свій лист про доступ до персональних даних членів осередку НСЖУ.

Насамперед ця реакція стала можливою завдяки принциповій позиції наших колег з Вінницької ОО НСЖУ (Василь Паламарчук, Марина Тепленко) і Тернопільської ОО НСЖУ (Василь Тракало), нашій згуртованій позиції активу Спілки під час онлайн-зустрічі 7 грудня, підтримці колег з національних медіа, які поширили нашу заяву (Українські новини, Укрінформ, «Обозреватель», «Гордон», телеканал «Прямий» та інші).

Деталі нашої надзвичайної наради та позиції багатьох з вас викладені в матеріалі «Їм не потрібна була правда».

Водночас інформуємо, що від імені Медіаруху (об’єднання ГО та журналістів) у відповідь на наш протест проти втручання правоохоронців з метою отримати персональні дані сотень журналістів, деякі організації поширили заяву із закидами на адресу НСЖУ:

https://imi.org.ua/news/mediaruh-zaklykaye-provesty-publichnyj-audyt-chlenstva-nszhu-i42777
https://detector.media/community/article/194601/2021-12-08-mediarukh-vystupaie-proty-vydachi-posvidchen-presa-nezhurnalistam/.

Очевидно, настільки ворожа позиція до Спілки й відмова в солідарності з колегами криється в неприхованій неприязні до керівництва НСЖУ ініціаторів створення Медіаруху – ГО «Детектор Медіа» (Наталія Лигачова, Світлана Остапа) та Інституту масової інформації (Оксана Романюк).

Сайт «Детектор Медіа» свідомо ігнорує важливі журналістські ініціативи НСЖУ й водночас публікує недостовірну інформацію з метою дискредитації Спілки (при цьому не оприлюднює нашої відповіді). Приклад – і ця заява, поширена від імені Meдiaруху, в якій регіональні осередки НСЖУ (Волинська, Херсонська Одеська ОО НСЖУ) звинувачено в прийомі до Спілки нежурналістів.

У відповідь на закиди ми підготували матеріал «Відомі журналісти не підтримують заяву з критикою НСЖУ, поширену від імені Медіаруху». Публікація спростовує твердження про прийом до НСЖУ з порушенням Статутних вимог у Волинській і Херсонській областях, водночас підтверджує оперативне скасування рішень про прийом неналежних кандидатів у Одеській ОО НСЖУ. Мало того, виникають обґрунтовані запитання до самого Медіаруху, чиї заяви прикрито іменами відомих журналістів.

Просимо ознайомитися з аргументами Спілки, викладеними в нашій публікації, та у спілкуванні з колегами аргументовано доводити, що велика частина звинувачень на адресу НСЖУ інспірована представниками медіаспільноти, якими рухає прагнення отримати великі донорські кошти на впровадження медіареформ (за прикладом Суспільного мовлення; частина ГО є лобістами законопроєкту про медіа та грантового проєкту зі створення спілки «правильних журналістів»).

Пропонуємо тему об’єктивного інформування про ініціативи НСЖУ й інформаційного опору спробам дискредитації Спілки обговорити під час чергового засідання Правління 23 грудня.

Ще раз щиро вітаємо Василя Миколайовича Паламарчука, який гідно вистояв у надзвичайній ситуації тиску правоохоронців і суду на Вінницьку ОО НСЖУ.

Журналісти важливі!

Щиро                                                                

Сергій Томіленко, голова НСЖУ