Наголос

Російська інформаційна експансія і окупація Криму – головні теми вебінару НСЖУ в рамках проєкту «У фокусі – Крим»

І знову «У фокусі – КРИМ». І знову – аншлаг. Організований НСЖУ вебінар «Ненасильницький інформаційний спротив. Вимушена журналістська міграція. Інформаційні наслідки окупації» зібрав 11 листопада максимально можливу кількість учасників на платформі ZOOM, частина слухачів доєдналися у Фейсбуці. Тобто учасниками вебінару і цього разу стали більше ста слухачів. Разом з професійними журналістами учасникам вебінару стали викладачі і студенти Інституту журналістики  Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка, кафедри видавничої справи, редагування і основ журналістики та філології Житомирського державного університету ім. Івана Франка.

Відкриваючи вебінар голова НСЖУ Сергій ТОМІЛЕНКО розповів:

 Онлайн-курс «У фокусі – Крим» – ініціатива нашого шанованого колеги – секретаря НСЖУ Миколи Семени, який сам постраждав від окупаційного режиму. Ми виявляємо солідарність з колегами, що й тепер зазнають репресій з боку служб Російської Федерації, ми солідарні з громадянськими журналістами, які працюють у критичних умовах небезпеки, щоб розповісти світові про справжні події в нинішньому Криму. Мріємо, що кожний журналіст, що зазнав переслідувань, перебуває в ув’язненні, буде вільний, і ми зможемо потиснути йому руку й привітати, як свого часу вітали Миколу Михайловича Семену.

Замислюючись над тим, як збільшити кількість публікацій і сюжетів про Крим в українських медіа, в Національній спілці журналісті України прийшли до рішення об’єднати в онлайн-курсі «У фокусі – Крим»  низку семінарів, де спікерами стають з журналісти, правозахисники, експерти, які спеціалізуються на кримській тематиці і докладають зусиль до деокупації українського півострова.

– Хочемо озброїти журналістів знаннями і певними професійними інструментами для висвітлення чутливої теми Криму, – каже Сергій Томіленко.

Російська інформаційна експансія і окупація Криму – головні теми вебінару НСЖУ в рамках проєкту «У фокусі – Крим» 1

Спікери нинішнього вебінару – люди, які не з чужих слів знають про спробу анексії Криму. Це – докторантка Інституту журналістики Київського Національного університету імені Т. Г. Шевченка,  кандидатка філологічних наук, доцентка Гаяна ЮКСЕЛЬ і журналіст, письменник Юрій ЛУКАНОВ.

Російська інформаційна експансія і окупація Криму – головні теми вебінару НСЖУ в рамках проєкту «У фокусі – Крим» 2

Гаяна Юксель – кримчанка і пройшла  значний шлях в українській журналістиці. В Криму вона була однією з організаторів і головною редакторкою новітньої для України українсько-турецької агенції, що й тепер, працюючи в Києві, випускає новини англійською, українською, турецькою, кримсько-татарською мовами.  

В Криму до окупації Гаяна щедро ділилася своїм досвідом. Микола Семена каже:

– Я був присутній на кількох її семінарах, де ми обговорювали практику висвітлення міжнаціональних питань. І саме в темі Криму та міжнаціональних питань, ідеологічної роботи Гаяна Юксель має чималий досвід, їй є про що сказати слухачам вебінару.

Вона робить акцент на тому, що російська інформаційна експансія в Криму не припинялася усі тридцять років Незалежності України. Тільки раніше вона була прихована, а тепер пішла в лобову атаку. А дисертація Гаяни Юксель – це жива історія окупації Криму, де важливе місце відводиться питанням інформаційно-ідеологічних наслідків окупації в гуманітарній сфері, міфологізації історії, питанням примусової трансформації медійного ландшафту Криму. 

Російська інформаційна експансія і окупація Криму – головні теми вебінару НСЖУ в рамках проєкту «У фокусі – Крим» 3

Юрій Луканов – досить відомий в Україні журналіст, який працював у республіканських газетах, на міжнародному канадському радіо. Важливо, що він сам був свідком і учасником подій в Криму в 2014 році і добре обізнаний з обстановкою, що там складалася. Юрій Луканов – автор близько сотні матеріалів з Майдану, про окупацію Криму і про війну на Донбасі, а також документальних книжок і фільмів, посібників з безпеки журналістів. Займається захистом прав журналістів у співпраці з ОБСЄ, Міжнародною і Європейською федераціями журналістів. Є тренером з безпеки під час роботи журналістів у гарячих точках.

Російська інформаційна експансія і окупація Криму – головні теми вебінару НСЖУ в рамках проєкту «У фокусі – Крим» 4

Він розповів:

– Якось під час однієї із зустрічей з військовими я почув: «Ми робимо все, щоб українці не відчували близькості війни, але, схоже, ми перестаралися. Так от: якщо журналісти займуть позицію нейтралітету в ставленні до війни, тоді і в людей сформується нейтральна позиція – ніби і немає у нас в Україні ні війни, ні окупації.

Онлайн-курс для журналістів «У фокусі – КРИМ» є ініціативою Національної спілки журналістів України у партнерстві з Європейською федерацією журналістів. Курс із 10 зустрічей розповідає про досвід та методику висвітлення проблем окупованого українського півострова.