Наголос

Зусиллями НСЖУ інструкторів з передплати залишили в районі. Але тільки до кінця року

Львівська дирекція «Укрпошти» напередодні початку передплатної кампанії з жовтня перевела інструкторів з передплати центрів поштового зв’язку з міста Буська до Львова. Здавалося б, звичайний організаційний момент у діяльності поштового оператора. Але його наслідки вже незабаром можуть відчути сотні, а то й тисячі людей, передусім передплатники газети «Воля народу». Про це розповів у листі до голови Національної спілки журналістів Сергія Томіленка її редактор, Заслужений журналіст України Микола Іванців. Він зазначає, цю історію можна було б вирішити на місці, але обласне керівництво «Укрпошти» на його звернення не реагує й будь-яких контактів уникає. Тому довелося звертатися за підтримкою до професійної спільноти. Але про все по порядку.

Все тримається на особистих контактах із листоношами    

«Річ у тім, що зараз інструктор з передплати центрів поштового зв’язку є у штаті дирекції, однак їх робочі місця у ЦПЗ – тобто там, де організовується процес передплати. Люди ці фахові, мають великий досвід роботи. Більшість з них, як от у ЦПЗ Буськ,  не мають змоги їздити на роботу до Львова  (це за 50 км), тому будуть розраховуватись. Отож, на нашу думку, таке нововведення має на меті просто «провалити» передплату та продовжити знищувати локальну пресу.  Аргументів від поштовиків на таку новацію поки що не почув. Хотів би, аби ви втрутились у цей процес. Виглядає дивно: ніби начальство хоче бачити своїх підлеглих на власні очі. Бо ж за штатом посади інструкторів залишаються. Хіба у начальства інші плани: або скоротити, бо бажаючих їздити до Львова на роботу немає, або працевлаштувати своїх, викинувши на вулицю тих, хто живе на периферії!» – пише Микола Іванців.

У коментарі прес-службі НСЖУ він поділився думками з приводу цієї ситуації.

«З одного боку, це виглядає як інфраструктурна реформа «Укрпошти». Але такі традиційні речі як газети відходять на другий план. До економічної скрути, яка сьогодні є, додаються ще проблеми з поліграфією і поштою. Бо якщо нас не будуть читати й передплачувати – то для чого ми взагалі існуємо?

Ми тримаємо тираж, хоч і не надто великий у порівнянні з іншими локальними роздержавленими газетами Львівської області. У нас в області ніколи не було великих тиражів колишніх районних газет. Ми входимо у п’ятірку видань із найбільшим тиражем і маємо тижневий наклад 2200. Більший тираж мають газети на територіях, де сильніший економічний потенціал і більше населення. Наприклад, колишній Сокальський район.

Але тираж ми тримаємо завдяки листоношам. У Буську є центр поштового зв’язку, він працює на чотири райони: Броди, Золочів, Буськ і Перемишляни. Є один інструктор з передплати, Ольга Петренко, на якій все тримається. Це дуже сумлінна, кваліфікована працівниця. Вона має всі телефони, всі контакти, контактує з кожним поштовим відділенням по всіх чотирьох районах. Коли виникають питання по доставці чи передплаті – все через неї можна вирішити. Вона працює в штаті обласного відділення «Укрпошти», але перебуває тут, на місці. Комп’ютери є, вся оперативна інформація є, а тепер, ні сіло, ні впало, вийшов наказ перевести інструктора з передплати до Львова.       

Майже всі працівники районних відділень відмовились переїздить до Львова. Дирекція почала шукати у Львові людей на їхні місця, але ніхто не піде та 6000 гривень працювати. З іншої точки зору, новій людині знадобиться час для того, щоб увійти в курс справи. Так, телефони знайти можна, але є особисті стосунки, відпрацьовані роками.

З восьмого жовтня вони хотіли, щоб вони вже поїхали до Львова. Тому я активно писав листи до керівників «Укрпошти», але відреагував на них тільки голова НСЖУ Сергій Томіленко. Він зв’язався з директором департаменту поштових послуг АТ «Укрпошта» Сергієм Гречком, і це єдиний зворотній контакт, який відбувся. Всі листи, які йдуть на львівську дирекцію, лишаються без відповіді. Жодної реакції! Я читаю на сайті НСЖУ, як працюють інші директори «Укрпошти», скажімо, в Одесі, зустрічаються з редакторами, щось пояснюють.

З нового року мають запрацювати пересувні відділення, але ніхто нічого не знає. Попередній директор обласного відділення взагалі з нами не контактував. Я є членом секретаріату, писав йому листи від обласної організації Спілки з пропозиціями зустрітися. Марно, відповіді немає. Обласна організація НСЖУ розташована в ста метрах від Львівської обласної дирекції «Укрпошти», приходимо в офіс – директора немає. Зараз прийшов новий директор, я знову написав листа. Поки що немає відповіді», – каже Микола Іванців.       

«Докладає та буде докладати максимум зусиль…»

А тим часом до Національної спілки журналістів надійшла відповідь директора департаменту поштових послуг АТ «Укрпошта» Сергія Гречка. Наведемо текст цього листа повністю.

«Загальновідомо, що протягом останніх років на ринку друкованих ЗМІ спостерігається стала тенденція до зменшення обсягів як по кількості найменувань видань, так і по тиражах.

З метою побудови ринково-ефективного й повного технологічного циклу робіт з розповсюдження періодичних видань, скорочення документообігу, створення більш ефективних умов співпраці, було прийнято рішення щодо централізації штату групи періодичних видань у Львівській філії. Таке рішення прийнято з урахуванням обсягів робіт, що виконуються інструкторами, необхідністю уніфікації процесів та організації робочих місць в єдиній системі з використанням програмного забезпечення та комп’ютерної техніки. Нараді у м. Буськ працюють 2 інструктори. Ці дві посади залишаються у штаті групи періодичних видань філії (не скорочуються), але змінюється місце їх локації – місто Львів.

Слід зазначити, що АТ «Укрпошта» зацікавлене в тому, щоб працюючі в районах, зокрема, у м. Буськ, інструктори залишались у штаті товариства. Тому працівникам пропонується працевлаштування: перехід на посаду начальника ПВПЗ з більшим рівнем заробітної плати або залишитись у штаті групи періодичних видань з робочим місцем у Львові.

Послуги з передплати періодичних видань та продаж періодики уроздріб є важливими послугами для товариства. Зміни та вдосконалення процесів запроваджуються задля отримання позитивних результатів як для товариства, так і для видавців.

Враховуючи вищесказане, інформуємо, що АТ «Укрпошта» для збереження тиражів періодичних видань докладає та буде докладати максимум зусиль. Маємо надію на спільну співпрацю у вирішенні проблемних питань», – йдеться у відповіді директора департаменту поштових послуг Сергія Гречка.

Запевнення партнерів не відповідають дійсності

Власне, її й отримав редактор буської газети «Воля народу» Микола Іванців. Він вдячний пану Гречку за спілкування та увагу, але вважає, що відтермінування до кінця року наміру перевести інструктора з передплати до Львова – це невеличка поступка «Укрпошти» видавцям.

«Я ставлю під сумнів слова п. С. Гречка щодо нібито «АТ «Укрпошта» для збереження тиражів періодичних видань докладає та буде докладати максимум зусиль» і все більше переконуюсь, що насправді  наслідком їхнього нововведення – зміна локації інструкторів з Буська до Львова – буде суттєве зменшення передплати на усю періодику, – каже Микола Іванців. – Щодо використання сучасного програмного забезпечення – хіба не існує нині те ж саме віддалене  обладнане робоче місце у Буську? Переведення до Львова – це означає, що досвідчений  фахівець просто змушений буде розрахуватись – це 50 км в один бік і 120 грн мінімум на транспорт щодня.  До слова, у Львові на його місце досі не знайшли заміни.

Виглядає так, що АТ «Укрпошта» таки не зацікавлена в тому, аби працюючі  в районах залишились у штаті товариства. Не зможуть інструктори перейти на посаду начальника ПВПЗ, бо перенесено з жовтня 2021 на квітень 2022 року створення пересувних відділень у Львівській області. Якщо з 8 жовтня інструктор з передплати буде звільнений, то хто займатиметься організацією передплати? Хто укладатиме договори з підприємствами на відомчу передплату? Їхати до Львова? З ким комунікувати? Невже ви вірите, що цим займатиметься заступник директора з передплати? А як оформлюватимемо т.зв. редакційну передплату? До слова, на одній з зум-конференцій С. Гречко бідкався, що редакційна  передплата суттєво падає. Насправді пошта усіляко намагається відмовити редакторів у її оформленні, бо ж насправді різниці у тарифах немає (С. Гречко на конференції говорив про якісь 15% економії).

Отож бачимо, як слова наших т. зв. партнерів не відповідають дійсності.

Розуміючи, що відмінювати  свої недолугі рішення  «Укрпошта» не буде, пропоную відтермінувати переведення інструкторів з передплати до квітня 2022 р. – коли стартує проєкт зі створення ПВПЗ. До слова, інструкторам двох центрів ПЗ – Жидачева та Дрогобича – дали таку можливість.  Мовляв, їм до Львова їхати ще дальше. Отож, спочатку проведімо разом передплатну кампанію – разом з інструкторами на місцях. Це і буде підтвердженням доброї волі «Укрпошти» до співпраці у вирішенні проблемних питань», – вважає Микола Іванців, редактор Буської газети  «Воля народу».

Зусиллями НСЖУ інструкторів з передплати залишили в районі. Але тільки до кінця року 3

Отож, ситуація критична. Першу атаку вдалося відбити. Але проблема лишається невирішеною, причому це проблема державної ваги, каже Микола Іванців: «Ми говоримо про соціальну функцію газети. Наші передплатники – в основному, пенсіонери. І вони хочуть її отримувати. Ми не можемо їх втрачати».