Наголос

У Києві відбулася презентація англомовного видання книжки Станіслава Асєєва

У Києві відбулася презентація англомовного видання книжки українського журналіста Станіслава Асєєва “Світлий Шлях. Історія одного концтабору” (The torture camp on Paradise street).

“Дійсно, зараз ще перекладають цю книжку німецькою, і вже у нас є переклад французькою. Знову-таки за сприяння МЗС ми плануємо на жовтень цього року презентацію в Парижі”, – сказав Асєєв на презентації видання в Києві в четвер.

Він наголосив, що в’язниця “Ізоляція” в Донецьку існує восьмий рік, і закликав усіх західних дипломатів “тиснути на РФ саме словом “Ізоляція” як окремою темою на дипломатичних переговорах”.

“Щороку створюється окремий звіт ООН щодо порушення прав людини. Буквально сьогодні-завтра він знову вийде, де “Ізоляція” згадується окремим абзацом. Але будьмо відверті: хто ці звіти читає, крім дипломатів і тих, хто займається правозахисною діяльністю? Тому найперше, що треба завжди робити, – це порушувати питання “Ізоляції” на будь-якій дипломатичній площині з РФ”, – зазначив Асєєв.

Крім того, він зазначив, що місія ОБСЄ та місія ООН у Донецьку “могли б хоч раз просто приїхати до воріт “Ізоляції”.

“Адже адреса ця відома. Звісно, їх не пустять усередину, вони (бойовики – ІФ), напевно, посилатимуться (якщо взагалі хтось до них вийде), що там військова база. А на території “Ізоляції”, крім полонених, дійсно стоять танки, БТРи, це ще й військова база. Але саме розголошення, саме той факт, якби ОБСЄ приїхало до воріт, зробило фотозвіт і потім виклало це публічно, і ми підтримали б це інформаційно, це дуже потужно б ударило, в тому числі, по РФ, для того щоб цю тему хоч якось вирішувати”, – розповів журналіст.

Асєєв додав, що англомовний переклад видання став можливим завдяки посольству Канади.

“Переклад йшов дуже складно, з огляду на те, що, по-перше, треба було перекласти тюремну лексику. Я дуже часто в “Ізоляції” сидів із людьми, які вже мали тюремний досвід ще до цієї війни. Це переконані кримінальники, які говорять специфічною мовою, які вірять у ці так звані поняття”, – зазначив автор.

За його словами, наразі книжку не планують продавати.

“Ми плануємо безкоштовно роздавати саме серед дипломатів. Яким чином? Я думаю, що через наші дипустанови та через наше МЗС”, – сказав він і додав, що кілька примірників видання вже доставили в посольства України в Литві, Латвії та Естонії.

У свою чергу заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко повідомив, що встановлено вже понад десять осіб, які безпосередньо катували, зокрема, Станіслава Асєєва та інших ув’язнених, які були звільнені під час обмінів за участю президента України Володимира Зеленського.

“Станіслав Асєєв та інші ув’язнені дали показання, факти, які дають змогу ідентифікувати цих осіб. Частині цих осіб, які є громадянами РФ, уже пред’явлено заочні підозри. Це означає, що вони не зможуть виїжджати за межі РФ, і будемо намагатися вимагати їх засудження та видачі”, – сказав Геращенко.

Водночас перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова звернула увагу на те, що, за наявними даними, на Донбасі є близько 160 підвалів, подібних до “Ізоляції”, де щодня відбуваються катування.

Станіслав Асєєв працював позаштатним кореспондентом “Радіо Свобода” в Донецьку, був викрадений 11 травня 2017 року, терористична організація “ДНР” утримувала його до 29 грудня 2019 року.

22 жовтня 2019 року сайт “генеральної прокуратури” так званої ДНР оприлюднив інформацію про те, що в серпні вироком “Апеляційної палати Верховного Суду ДНР” Асєєва визнано винним у скоєнні низки злочинів, передбачених ч. 3 ст. 329 (організація екстремістського співтовариства) , ст. 321 (шпигунство), ч. 4 ст. 32, ст. 321 (підбурювання до шпигунства), ч. 1 ст. 325 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності), ч. 2 ст. 326 (публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності) “Кримінального кодексу” так званої ДНР.

Йому було призначено покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 15 років із позбавленням права займатися журналістською діяльністю терміном на два роки і шість місяців, з обмеженням свободи терміном на один рік, із відбуванням покарання в колонії суворого режиму.