Наголос

Шановні колеги!

Наближається наше професійне свято, деякі організації вже проводять святкові заходи. Щиро вас усіх вітаю з позитивним передчуттям. АЛЕ. Офіційне привітання надішлемо окремим листом. Зараз хочу вас поінформувати щодо тривожної ініціативи, яку просувають окремі громадські діячі.

Учора, 1 червня, на засіданні Ради з питань свободи слова при Президентові України більшістю голосів схвалено заклик до Володимира Зеленського скасувати державну нагороду для журналістів – почесне звання «Заслужений журналіст України».

Відповідний проєкт рішення Ради ініціював Максим Кречетов, колишній працівник «Студії 1+1», а нині член Наглядової ради Суспільного мовлення (представляє парламентську фракцію партії «Слуга народу»).

Вісім членів Ради з питань свободи слова впевнені, що потреба відзначати журналістів органами влади «відпадає», а саме почесне звання успадковане «як елемент нагородної системи Радянського Союзу».

Наша спільна спілчанська позиція – намір скасувати звання лише для журналістів (при тому, що законодавство передбачає понад 40 почесних звань) несправедливий. Його спрямування – нівелювати професію, знецінити внесок журналістів у розбудову держави. Особливо важливе почесне звання для працівників ЗМІ в регіонах.

Оскільки сама пропозиція виникла спонтанно напередодні засідання Ради, то я провів термінові консультації з керівництвом багатьох обласних організацій НСЖУ, аби напрацювати нашу спільну позицію, посилити аргументацію на захист політики відзначення журналістів державними нагородами. Щиро дякую за оперативну підготовку письмових аргументованих звернень від активу організацій: Львівської (Ярослав Климович, Андрій Болкун), Дніпропетровської (Олексій Ковальчук), Рівненської (Дмитро

Тарасюк), Запорізької (Наталія Кузьменко, Валентина Манжура), Івано-Франківської (Лілія Боднарчук, Вікторія Плахта), Херсонської (Валерій Долина, Любов Брусик), Кіровоградської (Петро Мельник) та Київської (Михайло Сорока, Алла Малієнко). Також вдячний за поради Олександрові Голубу (Харківська ОО НСЖУ), Тетяні Калиновській (Черкаська), секретарям НСЖУ Володимиру Данилюку, Костянтину Григоренку, Валентині Душок, Денису Іванеску, Олегу Наливайку, Віталію Голубєву, Зої Шариковій, Сергію Шевченку, активістам Спілки Людмилі Мех та Олександру Кульбаці. Перепрошую, перелічую лише тих колег, з ким був на прямому контакті, з ким зміг оперативно переговорити щодо цієї несподіваної та провокативної теми – позбавлення українських журналістів права на почесне звання.

Водночас інформую, що, крім Максима Кречетова, заклик скасувати державну нагороду для журналістів підтримали ще 7 членів Ради: Тетяна Лебедєва (почесна голова Національної асоціації медіа, у 2003–2010 роках – член Нацради з питань телебачення і радіомовлення), Вадим Міський (ГО «Детектор медіа», секретар Наглядової ради Суспільного мовлення), Світлана Остапа (ГО «Детектор медіа», голова Наглядової ради Суспільного мовлення), Тарас Шевченко (заступник Міністра культури та інформаційної політики, на час формування Ради – директор ГО ЦЕДЕМ), Наталія Гуменюк (журналістка, Суспільне мовлення), Сергій Штурхецький (голова Незалежної медіапрофспілки), Ірина Городецька (юрист, радіогрупа ТАВРМЕДІА).

Навіть більше, під час засідання Ради заступник Міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко дозволив собі неприпустимі закиди на адресу нашої організації, мовляв, «існування великої кількості проблем у медіагалузі, таких як підробні журналістські посвідчення, недотримання журналістських стандартів у ЗМІ, проблеми з підтвердженням журналістського статусу – через відсутність в Україні великої авторитетної масової членської журналістської організації. НСЖУ такою не є, а наша активна «продемократична меншість», на жаль, не змогла створити альтернативу Спілці…».

Очевидно, що на засіданні Ради я засудив грубу публічну атаку на Спілку від урядовця, який представляє грантові громадські організації. Водночас вважаю за потрібне поінформувати вас щодо позиції посадовця, який насправді воює проти НСЖУ. Не допомагає втілювати антикризові заходи з підтримки українських ЗМІ, а лобіює репресивний законопроєкт «Про медіа».

Щодо почесних звань. Ситуація ще не плачевна. Ініціатива ліквідувати звання для журналістів – це лише рекомендація певних громадських діячів. З огляду на те, що Президент України Володимир Зеленський своїми указами присвоював звання «Заслужений журналіст України» щонайменше дев’яти медійникам, а процедура внесення змін до Закону «Про державні нагороди» є тривалою, сподіваємося, що нашу з вами аргументацію почує влада.

Більше деталей про розгляд питання в Офісі Президента – у публікації на сайті Спілки: http://nsju.org/novini/prezydentu-radyat-skasuvaty-zvannya-zasluzhenyj-zhurnalist-nszhu-proty/

З реакцією пана Кречетова (неофіційного радника одного із заступників Глави ОП) на звернення регіональних осередків НСЖУ можна ознайомитися у мережі «Фейсбук»: https://www.facebook.com/statti.krechetov/posts/180461597412264

Також окрему позицію висловила членкиня Ради, експертка Тетяна Попова (вона, як і Наташа Влащенко, дослухалася до аргументів регіональних організацій НСЖУ й не голосувала за заклик скасувати почесне звання для журналістів): https://www.facebook.com/TVP777/posts/10225185523686853

Колеги, цим листом намагаюся відповісти на питання, які можуть виникати в регіональних журналістів під час проведення спільних святкових заходів. Аби ви могли заспокоїти спілчан.

Принагідно інформую, що на засіданні Ради наголосив на неприпустимості блокування указів про присудження президентських стипендій видатним діячам інформаційної сфери, зокрема Миколі Семені та іншим авторитетним нашим колегам. Відповідний заклик Рада спрямувала Президентові України.

Журналісти важливі!

З повагою

Сергій ТОМІЛЕНКО