Наголос

Міжнародна Федерація Журналістів високо відзначає заходи НСЖУ з боротьби із безкарністю

Національна спілка журналістів України, будучи членом Міжнародної Федерації Журналістів, долучилася до щорічної кампанії Федерації «Кінець безкарності за злочини проти журналістів». Про старт даної ініціативи ми повідомляли напередодні Міжнародного дня припинення безкарності за злочини проти журналістів.

Цього року, підбиваючи підсумки глобальної кампанії, експерти МФЖ виділили і роботу НСЖУ. Відповідна новина була розміщена на сайті Федерації. Зокрема, мова йдеться про проведення щорічних громадських слухань з питань захисту прав журналістів, боротьби з системною безкарністю та фізичною агресію щодо працівників ЗМІ, які відбулися 2 листопада 2020 року. Також, колеги звертають увагу на запуск спеціалізованої гарячої лінії щодо правопорушення стосовно журналістів та підготовку спільної з Польською асоціацією журналістів (SDP) збірки «Я журналіст. Чому ви мене б’єте?» (в солідарність із білоруськими журналістами).

На підтримку ініціатив української Спілки журналістів виступив Генеральний секретар МФЖ Ентоні Белланжер, який відзначає високий рівень безкарності в Україні та необхідність тиснути на у питаннях справедливості на посадовців. «Безпека журналістів – це питання номер один», – коментує генсек МФЖ дії НСЖУ.

Серед цікавих ініціатив іноземних колег в рамках глобальної кампанії боротьби із безкарністю варто відзначити проект італійців «80 імен, 80 історій, 80 істин, що заперечують» на пам’ять журналістів, яких вбили у світі за останні роки. З 1 по 3 листопада їх імена транслювалися на фасаді офісу Італійського суспільного мовника «Rai».

Також, незвичайною є кампанія колег з Філіппін. Національна спілка журналістів Філіппін запустила кампанію «Медіа в масці» з метою підвищення обізнаності громадськості про напади на свободу преси з боку президента Родріго Дутерте та його уряду. У рамках кампанії використовувалися тканинні маски для обличчя з надрукованою на них червоною рукою. При носінні ця рука закривала рот, що символізує постійні зусилля, спрямовані на замовчування вільних та критичних філіппінських ЗМІ. 2 листопада Спілка запустила глобальний продаж таких масок по 10 доларів США за штуку. Кошти зібрані від продажу будуть передані Фонду захисту філіппінських журналістів, який підтримує журналістів, які стикаються із судовими переслідуваннями.