Наголос

Тарасу Матвіїву, який загинув на Донбасі, присвоєно звання Героя України. Він був членом НСЖУ

«Журналісти захищають Україну як уміють і як нас вчили – пером, мікрофоном, телекамерою. А Тарас, випускник факультету журналістики, обрав для себе фронт і передову», – зазначає головний редактор жидавчівської газети «Новий час» Андрій Данилець.

Національна спілка журналістів України висловлює глибокі співчуття близьким та рідним молодшого лейтенанта, журналіста і члена НСЖУ Тараса Матвіїва, який загинув на Донбасі. Президент Володимир Зеленський присвоїв Тарасу Матвіїву звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Відповідний указ Глава держави підписав 13 липня.

«Тарас Матвіїв на фронті з початку війни. Був волонтером і добровольцем, а у 2019 році почав службу в лавах ЗСУ. Під час ворожого обстрілу 31-річний Тарас врятував двох своїх побратимів, допомігши їм дістатися в безпечне місце. На жаль, сам загинув від ворожої міни. Саме завдяки таким людям Україна вистоїть і переможе. Це – приклад цінностей молодих поколінь українців, які творять нашу країну. Вічна пам’ять Герою», – зазначив Глава держави. 

Молодший лейтенант Тарас Матвіїв загинув увечері 10 липня, коли бойовики обстріляли українські позиції в районі села Троїцьке Попаснянського району Луганської області. Одна з мін потрапила в бліндаж, де було двоє військових. Тарас Матвіїв витягнув двох своїх бійців назовні й відніс у безпечне місце. У цей час ще одна міна впала на позицію й осколками смертельно поранила Тараса.

Командування частини 24-ї окремої механізованої бригади ЗСУ та побратими ініціювали процедуру подання на відзначення молодшого лейтенанта Тараса Матвіїва званням Героя України.

Як коментує на прохання НСЖУ редактор газети «Новий час» Андрій Данилець, Тарас був «найпотужнішим волонтером» у Жидачеві. У часи Євромайдану був у «Пошуковій сотні», опікувався тими, хто зник в дні Революції Гідності. Був громадським активістом, блогером, регулярно публікувався у місцевій та національній пресі. «Тарас сам вирішив вступити до НСЖУ, адже був  випускником львівського журфаку та постійно публікувався у ЗМІ, мав загострене почуття справедливості. У Спілку журналістів його приймали у 2017 році», – зазначає Андрій Данилець.

Жидачівська газета «Новий час» готує спецвипуск, присвячений Тарасові Матвіїву.

Вічна пам’ять Герою!