Наголос

На Луганщині від ворожого обстрілу загинув офіцер ЗСУ жидачівець Тарас Матвіїв

Рятуючи своїх побратимів від мінометних обстрілів був смертельно поранений молодший лейтенант 24 окремої механеізованої бригади імені короля Данила наш краянин Тарас Матвіїв.

“10 липня, близько 20-00, позицію, якою командував молодший лейтенант Матвіїв Тарас Тарасович, в районі села Троїцьке, Попаснянського району – атакували окупанти. Били зі 120 мм мінометів. Одна з мін потрапила в бліндаж, де було двоє вояків. Бліндаж загорівся і частково обвалився. Тарас першим кинувся на допомогу побратимам – витягнув двох своїх бійців назовні і відніс в безпечне місце. В цей час ще одна міна впала на позицію і осколками смертельно поранила Тараса”, повідомила пресслужба 24 ОМБр імені короля Данила в якій проходив службу загиблий командир.

Тарас Матвіїв народився 18 лютого 1989 року на Волині та все своє життя прожив у м. Жидачеві. У 2006 році закінчив Жидачівську ЗОШ №1 та поступив до Львівського національного університету імені І.Франка, який закінчив у 2011 році, здобувши фах журналіста. Працював телевізійним журналістом, дописував та вів власні колонки на багатьох новинних сайтах.

У 2013-2014 роках був активним учасником Революції Гідності, співорганізатором “Пошукової ініціативи Майдану”, де разом з іншими активістами, розшукував безвісті зниклих майданівців. У рідному Жидачеві разом із однодумцями заснував ГО “Народний легіон”.

З початку анексії Криму та російської агресії на території Луганщини та Донеччини допомагав українському війську. Навесні 2015 року вступив до лав окремої добровольчої частини «Карпатська Січ» і обороняв українські позиції в Пісках, Водяному, Опитному, Первомайському.

У 2015 обраний депутатом Жидачівської районної ради. Співзасновник осередку Української Галицької Партії. У 2019 році склав повноваження депутата підписавши контракт із Збройними силами України.

З вересня 2018 року навчався на курсах лідерства Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного. Став офіцером Збройних сил України. В 2019 році направлений для подальшого проходження військової служби до 24 ОМБр імені короля Данила.

Попри свій молодий вік (Тарасові виповнився всього 31 рік) встиг дуже багато зробити для рідного міста, району.

Ось лише декілька яскравих прикладів із громадської та політичної діяльності Тараса Матвіїва: “Заснував рух “#Стоп_лісоцид”. Піднімав проблеми вирубки лісів у своєму районі та області зокрема. Боровся із нелегальним гральним бізнесом. Завдяки його боротьбі були відкриті кілька кримінальних проваджень і, як наслідок, – вилучення гральних автоматів у місті.

Як волонтер проводив збір коштів та всього необхідного для потреб наших військових впродовж 2013-2018 років.

Був розробником районної програми патріотичного виховання молоді. Ініціатор створення Центру громади Жидачева. Співрозробник мікропроектів у рідному місті. Завдяки його наполегливості у містечку встановили нові тренажери, та встановили нові дитячі майданчики. Співрозробник програми туристичного розвитку Жидачева. Ідейник залучення громади у процеси міста. Ініціатор запровадження електронних петицій у Жидачеві та громадського бюджет.

Ініціатор відродження місцевої футбольної команди «Авангард». Активний учасник фанатського руху команди.

Організатор патріотичних вишколів для старшокласників жидачівських шкіл.

Головний співорганізатор етнофестивалю “Удеч-фест Івана Купала”.

Творець та активний учасник громадських акцій, виставок зброї, дитячих турнірів, благодійних ярмарків. Активно відвідував школи із лекціями-спогадами про Революцію Гідності та російсько-українську війну.

Один із творців муралу вірша Героя Небесної сотні Богдана Сольчаника”, розповів про діяльність Тараса на своїй фейсбуксторінці його побратим Орест Гаврильчук.

Командуванням та побратимами 24 ОМБр імені короля Данила ініційовано процедуру подання молодшого лейтенанта Матвіїва Тараса Тарасовича на звання Героя України. Попередньо відомо, що прощання з Героєм спершу відбудеться на Майдані в м. Києві, згодом з Тарасом прощатиметься Жидачівщина.

Вічна пам’ять Герою!