Наголос Новини

ЗВЕРНЕННЯ Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України до усіх суб’єктів місцевих виборів

Сьогодні в Україні фактично розпочалась виборча кампанія з виборів депутатів місцевих громад та їх голів. Метою кожної політичної сили та кожного кандидата є бажання донести свою позицію до максимально більшої кількості  потенційних виборців. І головним посередником у цьому діалозі політиків та громадян є журналісти. І від засобів масової інформації, в значній мірі, залежить якість такої комунікації.

Саме тому Львівська обласна організація Національної спілки журналістів України звертається до усіх учасників виборчих перегонів здійснювати свою діяльність на засадах максимальної відкритості, чесності, об’єктивності у подачі інформації, публічної дискусії, категоричного невикористання т.зв. чорних піар-технологій.

Однак, мусимо констатувати той факт, що, на жаль, немало колег-журналістів не дотримуються засад професійної етики, є упередженими, заангажованими та далекими до принципу збалансованої подачі точок зору.

ЛОО НСЖУ висловлює глибоке занепокоєння певними нездоровими процесами, які відбуваються в середовищі регіональних  електронних та друкованих ЗМІ. Спілка фіксує збільшення фактів використання незаконних методів отримання інформації. Особливої уваги заслуговують факти порушення етично-моральних норм формального і неформального спілкування під час проведення «прямих ефірів», політичних ток-шоу, онлайн-включень, прес-конференцій тощо. 

Водночас слід зазначити, що доволі часто у роботі журналістів виникають питання т.зв. «конфлікту інтересів», коли журналіст тим чи іншим чином може бути зацікавлений у позитивному чи негативному висвітленні того, що є об’єктом його матеріалу.

Враховуючи викладене, а також збільшення в регіоні фактів вираженої політичної заангажованості окремих ЗМІ, що виражаються у нівелюванні конституційних норм та незаконному посяганні на інституції органів державної влади, її представників, що, до прикладу, мало місце в ефірі телеканалу НТА та інших, ЛОО НСЖУ звертається до медіа-спільноти Львівщини та Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, вжити усіх необхідних заходів з унеможливлення подібних проявів. Закликаємо пам’ятати, що етичний та професійний журналіст уникає конфлікту інтересів та неухильно дотримується своїх редакційних статутів та етичних принципів журналістики.

         Секретаріат Львівської обласної

Організації НСЖУ

3 червня 2020 року