Наголос

Пандемія може бути використана РФ як зброя в інформаційній війні проти України, – Олександр Ткаченко

Російська Федерація може скористатися пандемією коронавірусу для маніпуляцій у трьох площинах: культурній, інформаційній та медичній.

Про це голова Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко пише у своїй колонці на НВ.

«Якби ми пустили на самоплив підтримку культурної спадщини країни, експансія північного сусіда не змусила б себе чекати. Все це могло мати незворотні наслідки для України, адже її майбутнє неможливе без культурного становлення», – переконаний депутат.

Також, на його думку, попри те, що епідемія носить глобальний характер, вона може бути використана РФ як зброя в інформаційній війні проти України. «Всі пішли в онлайн, трафік стрімінгових сервісів і телеперегляд зростає, що є доступною можливістю для посіву пропаганди. Тому важливо, аби боротьбу з кардшерінгом, до якого вдаються українці для перегляду піратських ресурсів, в тому числі російських каналів, ніхто не відміняв. Це частина завдань, що стоїть перед кіберполіцією і сьогодні їй потрібно приділити ще більше уваги», – наголошує він.

Саме тому він вважає, що сьогодні варто дуже ретельно «фільтрувати джерела інформації», зважати на коментарі тих, хто розбирається в темі та дотримуватись рекомендацій МОЗ і ВООЗ.

Також він застерігає від прийняття допомоги лікарням та медичній сфері, у разі якщо таку запропонує Російська Федерація: «Прийняття цієї допомоги де-факто буде означати, що ми вважаємо війну припиненою. А вона триває».

Нагадаємо, 25 березня стало відомо, що Міністерство фінансів України готує секвестр державного бюджету (скорочення видатків) і планує скоротити фінансування культури та кіно. А 30 березня Верховна Рада на позачерговому засіданні не підтримала в першому читанні проєкт урядових змін до закону «Про державний бюджет на 2020 рік». Зміни до бюджету доопрацьовують у Верховній Раді.