Наголос

Зеленський звільнив чотирьох членів Нацради і заново призначив двох (ДОПОВНЕНО)

Президент України Володимир Зеленський звільнив членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Уляну Фещук, Сергія Костинського, Валентина Коваля і Юрія Зіневича.

Відповідні укази № 63/2020№ 64/2020№ 65/2020 і № 66/2020 від 4 березня оприлюднено на сайті глави держави.

Повноваження членів Нацради припинено достроково відповідно до пункту 9 частини першої, частини четвертої статті 8, частини п’ятої статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

Посилання на ці норми закону означає, що президент за результатами розгляду звіту Нацради за 2019 рік прийняв рішення про незадовільну оцінку діяльності членів Нацради і, відповідно, вирішив достроково припинити їхні повноваження.

Іншими указами № 67/2020 і № 68/2020 від 5 березня президент заново призначив членами Нацради Юрія Зіневича і Валентина Коваля.

Таким чином, кворум у Нацраді збережено (є шестеро членів – двоє від президента і четверо від парламенту), тому регуляторний орган може проводити засідання та ухвалювати рішення. Дві посади членів Нацради за президентською квотою поки що вакантні.

Сергій Костинський та Уляна Фещук прокоментують «Детектору медіа» своє звільнення трохи згодом.

ДОПОВНЕНО:

Однак 5 березня заплановане засідання Нацради не відбулося. Це пов’язано з тим, що Нацрада зможе оформити призначення двох членів лише наступного дня, тобто станом на 5 березня в Нацраді є тільки четверо чинних членів (за парламентською квотою), а кворум для проведення засідань – це шість осіб.

«Призначення ми можемо провести лише завтрашнім числом (6 березня), а звільнення – сьогоднішнім (5 березня)», – пояснила перша заступниця Нацради Ольга Герасим’юк.

За словами пані Герасим’юк, 6 березня Нацрада проведе позачергове засідання, на якому розгляне всі невідкладні питання, заплановані на 5 березня.

Звільнені президентом Володимиром Зеленським Уляна Фещук і Сергій Костинський подякували колегам та апарату Нацради за спільну роботу.

«Ми працювали довго, і досягли непоганих результатів. Звіт Нацради за попередній рік був найкращим серед усіх звітів Нацради за весь час її існування. Я пишаюся тими результатами, яких нам разом вдалося досягнути. Працювати на державу – це був виклик собі, який я достойно пронесла за ці роки», – сказала пані Фещук.

«Наш склад Нацради є найкращим за всі часи. Ми разом виконали багато завдань, які мали бути виконані десятки років тому. Для мене важливо, що ми працювали в рамках стратегії. Вона була спрямована на обмеження впливу російського телебачення на український інформаційний простір, захист української мови та українського продукту, розвиток суспільного, військового та місцевого мовлення, ми забезпечували будівництво архітектури українського мовлення в Донецькій, Луганській областях, на межі з Кримом. Ми побудували колії, за якими, сподіваюся, Нацрада буде йти далі», – сказав пан Костинський.

Він також попросив колег на наступних засіданнях підтримати проекти рішень про обмеження ретрансляції в Україні іноземного каналу RTVI (у його ефірі показали карту Криму як частини РФ), про призначення перевірки каналу ZIK за трансляцію пресконференції Володимира Путіна та про санкції за розпалювання ворожнечі каналом «112 Україна».

Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк подякувала колегам і побажала їм успіху.

Нагадаємо, Сергій Костинський та Уляна Фещук працювали членами Нацради з 14 вересня 2015 року. Їх призначив президент Петро Порошенко на місце Григорія Шверка та Геннадія Севрюкова, які були обрані народними депутатами.

Валентина Коваля президент Петро Порошенко призначив членом Нацради 27 вересня 2016 року на місце, вакантне протягом двох років після звільнення членів Нацради попереднього складу.

Юрій Зіневич став членом Нацради 9 липня 2019 року. Його призначив президент Володимир Зеленський, перед тим скасувавши звільнення Юрія Артеменка та призначення Володимира Горковенка (цю ротацію провів Петро Порошенко) і дочекавшись завершення строку повноважень Юрія Артеменка.