Наголос

У Львові журналісти викрили мережу ботів, яка працювала в інтересах місцевої влади

Фейкові акаунти переважно поширювали та коментували дописи на користь депутатів та членів двох партій — «Свободи» та «Європейської солідарності».

Про це розповідають «Наші гроші. Львів».

Зазначається, що журналістам вдалось викрити групу з понад 60 фейкових акаунтів у соцмережі Facebook. Боти начебто просували, зокрема, інтереси бізнесмена та депутата міськради Григорія Козловського та голови міста Винники Володимира Квурта.

За інформацією журналістів, ботоферма почала діяти у першій половині 2019 року. У цей час голова Винників (Львівська область) Володимир Квурт був кандидатом у народні депутати. Пост про його зустріч із виборцями активно коментували фейкові акаунти. Боти переважно використовували для своїх сторінок фото росіян із соцмережі «Вконтакте».

Фейкові акаунти сихронно поширювали інформацію про кандидата в нардепи Квурат. Журналісти встановили, що у липні 2019 року протягом доби частина ботів завантажила на свої сторінки відео на його підтримку майже 200 разів.

Також група акаунтів активно критикувала будівництво заводу поблизу Винників: його планують збудувати неподалік місця проживання групи місцевих депутатів. При цьому Володимир Квурт також публічно висловлювався проти зведення цього підприємства.

Серед депутатів, які проживають поблизу майбутнього заводу – відомий місцевий бізнесмен та депутат Львівської міськради Григорій Козловський. Його також активно підтримувала група ботів.

Зокрема, обшуки на його тютюновій фабриці вони називали «наїздом на вітчизняного виробника». Так само вони у соцмережах підтримували будівництво компанією Avalon (співвласником якої є Козловський) 72-метрового готелю Hilton посеред львівського Парку культури і відпочинку.

За інформацією медіа, в близьких відносинах із Григорієм Козловським перебувають львівські осередки партій «Свобода» та «Європейська солідарність». Виявлена ботоферма начебто переважно працювала на інтереси членів цих партій.

Володимир Квурт стверджує, що не оплачував, не замовляв роботу фейкових акаунтів. І взагалі ставиться до такого явища негативно.

Після публікації матеріалу, зазначають журналісти, частину фейкових профілів видалили.

Раніше вийшов спільний фільм «Громадського» та «Слідства.інфо» – «Я — бот». Він розповідає, як журналіст-розслідувач Василь Бідун більше місяця під прикриттям працював у ботофермі піар-агентства Pragmatico. Щодня він продукував сотні коментарів у Facebook та на інших сайтах від імені фейкових акаунтів.