Наголос

Потрібні зміни…

            Таку думку висловили усі учасники спільного засідання секретаріатів Львівської,Волинської та Рівненської обласних журналістських організацій,яких гостинно приймав санаторій «Червона калина»,що у селі Жобрин,що на Рівенщині. Львівську обласну журналістську організацію на ньому презентували Голова спілки Ярослав Климович та заступники і члени секретаріату Ярослав Фейло та Петро Цеголко. Тон у ромові задав звіт  нашого колеги Дмитра Тарасюка та Секретаріату Рівенської організації про основні напрямки роботу у 2019 році. Здавалось зроблено чимало та головний меседж усіх колег про зміну стратегії   інформаційного простору,подолання викликів, які з кожним днем постають перед журналістським середовищем. Найбільша проблема, що,на жаль,ми не випереджаємо події а реагуємо на них постфактум. Це,зокрема, було і з Законом » Про реформування державних та комунальних видань». Який місцеві чиновники так і не виконують. Тому й виникають проблеми з приміщеннями у яких працюють редакції, з першочерговим укладенням угод на висвітлення діяльності органів влади. Не провівши запобіжних заходів сьогодні намагаємось виправляти помилки, апелюємо до керівників держави,областей та регіонів. Це ж трапилось і з Суспільним мовленням . Сьогодні зрозуміло, що мовлення територіальних громад знищено. Обласні філії стали непотрібним придатком, без своєї концепції мовлення,без технічних засобів та найголовніше знищено професійні колективи, які і формували з усіма особливостями контент,який відображав  неповторну палітру життя нашої держави. На засіданні прозвучала думка,що ми не були наполегливі,не змогли організувати первинні журналістські організації у телерадіокомпаніях на відстоювання професійної честі. Реформа потрібна. Але втілювати її повинні фахові люди. А таких серед місцевих мовників було чимало. Зі смутком пишу було.

            На спільному засіданні ми прийняли Заяву до керівників Держави у якій вказали,що під ніж пущено законодавчу базу друкованих і електронних ЗМІ,зобов’язання держави щодо державної підтримки комунальної преси,соціального захисту журналістів просто ігноруються. Надії ми покладали на Держтелерадіо України. Але бачимо є бажання нової влади віддати на поталу Міністерству культури цей конституційний орган,який є єдиним органом центральної виконавчої влади здатний професійно і технологічно відслідковувати вітчизняний інформаційний медіа- простір.

            Або ж візьмемо ,якщо це можна назвати співпрацю, з «Укрпоштою». Байдуже ставлення до проблеми доставки друкованих ЗМІ з боку держави призвело до катастрофічного зниження тиражів видань,відновити які дуже  проблематично. Тому й запропонували у найближчий час  провести в офісі НСЖУ нараду за участі Прем’єр-Міністра України з актуальних проблем розвитку медіапростору  держави.Але не кулуарно. Запросити для участі в нараді актив найбільшої творчої організації України.

            Підняли колеги із Рівенщини ще одну важливу тему-залучення до спілчанського життя активних молодих журналістів. Час диктує цю вимогу. Новітні інформаційні технології ,нові сучасні медіа заповнюють інформаційне середовище. Переважно їх творять вчорашні випускники вузів і необов’язково журналістського фаху. Блогери,цифровики створили окремий цікавий і дуже привабливий напрямок у журналістиці. Їх прихід у спілчанські ряди влив би свіжий струмінь у формування таких понять як журналістська солідарність,формування цехової спільноти,захисту колег від свавілля чиновників,утиску професійної діяльності. Це особливо стає актуальним із прийняттям законів «Про медіа» та «Про дезінформацію». Спілчанський актив повинен працювати у цьому напрямку. Спілчани повинні показати талановитій молоді,що ми готові до докорінних,глибоких змін спрямованих на розвиток та захист наших цехових інтересів.

            Додам,що це уже третій спільний секретаріат наших обласних журналістських організацій. Бо кожен із нас має добру нагоду проаналізувати здобутки колег,повчитись,перейняти кращі методи роботи. Але найголовніше спільно гуртувати журналістську спільноту. Дати зрозуміти владі та нашим критикам , що до перемін ми готові і вони уже відбуваються.

            Голова Львівської обласної організації

            організації НСЖУ              Ярослав Климович