Наголос

У Комітеті захисту журналістів занепокоєні ініціативами української влади стосовно ЗМІ

Прихід Володимира Зеленського на посаду президента в Україні не призвів до «докорінних змін у ситуації зі свободою ЗМІ в Україні», вважає координаторка програм Комітеті захисту журналістів (CPJ) в Європі та Центральнїй Азії Гульноза Саїд.

Про це вона розповіла «Голосу Америки».

Так, за словами експертки, викликає занепокоєння нещодавня заява міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського про посилення відповідальності журналістів за маніпуляції в медіа.

«Коли намагаються криміналізувати якусь діяльність, це викликає занепокоєння. Свободу слова та безпеку журналістів у будь-якій країні не забезпечують шляхом криміналізації діяльності, або через запровадження тих чи інших обмежень», – сказала Гульноза Саїд.

Також у CPJ занепокоєні можливістю санкцій для збиткових ЗМІ.

«Влада не повинна вирішувати, яке ЗМІ є життєздатним, або добрим з політичної точки зору, або хто є гарним журналістом та інше. Не варто, щоб парламент дивися на ЗМІ з точки зору того, наскільки вони прибуткові. Як в будь-якій країні з ринковою економікою, ринок має зрештою вирішити, чи виживе те чи інше ЗМІ, чи цікаве воно, безстороннє, чи надає воно гарний і якісний контент чи люди бажають його читати, або дивитись, або воно не є економічно життєздатним и має закритись», – переконана експертка.

На думку Гульнози Саїд, наразі не відбулось істотних змін в плані політичного середовища для журналістів, за виключенням обміну полоненими з Росією, в рамках якого до України повернувся журналіст Роман Сущенко. А для того, щоб справді змінити ситуацію, вважє експертка, урядові варто приділити увагу захисту журналістів-розслідувачів.

«Якщо нова влада України хоче продемонструвати повагу до безпеки журналістів та захисту ЗМІ, насамперед, потрібно поважати і підтримувати проекти журналістів-розслідувачів, такі як “Схеми”, не наражати їх на небезпеку, а, на жаль, це трапилось з журналістами “Схем” та “Слідства” та іншими за Порошенка і, на жаль, це триває і за президентства Зеленського», – сказала вона.

Представниця CPJ також нахвала неприйнятним постановочне «захоплення» студії Прямого каналу.

«Якщо працюєш в небезпечному середовищі, такого не варто робити. Загалом такі шоу та театралізовані вистави можуть призвести до того, що наступного разу люди не повірять, якщо щось серйозне трапиться», – сказала Гульноза Саїд.

Нагадаємо, раніше голова парламентського комітету гуманітарної та інформполітики, народний депутат від «Слуги народу» Олександр Ткаченко повідомив, що до кінця 2019 року його комітет планує внести законопроєкт про медіа. Зокрема, в ньому планують передбачити санкції для ЗМІ, які є збитковими.

Також міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський висловив думку, що потрібно на законодавчому рівні захищати інформаційне поле від маніпуляцій, а журналістів – від тиску.