Наголос

У Львівському університеті презентували книгу «Крізь роки і долі»

26 вересня 2019 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги «Крізь роки і долі». Сторінки видання розповідають про історію Львівської журналістики, процес її становлення та розвитку, описують глибокі традиції українського журналістського процесу. Участь у підготовці збірника взяли майже 60 авторів, об’єднаних Національною спілкою журналістів України. Книга має понад 200 фото, які ілюструють розвиток і діяльність редакцій Львова і Львівської області.

Під час презентації проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку ЛНУ ім. Івана Франка Володимир Качмар підкреслив важливість журналістського фаху для сучасного світі, зазначивши, що «Університет є справжньою кузнею кадрів для усіх сфер журналістики». Також він наголосив, що видання книги «Крізь роки і долі» є унікальною подією. «Це те, що об’єднує багатьох людей. І коли ця книга робить певний підсумок, то її значення є надважливе» – зазначив Володимир Качмар.

Модератором заходу був Ярослав Климович – голова Львівської обласної організації НСЖУ. Він акцентував увагу на глибоких традиціях української журналістики в цілому та львівської журналістики зокрема. «Серед усього різноманіття друкованих видань така книга неодмінно повинна існувати заради молодого покоління журналістів, щоб вони розуміли всю глибину і ґрунтовність української журналістики. Зрештою вона має право на існування  і заради досвідчених майстрів слова, щоб вони не забували історію формування цієї професії», – наголосив Ярослав Климович.

Безпосередньо до видання збірника долучився доцент кафедри української преси Львівського університету Ігор Паславський. Саме в його видавництві «ПАІС» було надруковано перших 300 примірників, які відразу потрапили у чільні редакції, бібліотеки, науково-навчальні заклади. Під час презентації він відзначив високий рівень публікацій, вміщених у виданні. «Ця книга є змістовною і неодмінно стане затребуваною в того читача, який любить правдиве, дотепне й оригінальне слово», – наголосив Ігор Паславський.

Теплими словами про книгу «Крізь роки і долі» відгукнувся і викладач факультету журналістики Львівського університету, професор Василь Лизанчук. Він наголосив, що «у збірнику вміщені важливі моменти розуміння журналістами свободи слова. А історії, які викладені в ньому, збагачують, дають підґрунтя для утвердження української журналістики».

Ще раз на важливості видання «Крізь роки і долі» наголосили знані фахівці своєї справи, зокрема журналіст Михайло Батіг, письменник Микола Петренко, журналіст і письменник Богдан Кушнір, заслужений журналіст України, представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Львівській області Петро Цеголко.

У презентації книги також взяли участь інші письменники, редактори та журналісти, які долучилися до обговорення збірника та його прикладного значення для читачів.