Всеукраїнські новини

Євросоюз просить Україну активізувати боротьбу з піратством

Представники ЄС нагадали Україні про необхідність виконання своїх зобов’язань у межах Угоди про асоціацію, зокрема у сфері авторського права, торговельних марок, патентів і забезпечення дотримання цих прав.

Як зазначає «Європейська правда», ЄС просить Україну активізувати приведення своїх законів у відповідність до його норм. Це, зокрема, стосується сфери інтелектуальної власності — боротьби з підробками та піратством.

Такі дії передбачає Угода про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, яка є частиною Угоди про асоціацію і діє з 1 січня 2016 року.

Йдеться про здійснення реформ у сфері авторського права, товарних знаків, промислових зразків, топографій напівпровідників, патентів, сортів рослин і забезпечення дотримання законодавства, зокрема під час перетину кордону.

Впровадження цих реформ є на порядку денному щорічного міждержавного Діалогу між Україною та ЄС щодо прав інтелектуальної власності. Остання, 17-та зустріч Діалогу відбулася 26 червня 2019 року в Києві.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв про реформу авторського права у ЄС. У квітні її схвалила Рада ЄС. Європарламент проголосував за Директиву у березні. Тепер її мають схвалити парламенти держав-членів ЄС.

Нові правила зобов’язують такі онлайн-платформи, як YouTube, Facebook і Google News, укладати ліцензійні угоди з правовласниками: музикантами, журналістами, авторами і новинними видавцями, щоб отримати можливість використовувати їхні роботи онлайн. Такий підхід вже охрестили «податком на лінки».