Всеукраїнські новини

В Україні запрацювало агентство з медіаграмотності «Брама». Які проєкти воно втілюватиме?

У вересні 2024 року ​експертка з когнітивної стійкості та медіаграмотності Валерія Ковтун та експертка зі стратегічних комунікацій ​Христина Килимар запустили власне агентство з медіаграмотності «Брама». Співзасновниці разом із бордом експертів співпрацюватимуть із компаніями з різними запитами — від розроблення комунікаційної стратегії, створення брендингу до написання навчальних матеріалів чи створення іміджевого фільму.

Про цілі «Брами», напрями роботи й бачення розвитку Валерія Ковтун та Христина Килимар розповіли «Медіамейкеру».

Заснування «Брами»

Валерія Ковтун та ​Христина Килимар знайомі ще з 2016–2017 років — з часів роботи на телеканалі «1+1». Вони об’єднали спільні зусилля в межах першого українського державного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» — Валерія запустила й очолювала його, Христина відповідала за комунікацію. Крім цього, ще 2018 року Килимар створила власну креативну агенцію, яка розробляла комунікаційні стратегії, брендбуки, візуальні концепції для міжнародних і державних організацій. За плечима в Ковтун досвід роботи в медіа та співпраця із міжнародними організаціями в протидії дезінформації та розробленні освітніх програм.

Попередній досвід і напрацьована експертиза мотивувала їх запустити спільну справу.

«У Валерії є хороша компетенція в медіаграмотності. У мене — в комунікаціях, стратегіях, продакшені, тому що протягом семи років ми знімали фільми й анімації, працювали над комунікаційними стратегіями та брендингом. Тобто в нас відбувається такий класний метч», — ділиться Христина Килимар.

Валерія Ковтун пояснює символізм назви «Брама» — це вихід до нових можливостей і водночас захист від непотрібного й фільтрування шкідливого.

Гасло проєкту — «Формуємо бренди, посилюємо експертизу, вдосконалюємо комунікацію». За словами співзасновниць, це означає, що вони створюють продукт, який несе в собі експертизу.

«Ми думали, як структурувати нашу діяльність і кого ми маємо залучати. Тоді йшлося про те, що ми хочемо підсилювати ці організації, бренди, які приходять до нас за послугами. Тому наша місія —  за допомогою дуже глибинного (а не поверхневого) експертного занурення підсилювати бренди», — аргументує місію проєкту Христина Килимар.

Спектр послуг 

«Брама» надаватиме послуги в напрямах:

  • Аналітики — кількісні та якісні дослідження, аналітичні звіти ​та рекомендації для політик, аналітичні статті.
  • Комунікації — комунікаційна стратегія, стратсесія для визначення сильних сторін, антикризовий менеджмент, пресрелізи, експертні колонки, статті. 
  • Освітніх рішень — навчальні матеріали, тренінги з критичного мислення та захисту від маніпуляцій, освітній контент.
  • Продакшені — знімання онлайн-курсу, створення іміджевого фільму.
  • Брендингу —  брендбук, шаблони та візуалізації для соцмереж.

«Якщо до нас приходить бізнес, ми можемо не лише зробити повноцінну аналітику й комунікаційну стратегію відповідно до результатів. Ми можемо надати всі послуги в цих межах. Умовно, якщо потрібні навчальні матеріали онлайн-курсів, ми можемо написати ці матеріали, можемо зняти репутаційний фільм», — розповідає  ​Христина Килимар.

Усі ці напрями об’єднуватиме спільне покликання — підвищення медіаграмотності.

«Організації, які працюють із темою медіаграмотності дуже часто розробляють дуже класні рішення, але вони не можуть їх направити на правильну авдиторію. Або, наприклад, не вважають за доцільне вкладатися в комунікації, бо бракує ресурсу чи розуміння, як це працює. У нашій роботі побачили, що комунікація — це 50 % успіху. І вона не може відбуватися без знань із захисту від дезінформації, без розуміння, що таке медіаграмотність», — говорить Валерія Ковтун.

За її словами, медіаграмотність не існує десь у вакуумі, вона — саме той компонент, що присутній в будь-якій комунікації. Тому одним із завдань агентства є навчання медіаграмотності та консультування в цій сфері. «Брама» допомагатиме компаніям створювати екологічні команди, які розуміють, що таке дезінформація та як вона працює.

Водночас, за словами співзасновниці, для них важливий репутаційний складник і моральні цінності компаній та організацій, із якими вони співпрацюють. Сайт агентства двомовний, тобто команда готова до співпраці не тільки з українськими проєктами, але й іноземними.

Агентство — це приватний бізнес, який не залучає допоміжних фінансових ресурсів на розвиток.

Хто буде в борді експертів та як вони працюватимуть? 

Відповідно до запитів від проєктів співзасновниці залучають фахівців з різних сфер і конкретним досвідом роботи.

«Запрошені експерти — це люди, з якими ми будемо співпрацювати відповідно до завдання, компаній, організації, яка до нас прийде. Тобто ми будемо запрошувати експертів, з якими ми співпрацювали в попередніх проєктах і розуміємо, що вони дадуть класний продукт», — говорить Христина Килимар.

Зараз на сайті опублікували лише частину експертів, але їх значно більше, кажуть співзасновниці:

  • Алєся Діденко — експертка з публічних і державних комунікацій;
  • Анна Мисишин — експертка з безпеки даних та регулювання штучного інтелекту;
  • Пабло Гарфіас Торрент — експерт із якісних досліджень;
  • Анна Власенко — продюсерка;
  • Вікторія Удальцова — політична аналітикиня;
  • Юлія Стецюк — спеціалістка з розвитку бізнесу.

«Там є як люди, які працюють у сфері регулювання політик, так і люди, які проводять цю аналітику з використанням штучного інтелекту тощо. Залучення людей із різним баченням до рішення, звісно, забирає час, але мені здається, що такі підходи більш ефективні, ніж напрацьовані шаблони, які пришвидшують процес, але не завжди дають правильну відповідь», — ділиться Валерія Ковтун.

Залучення експертів із різноплановим досвідом співзасновниці вважають своєю сильною стороною.

Як планують розвиватися? 

Валерія Ковтун зазначає: вони хочуть, щоби «Браму» сприймали як великий ціннісний проєкт національного масштабу, який допомагатиме авдиторії розбиратися в маніпуляціях і займе свою нішу в медіаосвіті. Вона додає: «Освіта — це великий простір для роботи. Ми як агентство вкладатимемо в розвиток освіченого суспільства, яке захищене, стійке й чітко розуміє свою місію та за що воно бореться».

Христина Килимар додає, що «Брама» планує допомагати суспільству бути більш вдумливим у протидії пропаганді.

«Ми би хотіли працювати з компаніями, організаціями, чи державою з відповідними проєктами. Тобто під запит просвітництва, освітніх матеріалів. Ми хотіли проводити навчання персоналу компаній — інтерактивні курси, в яких ми можемо пояснювати, як працює пропаганда й маніпуляції. І в цьому є цінність для великих брендів у яких великий штат і дуже різні за ієрархією працівники. Одна людина,  як вірус, може заразити своїм розумінням і аналізом того, яку інформацію вона засвоює, що вона віддає іншим», — говорить Христина Килимар.

Співзасновниці не виключають, що такі освітні проєкти із медіаграмотності «Брама» започаткує й на благодійній основі.

«Навіть, якщо ми говоримо про співпрацю з брендами, які не мають основного запиту на медіаграмотність, це однаково про медіаграмотність. Тому що дуже багато невдало застосованих лозунгів і формулювання можуть підірвати репутацію. Часто навіть у брендинг зашивають якісь нецілісні й дискусійні меседжі», — підсумовує Килимар.

Дар’я Свистуха