Наголос

Журналістська етика під час війни

Чи потрібно дотримуватися стандартів журналістської етики під час війни? Ця проблематика розглядалась на тренінгу «Журналістська етика під час війни», який для медійної спільноти Прикарпаття та студентів організував Університет Короля Данила у межах реалізації проєкту «Журналістика в умовах війни: точність, етика, співпраця». До заходу долучився Івано-Франківський Центр журналістської солідарності НСЖУ

Спікер тренінгу – Олег Криштопа, письменник і журналіст, ведучий історичного телепроєкту «Машина часу» на 5-му каналі, який свою журналістську діяльність розпочав 2000-го року в Івано-Франківську.

На прикладі відомих кейсів тренер показав, як недотримання медійниками етичних норм, передусім, точності, об’єктивності й відповідальності, може призводити до серйозних негативних наслідків, зокрема, поширення дезінформації та посилення конфліктів. Тому журналісти обов’язково мають перевіряти інформацію, дотримуватися балансу між суспільним інтересом і приватним життям людини.

Олег Криштопа наголосив також, що накладання на себе певних обмежень через війну насправді сприяє якісному виконанню професійних обов’язків. Отож, питання журналістських стандартів і професійної етики – питання саморегулювання і його мають розв’язувати перш за все самі медійники, які зобов’язані подбати про саморегуляцію як основу відповідальної та якісної журналістики.