Наголос

Нацрада надала низку рекомендацій щодо подання заяв, зміни власника та реєстру

Додаткові роз’яснення оприлюднили з огляду на запитання, з якими до медіарегулятора звертаються ліцензіати і реєстранти.

З огляду на запитання, з якими звертаються ліцензіати і реєстранти, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала додаткові рекомендації щодо подання заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, внесення змін до реєстру, оновлення відомостей про структуру власності.Відповідні роз’яснення опублікували на сайті медіарегулятора.

  • Обов’язок подання до Нацради заяви в разі зміни кінцевого бенефіціарного власника, ключових учасників чи власників істотної участі

Суб’єкти у сфері аудіовізуальних медіа чи постачальників електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного спектра (крім суб’єктів, які здійснюють діяльність як ФОП) мають подати заяву впродовж 45 робочих днів з дня, коли відбулися відповідні зміни.

Нацрада може призначити позапланову перевірку, якщо суб’єкти не подали інформацію або ж подали її несвоєчасно, а також в разі подання недостовірних та/або неповних даних.

Якщо регулятор за результатами перевірки вирішила застосувати заходи реагування, передбачені Законом України «Про медіа», суб’єкт у сфері медіа відповідає  за порушення вимог законодавства.

Згідно з пунктом 14 частини третьої статті 110 закону «Про медіа», неподання у визначені законом  строки заяви про внесення змін до Реєстру суб’єктів у сфері медіа належить до значних порушень (пункт 14 частини третьої статті 110 закону), за які застосовується штраф.

Так, за значні порушення застосовується штраф у розмірі 10% суми ліцензійного збору для ліцензіатів або від 5 до 40 мінімальних заробітних плат на день вчинення порушення для реєстрантів.

Відповідно до пункту 38 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про медіа», строк для реформування комунальних телеорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа — шість місяців із дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні.

Для цього органи місцевого самоврядування мають ухвалити рішення про реорганізацію відповідних комунальних телерадіоорганізацій у місцеві публічні аудіовізуальні медіа.

Зазвичай органи місцевого самоврядування мають 100-відсоткову частку власності комунальних телеорганізацій.

Вимоги щодо прозорості структури власності не поширюються на структуру власності суб’єктів у сфері публічних аудіовізуальних медіа, а також суб’єктів у сфері медіа, які засновані органами місцевого самоврядування. Тому в таких медіа немає кінцевого бенефіціарного власника і ключових учасників, а власником істотної участі є відповідний орган місцевого самоврядування.

«Оскільки в Реєстрі суб’єктів у сфері медіа Національної ради є комунальні телерадіоорганізації, щодо яких зазначені відомості про структуру власності відповідно до Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, що втратив чинність, рекомендуємо таким медіа надати відомості про структуру власності із зазначенням змін, що відбулися (було/стало) з урахуванням вимог Закону України “Про медіа”.

Відомості про структуру власності комунальних телерадіоорганізацій можна надсилати на поштову адресу Національної ради  вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601 або в електронній формі на адресу [email protected]», — додали в Нацраді.

Нагадаємо, нещодавно Національна рада з питань телебачення та радіомовлення закликала медіа протестувати Реєстр суб’єктів у сфері медіа та електронний кабінет. Тестування триватиме до середини вересня. За цей час можна в електронному вигляді подати заяви; перевірити, чи працюють ключі, тощо.

Реєстр створено з використанням державної системи «Програмна платформа для розгортання та супроводження державних електронних реєстрів». Інструкцію з користування електронним кабінетом розміщено на сайті Національної ради в розділі «Учасникам ринку» — «Інструкції та роз’яснення» — «Інформація щодо функціонування електронного кабінету» за посиланням.