Всеукраїнські новини

НСЖУ ініціює обговорення тарифів “Укрпошти” на доставку друкованих медіа

Національна спілка журналістів України отримала офіційного листа від «Укрпошти» щодо планованих змін тарифів на доставку друкованих видань у 2025 році. НСЖУ ініціює широке обговорення цих пропозицій серед видавців та редакторів друкованих медіа.

Згідно з отриманою інформацією, “Укрпошта” планує з січня 2025 року встановити наступні тарифи:

  • Доставка загальнодержавних видань: 6 грн без ПДВ за один примірник
  • Доставка місцевих видань: 5 грн без ПДВ за один примірник
  • Приймання передплати: 20 грн без ПДВ за одне замовлення, незалежно від терміну передплати

В середньому вартість доставки за передплатою одного номера зростає на 25% (або на 1 грн).

Укрпошта обґрунтовує необхідність перегляду тарифів наступними факторами:

  1. Ускладнення ситуації через повномасштабне вторгнення
  2. Постійне збільшення ціни на паливно-мастильні матеріали
  3. Суттєве збільшення курсу іноземних валют
  4. Відсутність електроенергії в відділеннях зв’язку

Ми розуміємо складну економічну ситуацію, в якій опинилася Укрпошта, – коментує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Водночас, підвищення тарифів може стати серйозним викликом для багатьох видань, особливо місцевих. Ми закликаємо редакторів та видавців долучитися до обговорення та надати свої пропозиції щодо нової тарифної політики. Наша мета – знайти баланс між економічною доцільністю та збереженням доступності друкованих медіа для читачів”.

Генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський зазначає: “Ми намагаємося постійно підвищувати нашу ефективність, але у зв’язку з повномасштабним вторгненням ситуація стає важчою та менш прогнозованою. Щоб забезпечити безперебійне функціонування підприємства та якісну доставку видань, ми змушені приводити до відповідності свою тарифну політику”.

НСЖУ закликає представників друкованих медіа надати свої пропозиції та оцінки щодо нових тарифів через спеціальну гугл-форму . Отримана інформація буде використана для подальших переговорів з Укрпоштою та захисту інтересів видавців друкованих медіа.