Всеукраїнські новини

Верховний Суд відмовив «Еспресо» у справі щодо виключення з цифри

Канал оскаржує вимкнення з цифрового ефіру у квітні 2022 року.

Верховний Суд відмовив у задоволенні касаційної скарги ТОВ «Голдберрі» щодо відключення Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення телеканалу «Еспресо» з цифрової мережі у квітні 2022 року. Про це «Детектору медіа» розказавдиректор із маркетингу телеканалу «Еспресо» Микола Типусяк.

“Рішення ухвалювалося не великою палатою суду, а колегією з трьох суддів. Такий формат може викликати питання щодо незалежності, особливо в контексті сучасної системи українського правосуддя. Після отримання повного тексту рішення ми надамо більш розгорнутий коментар, але вже зараз можна зазначити, що рішення, на нашу думку, не відповідає духу закону, згідно з яким “Еспресо” має право на мовлення на власних частотах, а також зобов’язанням щодо захисту свободи слова, які взяла на себе Україна на шляху до Європейського Союзу”, – сказав він.

З іншого боку, це рішення відкриває можливість звернення до Європейського суду з прав людини для захисту наших прав. Ми розглядаємо це як нагоду зробити цей процес показовим для утвердження принципів свободи слова в Україні.

Суд розглядав скаргу каналу 3 липня. За словами Миколи, поки що немає письмової частини рішення.

Рішення Верховного Суду також ще не оприлюднено в реєстрі. Канал планує поінформувати медіа, коли з’явиться повне рішення суду. Нагадаємо, під час засідання вступна й резолютивна частини викладаються у письмовому вигляді, підписуються всім складом суду, відразу проголошуються; цей процесуальний документ приєднується до справи і суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішення суду, що має бути зафіксовано в журналі судового засідання.

Як уже повідомляв «Детектор медіа», ТОВ «Голдберрі» звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду. В ній юристи вказують, що за чинним законодавством єдиною законною підставою на право мовлення є ліцензія на мовлення від Нацради з телебачення і радіомовлення. Оскільки ліцензія для телеканалу не була анульована, то, на думку юристів каналу, припинення поширення «Еспресо» в цифрі «суперечить як вимогам укладених договорів, так і нормам низки законів України».

Нагадаємо, 4 квітня Концерн РРТ вимкнув «Еспресо», Прямий та 5 канал із цифрового етеру.  Це відбулося попри наявність чинної ліцензії Нацради на мовлення та виконання всіх договірних зобов’язань перед Концерном.

ТОВ «Голдберрі», до якого входить телеканал «Еспресо», звернулось до Господарського суду міста Києва з вимогою зобов’язати відновити трансляцію сигналу в телемережі. Суд першої інстанції відмовив у задоволенні вимоги, обґрунтувавши це тим, що вимагати від Концерну РРТ відновити передачу сигналу до телемережі — це неналежний шлях захисту, адже в договорі з Концерном прямо не прописано його обов’язок передавати сигнал «Еспресо» до мережі оператора «Зеонбуд».

ТОВ «Голдберрі» подало апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції. Північний апеляційний господарський суд визнав, що обраний спосіб захисту був належним, але став на бік Концерну РРТ, пославшись на те, що не були доведені факти порушення прав з боку відповідача.

Після цього ТОВ «Голдберрі» звернулося з касаційною скаргою до Верховного Суду, яку й мають розглянути 3 липня.

5 канал і Прямий подали до суду на КРРТ і Держспецзв’язку через відключення каналів від цифрового ефіру.

У травні 2022-го Держспецзв’язку повідомила «ДМ», що причина вимкнення каналів — виконання рішення РНБО про трансляцію спільного марафону. Керівник управління інформаційного забезпечення Апарату РНБО Володимир Звєрєв заявив, що в рішенні Радбезу немає жодної інформації про вимкнення каналів.

На думку радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, канали з так званого пулу Петра Порошенка (5 канал, Прямий та «Еспресо»вимкнули з цифрового ефіру, тому що вони завдають шкоди через «нарцисизм» експрезидента.