Наголос

У КАБМІНІ ПОЯСНИЛИ, ЧОМУ НЕ ПУСКАЮТЬ ЗМІ НА ЗАСІДАННЯ УРЯДУ

З міркувань безпеки зараз немає можливості зробити доступними для медіа засідання уряду, розповів в інтерв’ю Інтерфакс-Україна міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов.

“Це питання розглядається, ми хотіли б, але з точки зору безпеки зараз це не можна зробити. Тому що наявність в одному місці всіх членів уряду дуже спокуслива для ворога”, – сказав Немчінов, відповідаючи на запитання, чи розглядаються варіанти повернення до більш класичних форматів роботи преси під час засідань уряду (онлайн, доступ до кулуарів).

Як повідомляв ІМІ, наразі в закритому режимі працює і Верховна Рада України. Це також аргументують питаннями безпеки. 

У листопаді 2023 року проєкт Радіо Свобода “Cхеми” звернувся із запитом до Верховної Ради з проханням надати копії документів або рішень, на підставі яких починаючи з 2022 року ЗМІ обмежили доступ до пленарних засідань, кулуарів, комітетів.

В Апараті ВР у відповідь спочатку продовжили розгляд запиту на 20 днів у звʼязку з “потребою пошуку інформації” та її великим обсягом, а згодом повідомили, що документ, який містив би інформацію щодо вичерпного переліку всіх обмежень, “не створений” та “не перебуває в його володінні”, а може бути отриманий “лише шляхом узагальнення” та “аналітичної обробки даних”. 

На сайті парламенту згадується обмеження для ЗМІ тільки “через ковід”, а всередині ВР працюють журналісти лише одного державного телеканалу “Рада”. Їхня робота в стінах парламенту унормована постановою “Про деякі питання висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання в умовах дії воєнного стану”. А саме: телеканал здійснює запис пленарних засідань, але публікує не в прямому ефірі, а через декілька годин.