Всеукраїнські новини

Україна опустилася в рейтингу свободи

Організація Freedom House створила рейтинг рівня глобальної свободи у світі за 2024 рік. Загалом він вже 18-й рік поспіль скорочується. Україна у ньому набрала 49 балів, тоді як торік було 50.

Про це повідомляється на сайті організації, передає «Інформатор». Водночас показники росії та Білорусі стали нижчими за показники багатьох африканських країн.

Зниження рівня свободи в Україні з 50 до 49 пояснюють заходами, які влада вживає в умовах воєнного стану. Зокрема, війна створила перешкоди для проведення президентських виборів, які мали відбутися у березні 2024 року. Крім того, у 2023 році політичні права та громадянські свободи на окупованих росією територіях деградували ще більше, оскільки російська влада проводила фіктивні регіональні вибори, інституціоналізувала та переміщала українських дітей.

На першому місці серед країн з найкращою ситуацією щодо громадянських і політичних свобод опинилася Фінляндія, яка набрала максимальну кількість балів – 100. Далі йдуть Швеція, Нова Зеландія, Норвегія, Ірландія, Сан-Марино, Люксембург, Данія, Нідерланди та Канада.

Найгірша ситуація зі свободою зафіксована у Північній Кореї, Еритреї, Туркменістані, Південному Судані та Сирії. Росія у рейтингу набрала 13 балів, Білорусь – 8, а Китай – 9 балів.