Всеукраїнські новини

Реєстрація медіа у Нацраді не потребує жодних спеціальних знань

У коворкінгу Центру журналістської солідарності НСЖУ, який діє на базі Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України, відбулася робоча зустріч представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Івано-Франківській області Ігоря Маслова з директором (головним редактором) богородчанської газети «Слово народу» Михайлом Захарчуком. Ішлося про механізми та важливі аспекти реєстрації медіа відповідно до вимог закону «Про медіа».

Нагадаємо, що з 31 березня 2023 року набув чинності Закон «Про медіа», який замінив шість попередніх застарілих законів, що регулювали діяльність медіа, і по-новому класифікує їх. Відповідно до вимог закону, до 31 березня 2024-го триває обов’язкова реєстрація суб’єктів у сфері медіа.

На Івано-Франківщині, зокрема, активно відбувається процес реєстрації друкованих і онлайн-медіа. Закон має багато позитивних і необхідних моментів. Ігор Маслов звернув увагу, що за наявності всіх реєстраційних документів, – зазначає, – відповідне оформлення займає до півгодини часу. Щоби все правильно зробити, не потрібно жодних спеціальних знань.

– Ми маємо зараз добрий результат по нашій області в плані реєстрації медіа. У тісній співпраці з працівниками Центру журналістської солідарності, керівництвом обласної організації НСЖУ відбулася низка робочих зустрічей, консультацій із директорами та редакторами медіа щодо роз’яснень вимог Закону України «Про медіа», порядок проходження реєстрації, тощо.  Ми всі розуміємо, що це потрібно і важливо, – підкреслив Ігор Маслов.

Головний редактор газети «Слово народу» Михайло Захарчук зауважив, що через проблеми з Укрпоштою стало складно видавати газету. З одного боку, відбулось скорочення штатних поштарів, а з іншого – збільшення оплати за доставку преси. Саме ці проблеми  поставили під сумнів подальше існування друкованого видання. А отже – і питання реєстрації. Та, як тільки вдалося знайти альтернативний спосіб доставки газети до передплатників, головний редактор розпочав процес проходження реєстрації.

– Реєстрація потрібна. Всі необхідні документи у мене є. Тому ця процедура займе небагато часу. На 2024-ий ми провели корпоративну передплату. Все вдалося. Цьогоріч вийшли на рівень передплати 2023 року. Тираж нашої газети становить тисячу примірників. Ми організували передплату в основному через школи, сільські ради та деканати єпархіальних управлінь, які є на території нашої громади.

Як зауважив представник Ігор Маслов, якщо медіа не перереєструється до 31 березня 2024 року (тобто, на це давалося рівно рік з дня набрання чинності Закону України «Про медіа»), то воно змушене буде припинити свою діяльність не тільки де-факто, а й де-юре.