Всеукраїнські новини

Олексій Мацука став гендиректором агентства «Укрінформ»

9 листопада т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв представив українського журналіста Олексія Мацуку на посаді генерального директора Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ».

«Олексій Мацука здійснюватиме керівництво інформаційним агентством та розв’язуватиме задачі, які стоять перед ним. Це, зокрема, модернізація та реформування. Рішення щодо Олексія Мацуки приймалося міністерством із залученням широкого кола осіб, зацікавлених у розвитку української інформаційної політики, в її становленні як сучасного, європейського, демократичного інструмента інформування громадян, з використанням сучасних передових технологій, які б відповідали запитам сьогодення. Перед паном Олексієм стоїть задача  внести нове, але зберегти те, що працює, і тих, хто працює», — сказав Ростислав Карандєєв. 

Олексій Мацука був донедавна заступником генерального директора ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України», шефредактором телеканалу «FreeДом». Він змінив на посту керівника Укрінформу Олександра Харченка, який очолював агентство з березня 2014 року. За інформацією «ДМ», отриманою від співробітників Укрінформу, цими днями сплив термін контракту з Харченком, який з ним підписували щороку, і цього разу його не подовжили.  

«Це державне підприємство зі сталими традиціями, яке має інституційну пам’ять. І я це усвідомлюю. Також чудово розумію проблеми, з якими ми будемо стикатися вже цього року, бо зараз все іде на фронт задля нашої перемоги. Так само ми тут маємо бути тилом та інформаційним фронтом для наших бійців», — зазначив Олексій Мацука. 

Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» — найдавніше державне інформаційне агентство, яке щодня публікує близько 500 інформаційних та аналітичних повідомлень українською, англійською, іспанською, німецькою, французькою, польською та японською мовами та майже 200 оригінальних фотознімків.

Олексій Мацука — український журналіст і редактор родом з Донецька. З 2003 року працював у різних медіа. Заснував інформаційну агенцію «Новини Донбасу», а в 2014 році — «Громадське телебачення Донбасу». З 2009 до 2020 року очолював правління громадської організації «Донецький інститут інформації» (зараз DII-Ukraine). У 2014–2016 роках працював у київському бюро української служби «Радіо Свобода», вів власні програми в ефірі «Громадського». У 2020–2023 роках — шефредактор державного телеканалу UA TV, який згодом був перейменований на «FreeДом».  У 2014 році ввійшов до списку «100 героїв інформації», опублікованого організацією «Репортери без кордонів». Нагороджений міжнародною премією International Press Freedom Awards.