Наголос

НСЖУ застерігає Нацраду з питань телебачення та радіомовлення від порушень свободи слова

«Ми визнаємо мандат Нацради або державних органів з’ясовувати певні обставини. Водночас ці перевірки і з’ясування обставин не повинні бути тиском на засоби масової інформації», – так голова НСЖУ Сергій Томіленко відреагував на рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення провести позапланову перевірку «5 каналу».

Перевірку спричинила трансляція програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де колишня народна депутатка, мовознавиця Ірина Фаріон звинуватила військових у тому, що вони спілкуються російською мовою. Рішення Нацради було ухвалено 16 листопада.

Ревізію «5 каналу» регулятор призначив після звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубинця. Сам пан Лубинець офіційно заявив, що в своєму листі до СБУ просив проаналізувати висловлювання Ірини Фаріон. Що ж стосується діяльності телеканалів, то Дмитро Лубинець наголосив, що «завжди виступає за свободу слова».

Національна спілка журналістів України закликає до поміркованості при проведенні перевірок.

– Сама редакція («5 каналу») не асоціює себе з висловлюваннями спікерки. Редакція шанує захисників, героїв. Ви допомагаєте, ви волонтерите, — наголосив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко в коментарі телеканалу.