Наголос

«Радіо Свобода» та МЗС Чехії оголосило конкурс на журналістську стипендію імені Вацлава Гавела

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода та Міністерство закордонних справ Чехії розпочало прийом заявок на журналістську стипендію імені Вацлава Гавела на 2019-2020 роки.

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Учасниками можуть стати журналісти з України, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та Росії. Усі необхідні для подачі заявки матеріали потрібно надіслати англійською мовою до 2 червня за формою, доступною за посиланням.

«Мета програми полягає в тому, щоб допомогти журналістам із країн, у яких бракує свободи преси, реалізуватися з дотриманням професійних стандартів. Програма ґрунтується на вірі колишнього президента Чехії Вацлава Гавела в визначальну роль журналістики в опорі тиранії. Крім Радіо Свобода та МЗС Чехії, програму підтримує також Фонд Дагмар та Вацлава Гавелів VIZE97», – йдеться в повідомленні.

Участь у програмі триватиме приблизно вісім місяців. Стипендіатів спершу на два тижні спрямують до місцевого бюро Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, де вони отримають уявлення про місцеву роль і редакційну практику «Радіо Свобода» і познайомляться з колегами. Наступні півроку стипендіати проведуть у штаб-квартирі у Празі, де у своїй мовній редакції навчатимуться в процесі спільної роботи з досвідченими працівниками «Радіо Свобода». Після перебування в столиці Чехії стипендіати повернуться до бюро у своїй країні, де продовжать роботу ще протягом місяця.

Стипендіальна програма триватиме 8 місяців, орієнтовно з 18 листопада 2019 року до 26 червня 2020 року. На час програми переможець отримуватиме щомісячну стипендію – розмір відповідатиме шкалі заробітної плати конкретного бюро. Також покриватимуться кошти на дорогу і проживання для поїздки в Прагу. Тим стипендіатам, які будуть змушені переїхати до столиці, щоб працювати в місцевому бюро, можуть тимчасово надати корпоративну квартиру.

«Очікується, що після цієї програми стипендіати покращать свої журналістські навички, розширять професійний кругозір і поглиблять розуміння проблем і завдань, з якими стикається їхня країна. Також вони краще зрозуміють роль незалежних ЗМІ у своєму регіоні», – зазначається в повідомленні.Нагадаємо, авторки статей на соціальну тему стали першими переможницями конкурсу на здобуття премії для журналістів і блогерів імені Володимира Гончара у Кривому Розі. Вручення премії відбулось у день народження Володимира Гончара. Данило і Дарина – діти подружжя Гончарів – також були присутні на врученні премії. Підлітки уже зараз блогерствують, знімаючи та монтуючи відео, пишучи тексти – соціальної, розважальної та культурологічної тематики. Володаря першої премії журі не визначало. А два других місця і фінансову нагороду розділили авторки матеріалів про родину гея та про переробку сміття у Кривому Розі. Криворожанки Наталія Чайковська (журналістка «Домашньої газети») та Світлана Романенко (редакторка сайту 0564.ua) отримали відзнаки, статуетки і гроші.