Наголос

ЄВРОКОМІСІЯ НАДАЛА УКРАЇНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПІСЛЯВОЄННОЇ СВОБОДИ СЛОВА

Єврокомісія оприлюднила звіт щодо України за 2023 рік: попри війну країна продовжує прогрес у реформах, хоча є і зауваження. Звіт містить рекомендації, зокрема щодо свободи слова.

Про це йдеться на сайті Європейської Комісії, повідомляє Громадське.

Так, Єврокомісія зазначила, що Україні треба буде передбачити нові шляхи забезпечення післявоєнної структури плюралістичних і незалежних неонлайн-ЗМІ (зокрема, телебачення), включно з довгостроковою перспективою суспільного мовника та незалежністю національного регулятора.

Також Єврокомісія вважає, що попри війну Україна досягла значного прогресу у впровадженні реформи органів судової влади. Втім, ще необхідні законодавчі та інституційні зміни для забезпечення міцнішої дисциплінарної системи для прокурорів. Для підвищення прозорості та доступу до правосуддя Україна має продовжувати цифровізацію судової системи.

Для підвищення ефективності розслідування міжнародних злочинів та співпраці з Міжнародним кримінальним судом Україна має надалі гармонізувати свою правову базу з відповідними міжнародними стандартами. 

Також ЄК зазначила щодо боротьби з корупцією: призначення глав НАБУ та САП активізували розслідування справ про корупцію на високому рівні. Систему електронного декларування майна, зупинену після введення воєнного стану, було відновлено та відкрито для громадськості, хоча й з деякими потенційними недоліками, пов’язаними з повноваженнями НАЗК щодо перевірок. 

У Бюро економічної безпеки Єврокомісія радить запровадити прозорий і заснований на заслугах відбір керівництва та персоналу разом із сильною системою підзвітності.

Щодо прав нацменшин Україні необхідно виконати решту рекомендацій Венеційської комісії, зокрема щодо внесення змін до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту. З-поміж іншого Єврокомісія зазначила, що необхідно посилити підтримку ромської громади за допомогою конкретного та цілеспрямованого плану дій.

Також Єврокомісія зазначає, що уповноважений Верховної Ради України з прав людини може стикатись із серйозними проблемами щодо спроможності виконувати весь спектр своїх обов’язків змістовним чином “з огляду на широту питань”, що стосуються прав людини, зокрема через численні порушення з боку Росії.

Нагадаємо, Україна після отримання статусу кандидата на вступ до ЄС улітку 2022 року мала виконати сім рекомендацій від Євросоюзу, щоб почати перемовини про вступ.

У червні 2023 року Європейська комісія оголосила свою першу усну оцінку Україні як країні-кандидату в члени Євросоюзу. Тоді зазначалося, що Україна виконала два кроки із семи, які запропонувала Єврокомісія. 

8 листопада президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн заявила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС. Отже, Єврокомісія рекомендує почати перемовини про вступ України.