Всеукраїнські новини

Свавілля львівських антимонопольників: чиновник перешкоджав журналісту

У Західному міжобласному територіальному відділені Антимонопольного комітету України (АМКУ) 28 вересня цього року відбулось засідання адміністративної колегії антимонопольного відділення.

З огляду на суспільну значимість справи, редакція Leopolis.news доручила своєму журналісту підготувати з цього приводу публікацію. Однак, керівництво ЗМТВ АМКУ умисно перешкодило законній професійній діяльності нашого кореспондента.

Засідання адмінколегії стосувалось діяльності Львівської корпорації «Енергоресурс-інвест». Антимонопольне відомство стверджує, що корпорація порушила законодавство про захист економічної конкуренції. Водночас перший відділ досліджень і розслідувань Західного АМКУ не надав корпорації «Енергоресурс-інвест» зібрану інформацію в повному обсязі.

Під час засідання адміністративної колегії юристи корпорації клопотали про надання всієї інформації, а також і про додатковий час для надання обґрунтованої відповіді. Працівники АМКУ задовольнили це клопотання.

Водночас Андрій Кашнікович, керівник Західного територіального відділення АКМУ, категорично відмовив представникові видання Leopolis.news бути присутнім під час засідання адміністративної колегії. Свою відмову державний службовець пояснив конфіденційністю зустрічі, хоча юристи корпорації «Енергоресурс-інвест» наполягали на присутності представника преси і прозорості цього засідання для громадськості. Наполягання не допомогло, очільник львівських антимонопольників був невблаганним.

Зустріч  у західному офісі АМКУ апріорі не мала ознак конфіденційності, адже її учасники повинні були розглянути результати публічних торгів.

Незаконне рішення чиновника Кашніковича приховати свою професійну діяльність від громадськості, його порушення закону «Про доступ до публічної інформації», а також зухвале порушення статті 171 Кримінального кодексу будуть оскаржені у належний спосіб. Поліція Галицького району Львова зафіксувала цей факт.

Західне територіальне відділення АМКУ знаходиться у приміщені Управління національного банку України по вул. Коперника, 4, яке посилено охороняється. Розташування антимонопольного офісу в цьому приміщенні перешкоджає вільному доступу громадян до чиновників, журналістам зокрема, до приміщення державного органу влади. Відтак журналісти обмежені у своїй професійній діяльності проводити власні дослідження і аналіз діяльності органів державної влади, їх посадових осіб, давати їм належну оцінку. За таких обставин будь-який свавільний чиновник може на розсуд власного інтересу або приватної корисливості трактувати законодавство України.

Іще один цікавий факт про очільника західноукраїнських антимонополістів. Свій шлях у державну структуру громадянин Кашнікович розпочав із адвокатської діяльності. Рада адвокатів Миколаївської області прийняла рішення 8 лютого 2019 року про видачу громадянину Кашніковичу адвокатського свідоцтва. Першого березня 2019 року Кашнікович отримав адвокатське свідоцтво № 001554 для зайняття приватною адвокатською діяльністю. Того ж дня, 01.03.2019 року, новопризначений адвокат екстрено зупинив свою приватну адвокатську діяльність і подався на державні хліби.

В усякому разі, в 2021 році Андрій Кашнікович вже числиться на посаді заступника Київського обласного відділення АКМУ (сьогодні Північне міжобласне територіальне відділення). Напрочуд стрімка кар’єра.

Минуло два роки – і диво: чиновник Кашнікович став самодостатнім керівником територіального відділення.

Можемо припустити, що маючи такий потужний патронат, людина починає втрачати відчуття реальності, починає вважати, що не чиновник створений для дотримання законодавства, а навпаки – чиновник може нехтувати законами богині Юстиції.

Ярослав Левків