Наголос

Кремль вимагає від російських ЗМІ не називати Зеленського президентом

Адміністрація президента Росії наказала підконтрольним Кремлю медіа припинити називати президента України Володимира Зеленського президентом. Про це повідомляє російське опозиційне видання «Холод» із посиланням на працівників російських видань, які отримали відповідну директиву.

Директиву розіслали ввечері 15 вересня. Вимога стосується всіх видів медіа — від телеканалів до інтернет-ЗМІ й телеграм-каналів.

«Нав’язати нові стандарти намагаються всім: від ТАСС до “Ридовки”. У деяких редакціях ці вимоги викликали хвилю обурення — деякі працівники навіть погрожували звільнитися», — повідомило одне з джерел на умовах анонімності.

Чиновники Кремля вимагають від видань при висвітленні діяльності Володимира Зеленського або не згадувати його посади, або використовувати словосполучення «режим Зеленського».

Крім заголовків, вимоги хочуть поширити на основний текст матеріалу і так звані беки новин — частини текстів, де розповідається передісторія інфоприводу. Однак основний наголос поки що роблять саме на заголовках, щоб при видачі в пошуковиках Володимир Зеленський відображався без офіційного статусу.

З 15 вересня російський новинний пошуковик «Дзен.Новости» справді здебільшого індексує заголовки щодо Зеленського, в яких не згадується слово «президент». Однак повсюдного виконання нової вимоги поки що не спостерігається, хоча «РИА Новости» почали частково виконувати заборону відразу. Агентство Regnum, яке до 15 вересня називало Зеленського переважно президентом, тепер називає його «главою київського режиму», «київським лідером» та «українським лідером».

Як пишуть журналісти, з початку війни проти України російська влада стала активно стежити за формулюваннями, які використовують ЗМІ. Так, війну заборонено називати війною, а у виборі джерел інформації можна спиратися лише на офіційні російські дані. У Кремлі стали частіше готувати методички для провладних ЗМІ про те, як варто висвітлювати ті чи інші гучні події.

Наприклад, у жовтні 2022 року, після удару по Кримському мосту, їм рекомендували писати, що «істерія з приводу вибуху була штучною, а збитки самого вибуху сильно перебільшені київською пропагандою».

У листопаді співробітникам ЗМІ рекомендували пояснювати втечу російських військових з українського Херсона тим, що Україна та країни НАТО «кинули всі сили» саме на цей напрямок фронту, що «загрожує величезним кровопролиттям».

Нагадаємо, раніше російська опозиційна Meduza з посиланням на джерела в пропагандистських виданнях та адміністрації президента РФ повідомила, що Кремль «наполегливо попросив» російські пропагандистські медіа якомога менше згадувати про другу хвилю мобілізації в Росії та навіть не публікувати офіційні заяви стосовно цієї теми. Замість новин про мобілізацію адміністрація російського диктатора запропонувала пропагандистам зробити наголос на наборі контрактників, що начебто просувається «дуже успішно».

 Фото: пресслужба Президента України