Наголос

НСЖУ звернулось до Генерального штабу ЗСУ щодо жорстких обмежень роботи медійників

До Національної спілки журналістів України останніми днями надходили численні звернення акредитованих журналістів щодо жорстких обмежень в роботі ЗМІ на фронті. Зокрема, медійники стверджують, що Генеральний штаб ЗСУ відтепер повністю заборонив зйомки в зоні ведення бойових дій, будь-яке висвітлення спеціальної та іноземної техніки та допуск ЗМІ на позиції, командні пункти.

НСЖУ як професійна організація, що захищає інтереси та права журналістів,  офіційно звернулась до Генерального штабу  ЗСУ з проханням роз’яснити ситуацію. Зокрема, для нас важливо почути відповіді на такі питання:

– що сприяло такій кількості обмежень для акредитованих журналістів  щодо висвітлення подій на фронті?

– всі ці заборони стосуються тільки наших українських колег чи іноземних також? (Під час опитування українських воєнкорів НСЖУ отримала багато нарікань щодо того, що пріоритет для роботи в зоні бойових дій надають представникам іноземних ЗМІ)

– алгоритм роботи ЗСУ з акредитованими представниками ЗМІ був чітко прописаний в наказі №73 Головнокомандувача  ЗСУ від 3.03.2023. У зв’язку з новими жорсткими обмеженнями чи буде розроблений новий механізм для оперативного та об’єктивного висвітлення подій війни?

«Фактично всі ці заборони унеможливлюють представникам ЗМІ неможливість показувати російську агресію, розповідати та писати про неї, а також висвітлювати героїчний спротив українських сил оборони окупантам», – говорить голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Також журналісти вважають, що їхня робота суттєво втратить оперативність, якщо за дозволом на будь-яку зйомку треба буде звертатися до Генерального штабу.

Діяльність Національної спілки журналістів України ґрунтується на принципі «Журналісти важливі». Після повномасштабного вторгнення росії всі ми неодноразово переконувалися, що саме завдяки українським ЗМІ міжнародна спільнота дізнавалася про російські воєнні злочини.

Національна спілка України проводила дослідження, під час якого були опитані  відомі воєнкори, а також редактори ЗМІ з деокупованих та прифронтових територій. Ми підготували свої рекомендації щодо покращення роботи журналістів на фронті задля оперативного та правдивого висвітлення подій війни. НСЖУ готова до діалогу з цього приводу зі всіма зацікавленими структурами.

ОНОВЛЕНО:

Взаємодія Збройних Сил України із засобами масової інформації продовжується та організовуватиметься у звичному режимі.

Через кілька днів повної заборони в доступі журналістам на передову, Управління стратегічних комунікацій ЗСУ у середу увечері опублікувало оголошення про відновлення робочого порядку опрацювання запитів акредитованих журналістів.

«Усі пов’язані з цим питання, як і раніше, опрацьовуватимуться представниками підрозділів стратегічних комунікацій (служб зв’язків з громадськістю) на місцях», – йдеться у заяві Страткому ЗСУ.

Нагадаємо, що вперше публічно про повну заборону журналістам висвітлювати інформацію з фронту повідомила швейцарська газета Le Temps цього вівторка.

Національна спілка журналістів України отримала багато запитів від журналістів та фіксерів, стурбованих скасуванням чинних правил діяльності акредитованих журналістів, тому у вівторок та середу НСЖУ скерувала кілька офіційних запитів до Генштабу ЗСУ.

Спілка журналістів вітає оперативне реагування на запити представників національних і міжнародних медіа та сподівається, що взаємодія ЗСУ зі ЗМІ і надалі сприятиме приверненню уваги світу до героїчної боротьби українців з окупантами.

Інформаційна служба НСЖУ