Наголос

Закон «Про медіа»: очікування та реалії

19 травня 2023 року в офісі Львівської обласної організації Національної спілки журналістів України говорили про особливості та загрози нового закону «Про медіа» для української медіа-спільноти.

На зустріч з редакторами місцевих медіа та членами секретаріату ЛОО НСЖУ завітав нещодавно призначений представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення у Львівській області Тарас Шоробура.

Під час презентації норм нового закону він детально зупинився на найбільш дискусійних його положеннях. Сам текст закону досить об’ємний — 130 сторінок, з яких 33 відсотка становлять перехідні положення. Цим законом вносяться зміни у 30 інших нормативно-правових актів. Як зазначив перший заступник голови Львівської ОО НСЖУ Андрій Болкун, сьогодні цей закон став своєрідною страшилкою для журналістів і редакцій. «Це звичайно чудово, що наші законодавці створили нові правила гри для медіа. І грунтувались вони ніби-то на європейських взірцях. Але не забуваймо, що в Європі демократичні інституції досить міцні, цензура відсутня, а свобода слова непорушна. А в умовах нашої країни треба зважати на спокусу для влади за допомогою норм нового закону запровадити цензуру та тиснути на свободу слова. Тому саме у відносинах влади і медіа найбільша нині загроза щодо ефективності новоприйнятого закону «Про медіа» як для самих журналістів та їх редакцій, так і для розвитку громадянського суспільства в цілому», – наголосив Андрій Болкун.

Тарас Шоробура наголосив на обов’язковості перереєстрації друкованих медіа: законодавець передбачив для цього цілий рік. Для медіа, які використовують радіочастотний ресурс, обов’язковою умовою діяльності є отримання відповідної ліцензії. Для онлайн медіа реєстрація є добровільною. До речі, на засіданні Національної ради 18 травня 2023 року вже затверджено «Порядок подання до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення заяв щодо реєстрації суб’єктів у сфері медіа».

Під час обговорення положень закону «Про медіа» також детально було роз’яснено процес реорганізації місцевих комунальних ТРО у публічні аудіовізуальні медіа, наголошено, зокрема, на процедурі формування складу наглядової ради публічних аудіовізуальних медіа.

Інформаційна служба НСЖУ