ЗМІ у світі Наголос

Представництво ЄС в Україні звертає увагу на «тривожну тенденцію» нападів на активістів та журналістів

Представництво ЄС в Україні зробило заяву у зв’язку зі смертю громадської діячки, представниці Херсонської міської ради Катерини Гандзюк

Про це повідомляється в релізі речника Представництва Європейського Союзу в Україні.

Зокрема в ЄС сподіваються, що українська влада проведе швидке та всеохопне розслідування вбивства Катерини Гандзюк та притягне винних до відповідальності.

«Окрім того, слід вжити відчутних кроків для того, аби змінити тривожну тенденцію нападів на активістів громадянського суспільства та журналістів-розслідувачів в Україні, – зауважили в ЄС. – Активне громадянське суспільство є ключовим у будь-якому демократичному суспільстві. І вкрай важливо це захищати – в Україні, як і всюди».

Нагадаємо, про смерть Катерини Гандзюк стало відомо вдень 4 листопада: інформацію розповсюдили у Facebook-спільноті «Хто замовив Катю Гандзюк?», яку створили й вели друзі пані Гандзюк. Увечері 4 листопада у Києві, Херсоні, Дніпрі, Харкові та інших містах відбулися акції вшанування пам’яті загиблої громадської діячки і представниці Херсонської міської ради Катерини Гандзюк.

5 листопада представники громадських, правозахисних та медійних організацій звернулися до голів депутатських фракцій Верховної Ради України з вимогою створити тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадських активістів, журналістів та політичних діячів.

Крім того, спільнота обурена станом розслідування нападів і вбивств громадських активістів та вимагає відправити у відставку керівництво херсонської поліції, а також вимагає відставки генерального прокурора України Юрія Луценка і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.