Наголос Новини спілки

Спілка журналістів вшанувала героїв ЗУНР!

Члени секретаріату обласної журналістської організації на передодні святкування 100-річчя Західно-української Народної республіки,створення якої проголосили галичани у 1918 році,піднявши жовто-блакитиний стяг над львівськоюРатушею, побували у селі Вовчухи,що на Городоччині. Саме тут, розгорнулись жорстокі бої з польськими окупантами,які не могли примиритись з віковічним прагненням українців відродити державність.

100-річчя ЗУНР співпало ще з однією вагомою датою у історії цього села-150 річчям від Дня народження настоятеля храму у Вовчухах- отця Василя Загаєвича,який відіграв колосальну роль в українізації села,згуртуванню своїх земляків на захист рідного краю від поневолювачів. Запрацювала «Просвіта»,почав активно розвиватись кооперативний рух, товариство  «Сільський господар».Українці ставали справжніми господарами своєї землі.У відповідальний момент разом з іншими воїнами УГА вони стали на захист Львова від поневолювачів.

У храмі,який у 1904 році звели у Вовчухах,завдяки старанням отця Загаєвича ,відправили службу Божу у якій разом з мир»янами молились Голова ЛООНСЖУ Я.Климович,за ступник очільника спілки Я.Фейло. Особливо варто відзначити вклад у збереження історичної пам»яті члена НСЖУ вихідця із Вовчух Михайла Макара,який зініціював видання книги про історію рідного села. А згадати і справді є що! Побратим отця Загаєвича Іван Франко у місцевом храмі читав Апотола. Як згадують місцеві жителі навіть з отцем копали бульбу.

На місцевому цвинтарі духовні пастори ,що характерно різних конфесій, відслужили панахиду за упокій отця Загаєвича та воїнів УГА,що полягли за Українську державу. У сільській «Просвіті» зібралося чимало людей,щоб вшанувати великих українців,своїх земляків,що усе своє життя віддали боротьбі за утвердження нашої Незалежності.

Наш колега Ярослав Фейло осмислив усі ці події у відеофільмі,який маєте можливість переглянути на нашому сайті.