Всеукраїнські новини

Конкурс на здобуття премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва в 2024 році

Премія присуджується щороку (до Дня Збройних Сил України – 6 грудня) у розмірі десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленому на початок бюджетного року за твори літератури і мистецтва, публіцистики і журналістики, спрямовані на утвердження мужності, героїзму та самопожертви військовослужбовців, виявлених під час захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, підняття престижу Збройних Сил України, пропаганду військової служби, формування у військовослужбовців і цивільних громадян почуття патріотизму, вірності військовим традиціям українського народу, соціально-психологічної та військово-професійної готовності до служби у Збройних Силах України.

Премія присуджується у п’яти номінаціях:

літературні твори військової тематики;

музичні твори військової тематики;

твори театрального мистецтва військової тематики;

твори кіномистецтва військової тематики;

твори образотворчого мистецтва військової тематики.

На здобуття Премії подаються нові оригінальні твори фізичних осіб та колективів авторів, опубліковані (оприлюднені) в завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше 01 травня поточного року. Колектив авторів твору, висунутого на здобуття Премії, не може перевищувати 5 осіб, колектив виконавців твору – 7 осіб.

Не допускається включення до складу претендентів осіб, які виконували адміністративні, організаторські чи консультаційні функції під час створення твору.

До складу колективу авторів твору, представленого на здобуття Премії, не включаються особи, удостоєні за представлений твір державної нагороди. Твір, що вже отримав іншу премію державного значення, на здобуття Премії не висувається. Премія присуджується фізичній особі чи колективу одноразово. Пропозиції щодо претендентів на здобуття Премії вносять національні спілки України, інші творчі спілки та асоціації, національно-культурні, національно-просвітницькі товариства.

На здобуття Премії щороку до 01 серпня подаються:

клопотання щодо присудження Премії із зазначенням списку претендентів та їх творів;

характеристика претендента на здобуття Премії, в якій висвітлюються його досягнення відповідно до номінації, за якою висувається претендент (у разі висунення колективу – відомості про діяльність і досягнення колективу), у паперовій та електронній формах;

матеріали, що засвідчують творчий доробок претендента у вигляді друкованої продукції (у номінації «Літературні твори військової тематики» матеріали подаються також в електронній формі у форматі PDF), аудіо- записів (в електронній формі у форматі MP3), відеозаписів (в електронній формі – у форматі MP4), виставок проєктів скульптурно-меморіальних комплексів і картин, фотовиставок (в електронній формі – у форматі JPEG) тощо;

розширена анотація на твір у паперовій та електронній формі;

копії відгуків у засобах масової інформації, рецензії (за наявності);

копія паспорта (у разі висунення колективу – копія паспорта кожного члена колективу);

копія довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі висунення колективу – копія документа кожного члена колективу).

Самовисунення на Премію не допускається.

Документи надсилаються за адресою: вулиця Грушевського, 30/1, м. Київ, 01021, Центральний будинок офіцерів Збройних Сил України (бібліотека).

Диплом лауреата премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва і Премія вручаються в урочистій обстановці Міністром оборони України або за його дорученням головою Комітету під час заходів за участю керівного складу Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України з нагоди відзначення Дня Збройних Сил України.

У разі якщо Премія присуджена колективу авторів твору чи колективу виконавців твору, кожен отримує Диплом, а грошова винагорода ділиться між ними порівну.

Премія може бути присвоєна посмертно. У цьому випадку Диплом та грошова винагорода вручаються спадкоємцям.