Всеукраїнські новини

Звіт НСЖУ про роботу у 2023 році

Упродовж 2023 року НСЖУ працювала в умовах воєнного стану, введеного після повномасштабного вторгнення в Україну військ рф. Свої статутні обов’язки Спілка виконувала, зосередивши увагу на завданнях, пріоритетних в особливий період. Серед них – безпека й психологічна підтримка журналістів, особлива увага – внутрішньо переміщеним особам (ВПО); всебічна допомога регіональним осередкам НСЖУ й редакціям ЗМІ, розбудова мережі центрів журналістської солідарності (ЦЖС) за участі міжнародних партнерів; захист свободи слова; сприяння творчій діяльності; професійне навчання; співпраця з громадськими організаціями і ЗВО в інтересах розвитку медійної галузі; поповнення лав Спілки.

Важливими напрямами роботи ЗМІ в цей час були й залишаються інформаційний спротив ворожій пропаганді та широке висвітлення героїчної боротьби українського народу проти загарбників.

Спілка змогла відновити або продовжити роботу понад 230 редакцій, підтримати понад 3000 журналістів, серед них – постраждалих від війни. Понад 600 разів колегам надавали в користування захисне спорядження для виїзду в зони боїв. Бронежилети, каски, аптечки не раз рятували життя. Проведено понад 200 тренінгів і воркшопів – з безпеки, цифрових технологій, професійної етики. Спілка допомогла відновити 30 місцевих медіа на визволених територіях. Гаряча лінія психологічної підтримки працювала в НСЖУ 24/7, індивідуальні консультації надано понад 300 журналістам, серед них 90 % – жінки.

Колективна керівна ланка НСЖУ, як і раніше, опікувалася нагальними питаннями визволення незаконно затриманих медійників, консультувала колег з питань безпеки в умовах роботи на прифронтових і тимчасово окупованих територіях, інформувала міжнародних партнерів про випадки порушення прав журналістів. Спілка здійснює моніторинг фактів загибелі й поранень працівників ЗМІ, активно долучається до з’ясування обставин, контактує з колегами й рідними постраждалих. Упродовж року зібрано дані про понад 30 журналістів, що загинули під час виконання професійних обов’язків або як мобілізовані до війська чи цивільні особи (загалом від лютого 2022 року налічується понад 75 колег, що втратили життя).

Голова НСЖУ Сергій Томіленко й перша секретар Ліна Кущ надавали журналістам з різних регіонів країни консультації з питань безпеки під час тренінгів, поїздок в області й гарячі точки, телефоном і письмово. У п’яти обласних центрах України (Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Запоріжжя, Дніпро) на базі ОО НСЖУ з 2022 року активно діють ЦЖС, де проводять семінари, круглі столи, вебінари-дискусії, майстер-класи та інші заходи. До наявної в Україні мережі центрів, створеної Спілкою за підтримки МФЖ, ЄФЖ та ЮНЕСКО, додано в грудні 2023 року центр у Харкові. Мета дії мережі – підтримка журналістів, фрилансерів, блогерів та асоційованого персоналу ЗМІ, які в час війни працюють у складних умовах.

Під опікою Запорізького ЦЖС нині 28 журналістів, що виїхали зі східних і південних областей країни. Колегам надано допомогу в набутті статусу ВПО, забезпеченні необхідними речами, житлом, роботою. Вони, як і місцеві медійники, беруть участь у діяльності обласної організації та ЦЖС. Тут проводять психологічні тренінги й заходи з арттерапії: безплатні екскурсії в музеї, на концерти й вистави, спортивні змагання. Загалом за рік проведено понад 50 різнопланових заходів з арттерапії. На ділі центр став колективним офісом, який забезпечує умови для продуктивної праці (тут є генератор, можливість виходу в Інтернет через систему Starlink тощо). Запоріжці звітують низкою втілених у життя проєктів, серед них підтримка релокованих і місцевих видань, робота з молоддю, «Журналісти-волонтери», «Рука підтримки», «Працює журналістський коворкінг», «Моя особиста війна» (проєкт за трьома напрямами інформаційної діяльності). За плідну й ефективну роботу центру Запорізькій ОО НСЖУ вручено спеціальну відзнаку обласної військової адміністрації.

Усі ЦЖС допомагають колегам залишатися у професії, проводять заходи творчого спрямування, долучаються до журналістських ініціатив, як-от у Всесвітній день свободи преси, Міжнародний день протидії безкарності за злочини проти журналістів, вшановують пам’ять Георгія Гонгадзе та всіх загиблих журналістів, проводять патріотичні акції на День вишиванки тощо. Про допомогу ВПО дбають і в Тернопільській, Хмельницькій, Закарпатській, Волинській, Полтавській областях – усюди, де медійники та їхні сім’ї знаходять прихисток.

Тисячі журналістів упродовж 2023 року дістали різні види допомоги від творчої спілки та її партнерів.

НСЖУ особливу увагу звертає на підтримку регіональної періодики. Всеукраїнські онлайнові наради редакторів газет (загалом проведено 3) стосувалися й важливих питань передплати й поштової доставки преси. У нараді 27 вересня брав участь генеральний директор АТ «Укрпошта». Більшість ОО НСЖУ, голова й керівні органи Спілки впродовж року приділяли увагу розв’язанню злободенних проблем у цій галузі, адже реформа пошти призвела до істотного скорочення листонош, через що не доставляють вчасно газети, люди відмовляються передплачувати пресу. Спільно з колегами секретар НСЖУ Віталій Голубєв проводив галузеві дослідження щодо потреб місцевих газет на деокупованих та прифронтових територіях і стану доставки преси. Це зроблено за підтримки проєкту «Підвищення стійкості українських медіа», профінансованого Swiss Solidarity, і втілено за участі Fondation Hirondelle (Швейцарія) й Інституту регіональної преси та інформації (IRMI, Україна). Результати першого з двох досліджень презентовано в Києві під час дводенного тренінгу навчально-просвітницького проєкту «Кроки до сталого розвитку» для локальних медіа з прифронтових і деокупованих територій, проведеного за сприяння ЮНЕСКО й уряду Японії.

Серед надважливих справ у час війни – зміцнення міжнародних зв’язків і допомога від партнерів. Цей напрям розвивала керівна ланка НСЖУ. Голова Спілки представляв її на форумах і зустрічах у країнах ЄС (Франція, Німеччина, Польща), у США – на майданчику Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Там у травні відбулися заходи з нагоди Всесвітнього дня свободи слова і показано фільм «20 днів у Маріуполі» (автор –  Мстислав Чернов – лавреат Пулітцерівської премії.)

Перша секретар НСЖУ Ліна Кущ в інтересах адвокаціїпріоритетів діяльності Спілки на міжнародному рівні й залучення нових партнерів для допомоги українським журналістам виступала на понад 20 онлайнових і офлайнових заходах, зокрема і як співголова експертної групи ЄФЖ з питань гендерної рівності й різноманітності. Проведено зустрічі з лідерами спілок журналістів Норвегії і Швеції, членами виконкому ЄФЖ від Італії, Данії, Німеччини. Презентовано за кордоном аналітичний звіт «Українські ЗМІ в умовах широкомасштабної війни та економічної кризи».

Велика група українських спілчан на чолі з керівництвом НСЖУ в листопаді 2023 року побувала на тематичному кампусі й міжнародній конференції «RE:Cover» у Кракові (цей захід Європейського центру свободи преси та медіа – частина програми «Голоси України», яку фінансує МЗС Німеччини).

Як і 2022 року, до справи зміцнення міжнародних зв’язків долучалися секретарі Спілки Костянтин Григоренко (виступав на заходах в Литві, Молдові), Гліб Головченко (участь у Форумі Національного пресклубу Польщі, науково-практичних конференціях і семінарах, круглих столах з питань протидії поширенню дезінформації та інших профільних заходах), Сергій Шевченко (громадська й інформаційна діяльність на Балканах).

Робота українських журналістів в умовах війни була в центрі уваги більшості публічних акцій Спілки. Створені фотовиставки розгортали в київському метрополітені (він слугує укриттям під час повітряних тривог), світлини показано в Парижі й Брюсселі. В Україні й за її межами презентовано масштабний проєкт НСЖУ «Розстріляна свобода слова», роботу над яким розпочато 2022 року. Йдеться про документально зафіксовані атаки на медійників, відеоісторії понад сотні журналістів, що стали жертвами або очевидцями воєнних злочинів рф у Маріуполі, Херсоні, Мелітополі, Бучі, Харкові, Бахмуті… Мета – привернути увагу української та міжнародної авдиторії до грубих порушень прав людини та злочинів проти журналістів і ЗМІ, вчинених рф (виконавець проєкту – НСЖУ за підтримки шведської організації «Civil Rights Defenders»). Зібрані матеріали передано правозахисним організаціям для використання в міжнародних кампаніях і судових процесах з притягнення рф до відповідальності. У команді, що готувала проєкт, загалом до 30 осіб, серед них представники керівних органів НСЖУ: Сергій Томіленко, Ліна Кущ, Микола Семена, Сергій Шевченко, Вікторія Плахта, Дмитро Тарасюк. До презентацій матеріалів проєкту в регіонах України долучалися Віталій Голубєв, Людмила Долженко, Тетяна Калиновська, Олексій Ковальчук та інші.Проведено 11 презентацій проєкту – в Києві, Чернігові, Черкасах, Кропивницькому, Дніпрі, Запоріжжі, Одесі, Миколаєві, Івано-Франківську, Львові, а також у Сарнах і Володимирці на Рівненщині. Загалом виставки НСЖУ відвідали 37 000 осіб.

Спілку відвідав у грудні на презентації захисного спорядження для жінок і зустрівся з керівництвом НСЖУ голова парламентського Комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. Подякувавши всім, хто в цей час працює у ЗМІ, він назвав їхню роботу неоціненною. На інформаційному фронті свій внесок у зміцнення авторитету і впливовості Спілки зробили секретарі НСЖУ Олег Наливайко (голова Держкомтелерадіо України); Валерій Макеєв – адвокат і письменник; Ольга Куліш (МО України), Володимир Данилюк (нині служить у ЗСУ, майор); Денис Іванеско (директор інформагентства «Українські новини»), Зоя Шарикова (організовувала й вела презентації книжок у пресцентрі НСЖУ, брала участь у презентації «Кавун.Сіті», медійники якого мусили виїхати з тимчасово окупованого 2022 року Херсона). Валентина Душок проводила тематичні телеефіри й долучалася до волонтерського руху в Черкасах, має стосунок до волонтерства й Віктор Весілик в Одесі. Микола Семена забезпечував моніторинг ситуації зі свободою слова та медіа в окупованому Криму, долучався до захисту прав професійних і громадянських журналістів на окупованих територіях, зокрема осіб, що зазнали репресій і перебувають в рф за ґратами. Публіцист Сергій Шевченко в період роботи за рекомендацією НСЖУ в міжнародній програмі професійного захисту «Journalists-in-Residence Kosovo» доклав зусиль, щоб програма була серед найкращих проєктів підтримки українських журналістів у Європі. Він як віцепрезидент благодійного фонду долучався й до надання матеріально-фінансової допомоги ветеранам преси в Україні, а також підготував подання на Національний конкурс «Благодійна Україна – 2022», в якому в номінації «Медіа і доброчинність» здобув перемогу громадський діяч і редактор Джунічі Ковака (Японія) – в час війни він активно підтримує організації журналістів. З японських пожертв за рішенням фонду «Журналістська ініціатива», який очолює Людмила Мех, надано допомогу колегам-ветеранам з нагоди Дня незалежності на загальну суму понад 40 тис. грн. Крім того, на десятки тисяч гривень надійшла допомога редакції газети «Зоря» (Овруч, Житомирська область) і впродовж року не раз підтримано проєкти волонтерів-спілчан у Вінниці, де долучаються до виготовлення маскувальних засобів для вояків Марина Тепленко й Тетяна Скомаровська.

Перебудувавши свою діяльність відповідно до викликів часу, обласні організації НСЖУ зосередилися на важливих напрямах відновлення роботи ЗМІ, забезпечення стійкості медійних підприємств, психологічній підтримці журналістів, співпраці з територіальними громадами. Спілка дослідила потреби місцевих медіа на деокупованих і прифронтових територіях і з’ясувала, що в усіх регіонах понад 80 % редакцій через війну втратили рекламодавців, 60 % ЗМІ бракує грошей на зарплату. Кожний четвертий журналіст там часто працює безплатно, а ще в половини медійників урізані зарплати. Водночас від початку великої війни навантаження на ЗМІ зросло. Місцеві медіа – нерідко єдине джерело перевіреної інформації, якщо вони зникнуть – вакуум заповнить ворожа пропаганда. Кожна третя українська редакція на цей час має у штаті журналістів, які нині на фронті, серед них немало добровольців.

Завдяки активності спілчан Дніпра, Запоріжжя, Черкас, Львова широко розповсюджено в країні другий випуск газети «Ми з України!» – за лютий 2023-го. У виданні, створеному за організаційної підтримки ВБФ «Журналістська ініціатива» та японських партнерів, вміщено вибрані твори переможців творчого конкурсу НСЖУ «Інформаційна передова-2022». Готувала унікальний випуск редакторська група херсонської газети «Новий день», а друк виконано на базі Видавничого дому «Високий Замок» (Львів).

Звітного року колеги з різних областей і столиці долучалися до ініційованого Спілкою збирання коштів на автомобіль для пресгрупи оперативно-тактичного угрупування «Соледар» ЗСУ. Крім того, журналісти обласної газети «Подільські вісті» (Хмельницький), власним коштом відремонтували редакційний автомобіль УАЗ і передали Силам оборони України. Медійники з Києва, Черкас, Хмельниччини, також долучаються до виробництва маскувальних засобів. У всіх регіонах є спілчани-волонтери й колективи, які збирають і передають на фронт гуманітарні вантажі. За участі Тетяни Шуханової – членкині правління Хмельницької ОО НСЖУ – зібрано й відправлено на деокуповані терени Харківщини кілька вантажівок з теплими речами, ковдрами для цивільного населення. Журналіст і режисер Андрій Заєць (лавреат обласної премії ім. Дмитра Прилюка 2023 року) під час проведення благодійних заходів у період повномасштабної війни зібрав понад 300 тисяч гривень і передав для потреб Сил оборони України. На заклик НСЖУ журналістська спільнота долучалася до збирання пожертв на підтримку родин полеглих героїв, лікування поранених колег, відновлення втраченого майна, допомогу тим, хто воює (приміром, Вікторові Ожогіну, чия рота Нацгвардії пройшла гарячі точки під Бахмутом, брала участь у визволенні Лимана, а на Харківщині – Ізюма, Куп’янська та інших міст).

Велику роботу провела НСЖУ для підтримки ЗМІ та відродження преси на деокупованих і прифронтових територіях. У червні 2023-го випуск відновила газета «Вісті» (Слов’янськ, Донеччина, головний редактор Олександр Кульбака), відтак вийшли газети «Технополіс» (Краматорськ) і «Вперед», яку розповсюджують у центрах допомоги ВПО з Бахмута. Комп’ютерну техніку надано журналістам з Донецької ОО НСЖУ. Коштом іноземних партнерів профінансовано загалом понад півтора десятка перших випусків місцевих видань, відновлених на деокупованих територіях.

Відчутних труднощів в організаційній діяльності зазнали в час війни такі ОО НСЖУ, як Луганська, Донецька, Херсонська, Харківська, Житомирська. В останній істотно скоротилася кількість друкованих ЗМІ, не виходять у світ 8 з понад 20 газет, що були в області до 2000 року – це без урахування видань комерційних структур. Керівництво обласної організації (Віктор Бойко), контактує з колективами редакцій, намагається сприяти в розв’язанні їхніх проблем.

У Сумах, попри часті обстріли її території, керівна ланка організації, яку очолює Володимир Садівничий, підтримує постійний зв’язок з первинними осередками Спілки та місцевими ЗМІ. У співпраці з профільною кафедрою університету організовано серію тренінгів для пресофіцерів ОК «Північ», круглий стіл з питань інформполітики й безпеки прикордоння, проведено фестиваль «Медіасвіт веде у всесвіт». Працює гільдія редакторів-ветеранів, яку очолює Олександр Козир (публікують статті, вітають ювілярів, віддають шану тим, хто відійшов). Сумчани презентували і книжку спілчанки Оксани Ковальової «Мамо, я хочу жити…», підтримали журналістів продуктовими наборами. Такі набори від Федерації профспілок України, одержані через НСЖУ, а також настільні ігри для дітей (за турботу про малечу окрема вдячність Одеській ОО НСЖУ та її партнерам) надходили й до Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Черкас та низки інших осередків Спілки.

За поданням НСЖУ гідних колег-медійників, серед них і членів творчої спілки, у час війни відзначено державними нагородами, відзнаками Верховної Ради України, Міністерства оборони, Збройних сил України.

Секретар НСЖУ з навчальної діяльності Віталій Голубєв (Рівне), як і в попередні роки, основні зусилля спрямовував на роботу з дітьми й молоддю, що обирає шлях у професію. Організував і провів ХІІІ Всеукраїнський конкурс учнівських творчих робіт «Я – журналіст!», який зібрав найбільшу кількість учасників за весь час свого існування від 2009 року. Авторами робіт стали 808 учнів з усієї України й 13 країн світу. Тема конкурсу – «Розповідаю світу про незламність українців». Переможців нагородили в конференцзалі НСЖУ за участю близько 80 учнів, їхніх учителів і батьків з усієї країни. Завдяки співпраці НСЖУ з Академією української преси, володар гран-прі конкурсу Олександр Кононенко (Миколаїв) отримав приз – ноутбук, а трьом лавреатам у спецномінації НСЖУ «Журналісти важливі» подаровано павербанки. Також секретар НСЖУ розвиває вже на підприємницькій основі свій проєкт «Школа універсального журналіста», про що ділився досвідом з учасниками заходу інноваційної інституції West Media Forum у Луцьку, де в грудні зібралися 150 медійників з усієї України.

За підтримки НСЖУ повертається до життя Донецька спілка журналістів, її представники беруть участь у навчальних і тематичних заходах, круглих столах, які організує центральний офіс Спілки. У травні 2023-го в столиці розпочала роботу медіашкола для юних маріупольських журналістів, яку очолила Олена Калайтан.

Львівські спілчани у взаємодії з міським управлінням освіти традиційно визначили й нагородили переможців шкільних медіа «Галицьке юнацтво» на тему «Як я допомагаю батькам, що волонтерять для фронту». На цю зустріч запросили колег з Херсонщини й Луганщини. На Полтавщині редакції газет «Полтавський вісник» і «Село Полтавське» стали потужними осередками волонтерства. Спільно з зацікавленими організаціями провели й Полтавський молодіжний фестиваль соціальної реклами – з акцентом на волонтерську роботу (перемогу здобули вихованці гуртка «Юний журналіст» обласного центру естетичного виховання молоді).

В Одесі відбувся XXIV Загальнонаціональний конкурс «Українська мова – мова єднання», де презентовано книжку Юрія Работіна «Слово для Слова» й випуск газети «Золотослів». Регіональні творчі конкурси провели в більшості областей (Дніпро, Запоріжжя, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Черкаси, Полтава, Суми та ін.). Тематика конкурсів переважно пов’язана з героїчною обороною країни, цінностями, які захищаємо. Підсумки конкурсів оголосили на урочистих заходах з нагоди Дня журналіста, Дня незалежності України, Дня захисників і захисниць України.

Київська спілка журналістів має в активі видану книжку «Україна: журналісти на передовій» (упорядники: Михайло Сорока, Юрій Бондар, Алла Малієнко. – Харків: Фоліо, 2023. – 498 с). Спілчани з Кропивницького провели в Олександрії традиційний обласний журналістський фестиваль «Осінні зерна» (листопад).

На фізкультурній ниві активно працює спортивно-оздоровчий центр Дніпровської ОО НСЖУ «Тригол» (керівник Володимир Сорока): 2023 року проведено, зокрема, чотири етапи 5-ї малої олімпіади серед представників ЗМІ Придніпров’я. У Полтаві за участю членів правління ОО НСЖУ вже вдруге організовано благодійну акцію: команда спортивних журналістів області зіграла 14 матчів зі збірними ветеранів футболу територіальних громад. Зібрано майже 400 тис. гривень на підтримку військових частин, у яких служать краяни, зокрема й журналісти. Турніри з різних видів спорту організували спілчани й у західних областях країни. Приміром, у ХХIII Спартакіаді журналістів Рівненщини взяли участь майже три десятки медійників, що змагалися в настільному тенісі, шахах, шашках та дартсі. Закарпатська ОО НСЖУ організувала благодійні турніри з більярду, мініфутболу, за підсумками яких переказано на підтримку ЗСУ загалом 30 тис. грн. Спілчани Івано-Франківщини й ВПО-журналісти здійснили в серпні дводенну мандрівку в Карпати на гору Сивулю. Проведено також благодійний турнір зі спортивноїриболовлі, а отримані від учасників і організаторів змагань кошти передано спілчанці-волонтерці Оксані Говері, яка підтримує українських вояків. Також на благодійній виставці-продажі фоторобіт про ріднокрай (автори – 10 членів НСЖУ) гроші від реалізації творів франківці передали на лікування поранених на війні колег з Дніпра – Віктора Ожогіна й Дмитра Логвиненка. Волинська ОО НСЖУ традиційно сприяла оздоровленню журналістів на Світязі. Силами гільдії редакторів місцевих газет під патронатом Миколи Вельми проведено ремонт бази відпочинку «Журналіст» на озері Пісочному в Ковельському районі.

Інформація про роботу НСЖУ, її обласних організацій регулярно публікується на вебсайтах, сторінках у соцмережах, поширюється іншими каналами та завжди перебуває у вільному доступі.