Наголос

Антимонопольний комітет перевіряє “Укрпошту” через скарги газетярів, – НСЖУ

Антимонопольний комітет України проводить перевірку дій АТ “Укрпошта” на ринку послуг із передплати і доставки друкованих періодичних видань на території України, на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції. Про це йдеться у листі АМК до Національної спілки журналістів України та до Кабінету Міністрів України.

За інформацією НСЖУ, за останні роки відбувається різке скорочення рівня доступу громадян України до друкованих засобів масової інформації, що відбувається в результаті скорочення тиражів друкованих видань, які доставляють за передплатою. І керівництво НСЖУ, і редактори національних та місцевих газет переконані, що ключовим фактором скорочення тиражів є не втрата інтересу споживачів до друкованих видань, а агресивна політика АТ “Укрпошта”, яка полягає у закритті поштових відділень на селі, постійному підвищенні тарифів на свої послуги, скороченні листонош, зміні в односторонньому порядку маршрутів і графіку доставки періодики.

У Антимонопольному комітеті України коментують, що “зазначені дії АТ “Укрпошта” можуть свідчити про ознаки порушення законодавства про захит економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, що призвели або можуть призвести до недопущення, усунення чи обмеження конкуренції, або ущемлення інтересів інших суб’єктів господарювання чи споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку”.