Наголос

Медіаініціативи міністра Бородянського загрожують свободі слова і послаблюють ЗМІ

Правління Національної спілки журналістів України стурбоване просуванням міністром Володимиром Бородянським «драконівських» медіаініціатив. Міністр культури, молоді і спорту охоче роздає інтерв’ю та робить презентації своїх ідей, однак уникає відкритої дискусії зі Спілкою – найбільшим професійним об’єднанням журналістів України.

Про свої ідеї міністр розповідає вже другий місяць, однак досі не оприлюднив офіційний проект закону, щоб його можна було віддати на аналіз до профільних правозахисних організацій, міжнародних партнерів України та отримати фаховий висновок на відповідність європейським стандартам і міжнародним зобов’язанням України. Є небезпека, що в такий спосіб Бородянський разом із народними депутатами може в «турборежимі» провести небезпечний законопроект в Раді, і тоді він стане законом без широкого обговорення та критичного осмислення запропонованих новацій.

Моніторингова місія ООН з прав людини уже застерегла Україну від невідповідних обмежень свободи вираження поглядів і свободи ЗМІ при підготовці закону про боротьбу із дезінформацією.

Нині оприлюднено лише слайди законопроекту. Вони містять багато небезпечних для свободи слова ідей, близьких до методів контролю за медіа в авторитарних державах. Серед них — кримінальна відповідальність для журналістів за дезінформацію, запровадження так званого «омбудсмена з інформації», а фактично – цензора від держави, та інші. Під прицілом опиняються насамперед журналісти-розслідувачі, а також «незручні» для влади ЗМІ. Спроба введення кримінальної відповідальності за контент – це якраз те, що традиційно відрізняє авторитарні держави від демократичних.

Міністр культури проголосив, що держава займатиметься питанням дотримання «стандартів новин», а також підтримуватиме діяльність певної журналістської «саморегулюючої» організації, яка визначатиме, кому в країні надавати журналістський статус. Ми розглядаємо це як спробу запровадити ліцензування професії журналіста і як прямий тиск держави на представників медіа. Саморегулювання – це насамперед незалежність, а не спущений «згори» чи прописаний в законі статус.

Правління НСЖУ сподівається, що урядовці візьмуть до уваги підписану напередодні виборів Президентом України Володимиром Зеленським Декларацію на захист свободи слова. «…Поважати існуючі закони у сфері свободи слова, а законодавчі новації мають бути погоджені з журналістською спільнотою і медіа в ході проведення широких консультацій», – ідеться в сьомому пункті підписаного ним документу.

Маємо надію, що на виконання взятих на себе в Декларації зобов’язань Президент зможе пояснити міністрові необхідність дотримання в Україні свободи слова, неможливість її згортання навіть під приводом боротьби з російською агресією чи фейками, а також важливість узгодження своїх ініціатив з тими, кого вони стосуватимуться насамперед, – із журналістами.

Національна спілка журналістів завжди готова до відкритого діалогу з представниками влади щодо змін законодавства з метою посилення безпеки журналістів, незалежності українських медіа і укріплення свободи слова.

Прийнято на розширеному засіданні Правління Національної спілки журналістів України 19 грудня 2019 року у Києві. Участь в роботі засідання беруть керівники регіональних та національних медіа, голови обласних організацій Спілки журналістів, медіаексперти.