Наголос

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський пропонує запровадити адміністративну та кримінальну відповідальність за поширення журналістами неправдивої і маніпулятивної інформації.

6 листопада у Верховній Раді України під час слухань на тему «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» міністр Володимир Бородянський заявив, що держава повинна захищати права журналістів, а й самі медійники повинні нести відповідальність за поширення матеріалів, які маніпулюють громадською думкою.

«Відповідальність журналістів за поширення неправдивої та маніпулятивної інформації повинна бути посилена. І це третя частина наших важливих змін, про які я вже говорив. А саме – введення у законодавство понять та «маніпулювання громадською думкою», «маніпулювання суспільною свідомістю» та їх  критеріїв, а також запровадження як адміністративної, так і кримінальної відповідальності за замовлення і здійснення такого маніпулювання».

Він також заявив, що держава повинна вибудувати баланс між захистом свого інформаційного простору та захистом свободи слова: «Не буде відповідальності – не буде захисту».

Також Бородянський у Раді заявив, що має бути посилена відповідальність за оприлюднення особистих даних знімальної групи програми «Схеми». Голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував створити при ГПУ і МВС спеціальні слідчі підрозділи для розслідування злочинів проти журналістів.