Наголос

У Верховній Раді відбулися парламентські слухання з безпеки журналістів

У Верховній Раді 6 листопада відбулися парламентські слухання «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

Слухання відкрила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

«Наші слухання присвячені напрацюванню ефективних механізмів формування і реалізації державної інформаційної політики в Україні та вирішенню проблем безпеки і діяльності працівників засобів масової інформації. Це також виконання зобов’язань України в рамках угоди про асоціацію з Європейським Союзом у площинні свободи слова», – сказала вона.

За її словами, новими викликами для медіаспільноти стали проблемні питання, що виникають під час участі журналістів у висвітленні російської агресії безпосередньо в зоні бойових дій на Донбасі, а також – переслідування та незаконне ув’язнення журналістів в окупованому Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. На її думку, головною причиною нападів на журналістів є безкарність.

Олена Кондратюк також повідомила, що на слуханнях будуть виступати представники правоохоронних органів: «Окремим блоком будуть заслухані доповіді представників силових структур, які опікуються питаннями забезпечення безпеки журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків та розслідування нападів на представників ЗМІ. Ми очікуємо від доповідачів на змістовні та конкретні відповіді на ті питання журналістів, які були попередньо зібрані та передані в рамках підготовки до слухань».

Крім того, вона уточнила, що профільним комітетом було напрацьовано проєкт рекомендацій, які отримали учасники слухань. За підсумками парламентських слухань Верховна Рада має розглянути та прийняти фінальну версію рекомендацій з урахуванням висловлених пропозицій.

Пряма трансляції слухань ведеться на парламентському каналі «Рада» і в мережі інтернет.

Нагадаємо, 18 вересня 2019 року Верховна Рада більшістю голосів підтримала проект постанови №2129 «Про проведення парламентських слухань на тему: “Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення” (6 листопада 2019 року)». За таке рішення проголосувало 335 народних обранців.

Раніше Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики 6 вересня 2017 року одноголосно підтримали проект постанови Верховної Ради про проведення 1 листопада 2017 року парламентських слухань про безпеку журналістів в Україні на тему: «Безпека журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи вирішення». Проте слухання так і не відбулося. 

Комітет з питань свободи слова на черговому засіданні, що відбулося 30 жовтня 2019 року, схвалив список виступаючих і порядок проведення парламентських слухань про безпеку журналістів, який можна подивтися тут