Наголос

ЗВІТ представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Львівській області Цеголка Петра Павловича за 2018 рік

Вступ.

Для забезпечення виконання повноважень, що полягають, насамперед, у здійсненні контролю за дотриманням телерадіоорганізаціями (ТРО) та провайдерами програмної послуги (ППП) Львівської області чинного законодавства у сфері телерадіомовлення та умов ліцензій, представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Львівській області керувався вимогами Конституції України, законами України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», «Про телебачення і радіомовлення», «Про рекламу», «Про авторське право та суміжні права», «Про інформацію», «Про телекомунікації», «Про радіочастотний ресурс України», іншими законами та нормативними документами, що регулюють правовідносини у телерадіоінформаційному просторі держави.

У 2018 році представник Національної ради виконував свої обов’язки відповідно до статті 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення», Положення про представника Національної ради, а також відповідно до розпоряджень та наказів керівництва регуляторного органу. Роботу координував згідно з Планом основних заходів Національної ради на І та ІІ півріччя 2018 року.

         Серед пріоритетних напрямків роботи представника у 2018 році слід зазначити такі:

  • контроль за дотриманням ТРО та ППП правових норм у сфері телерадіомовлення, зокрема інформаційної безпеки держави;
  • вчасне та якісне проведення виїзних планових та позапланових перевірок;
  • постійне здійснення моніторингів стосовно дотримання визначених чинним законодавством квот на україномовні пісні та ведення програм державною мовою в ефірі місцевих радіостанцій;
  • здійснення заходів щодо впровадження в області проекту мовлення територіальних громад для місцевих радіомовників з використанням малопотужних ФМ-передавачів;
  • проведення інформаційно-організаційних заходів стосовно вимкнення аналогового та перехід на цифрове телевізійне мовлення у регіоні;
  • системна співпраця з органами місцевої влади Львівщини, Західною

філією ДП «Український державний центр радіочастот» та Львівською філією Концерну РРТ.

1.Загальний стан телерадіопростору Львівської області.

Станом на грудень 2018 року на Львівщині функціонує 64 місцевих телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги, що є ліцензіатами Національної ради, 45з них – приватної форми власності,19 – комунальної.

Дані про структуру телерадіопростору

Львівської області та його зміни протягом 2018 року

Характеристика Кількість
2016 рік 2017 рік 2018 рік
Всього ТРО (загальнонаціональних, регіональних та місцевих), які діють у Львівській області 111 109 110
Всього ТРО, зареєстрованих у Львівській області 65 65 64
Кількість ліцензій Національної ради, якими володіють ТРО Львівської  області 113 111 110
Кількість ТРО Львівської обл., які володіють двома і більше ліцензіями на різні види мовлення 16 22 23
Розподіл ТРО, зареєстрованих у Львівській області, за видами мовлення:  
ефірне телемовлення 7 7 3
телевізійне мовлення у кабельних мережах 6 5 5
супутникове телебачення 4 5 5
цифрове телемовлення 1 2 3
ефірне радіомовлення 16 18 22
проводове радіомовлення 19 18 17
провайдери програмної послуги 25 26 26
ефірно-кабельне телебачення («Мітріс») 1 1 1

Детальну інформацію про ТРО та ППП Львівської області можна отримати на сайті Національної ради www.nrada.gov.ua у розділі Державний реєстр телерадіоорганізацій України.

  • За даними порівняльної таблиці телерадіоінформаційний простір Львівщини у звітному періоді  зазнав певних змін. Якісною позитивною зміною слід вважати збільшення кількості місцевих ФМ-мовників з 18 до 22 ТРО, у рамках проекту «Мовлення територіальних громад». Цей проект дає змогу замінити проводове радіомовлення на каналі УР-1 на ФМ-мовлення з використанням передавачів малої потужності.
  • Ліцензіями на мовлення у цифровому форматі у Львівській області загалом володіють 32 загальнонаціональних та місцевих мовники. Так, у мультиплексі МХ-5 ліцензією на мовлення у м. Львові володіє регіональна ТРО ПАТ «Телерадіокомпанія «Люкс», м. Львів (логотип «24»), а у м. Новий Розділ, м. Броди, смт. Підбуж – місцева ТРО КП «Телерадіокомпанія «Перший Західний» (логотип «Перший Західний»). У мультиплексі МХ-3 працює загальнонаціональний мовник ТОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації», м. Львів (логотип «Z ZIK»).

Незаповненими у Львівській області залишаються у даний час канали в мультиплексі МХ-5 у м. Новий Розділ, м. Броди, смт. Підбуж. Ці канали передбачено саме для функціонування місцевих телемовників. Проте з причини фінансово-організаційних чинників місцеві ТРО неспроможні здійснювати цифрове телемовлення у вищезазначеному мультиплексі. Таким чином, програми цифрового ТБ на Львівщині мають змогу дивитись 60 відсотків потенційних телеглядачів, оскільки цифровий сигнал покриває лише половину території області.

  • У зв’язку із завершенням терміну використання технології аналогового телевізійного мовлення з 1 вересня 2018рокуліцензії ТРО на цей вид мовлення втратили чинність.

У Львівській області разом із загальнонаціональними мовниками аналогове телевізійне мовлення припинили дві регіональні ТРО: ТОВ-ТРК «Міст ТБ», м. Львів (логотип «ZIK») та ПрАТ «ТРК Люкс», м. Львів (логотип «24»).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.08.2018№ 667 до 1 травня 2019рокупродовженоаналогове телевізійне мовлення ПАТ «НСТУ» (м. Київ), а також усіх місцевих ТРО.У Львівській області аналогове телевізійне мовлення продовжують здійснювати такі ТРО:

1.ПАТ «НСТУ», м. Київ, логотип – «UA: ПЕРШИЙ»,8 ТВК у м. Львові та мережа по області(відповідно до рішення НР№21 від 10.01.2019р.);

2. ПАТ «НСТУ», м. Київ, логотип «UA: Львів»,12 ТВК у м. Львові;

3. ПП «НТА – Незалежне телевізійне агентство», м. Львів, логотип – «НТА» (18 год./добу ретрансляція програми «Перший Західний»),57 ТВК у м. Львові;

4.ТРО «Телефакт», м. Самбір, логотип – «Телефакт», 27 ТВК у м. Самборі;

5.ТОВ «ТРК «ТРТ-ТБ», м. Трускавець, логотип – «ТРТ» (21 год. /добу ретрансляція програми ТОВ ТРК «НБМ», м. Київ, логотип «5»), 49 ТВК у м. Трускавець.

  • Упродовж 2017-2018 років велася систематична робота з керівниками комунальних радіоредакцій проводового радіомовлення та керівниками органів місцевого самоврядування щодо впровадження проекту «Мовлення територіальних громад». Усім 17 ТРО надано консультації щодо оформлення документів, необхідних для участі у конкурсі на отримання частот, ознайомлено з покроковою інструкцією «Організація місцевого радіомовлення, мовлення територіальних громад».

Загалом станом на грудень 2018рокуу рамках проекту «Мовлення територіальних громад» у Львівській області сім комунальних радіоредакцій отримали 8 ФМ-частот:

1. КП «Телестудія «Радехів», м. Радехів(позивний «Телестудія «Радехів»), 99,5 МГц у м. Радехів,(потужність передавача (далі п.п.) – 10 Вт) та 105,1 МГц у м. Перемишляни, (п.п.-100 Вт).

2.Старосамбірське районне радіомовлення «Голос Прикарпаття», м. Старий Самбір(позивний «Голос Прикарпаття»), 91,4 МГц у м. Старий Самбір, (п.п. – 30 Вт).

3. Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ», м. Самбір (позивний «Говорить Самбір! Вас вітає радіоредакція «Поступ»), 92,9 МГц у м. Самбір, (п.п. – 100 Вт).

4. Редакція Жидачівського районного радіомовлення, м. Жидачів (позивний «Говорить Жидачів»), 99,9 МГц у м. Жидачів, (п.п. – 100 Вт).

5. КП «Дрогобицьке регіональне радіомовлення «Франкова земля», м. Дрогобич (позивний «Говорить Дрогобич. В ефірі – програма «Франкова земля»), 99,4 МГц у м. Дрогобич, (п.п. – 10 Вт).

6. Редакція Буського районного радіомовлення, м. Буськ (позивний «Буське радіо»), 87,5 МГц у смт. Красне, (п.п. – 10Вт).

7. КП «Телерадіокомпанія «Перший Західний», м. Львів, (позивний «Перший Західний»), 88,2 МГц у м. Львові, (п.п. – 30 Вт).

  1. Підсумки ліцензування телерадіомовлення за звітний період.
  • Протягом 2018 року Національна рада ухвалила 90 рішень щодо ТРО та ППП, які юридично зареєстровані на території Львівської області.
  • Продовжено ліцензій на ефірне телемовлення – 1:
  • ТОВ – ТРК «Міст ТБ», м. Львів (логотип «zik»), мовлення на 12 ТВК у м. Львові.
  • Видано ліцензій на ефірне радіомовлення – 4:
  • КП «Дрогобицьке регіональне радіомовлення «Франкова земля», м. Дрогобич (позивний «Говорить Дрогобич. В ефірі – програма «Франкова земля»), мовлення на частоті 99,4 МГц у м. Дрогобич.
  • Редакція Жидачівського районного радіомовлення, м. Жидачів (позивний «Говорить Жидачів»), мовлення на частоті 99,9 МГц у м. Жидачів та районі.
  • Редакція Буського районного радіомовлення, м. Буськ (позивний «Буське радіо»), мовлення на частоті 87,5 МГц у смт. Красне та районі.
  • КП «Телерадіокомпанія «Перший Західний», м. Львів (позивний «Перший Західний»), мовлення на частоті 88,2 МГц у м. Львові.
  • Видано ліцензій провайдерам програмної послуги – 5:
  • ПП ТРК «НПК-Сат», м. Миколаїв (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Миколаїв).
  • ПП «ТРК «Нік ТВ», м. Броди (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Броди).
  • ТОВ «ТРК «Розділ.Інфо», м. Новий Розділ (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Новий Розділ).
  • ТОВ «ТРК «Кооператор», м. Великі Мости (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Великі Мости).
  • Техноторговий центр «Радіотехніка», м. Золочів (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Золочів).
  • Продовжено ліцензій на проводове мовлення – 2:

–  Редакції Жидачівського районного радіомовлення, м. Жидачів (позивний «Говорить «Жидачів»).

–  КП «Дрогобицьке регіональне мовлення «Франкова земля», м. Дрогобич (позивний «Говорить Дрогобич. В ефірі – програма «Франкова земля»).

  • Анульовано ліцензій ТРО – 2:
  • КП «Стрийське районне радіомовлення «Голос Стрийщини», м. Стрий (проводове мовлення на каналі УР-1).
  • ТОВ «Алсет плюс», м. Дрогобич (ефірне телебачення на 42 ТВК).
  • Ліцензії, щовтратили чинність з 1 вересня 2018року у зв’язку із завершенням термінів використання радіотехнології аналогового телевізійного мовлення – 3:
  • ПАТ «Телерадіокомпанія Люкс», м. Львів (ефірне телебачення, ліцензія НР № 00583-м від 10.02.2013).
  • ТзОВ – Телерадіокомпанії «Міст ТБ», м. Львів (ефірне телебачення, ліцензія НР № 00403-м від 05.04.2012).
  • ТзОВ – Телерадіокомпанії «Міст ТБ», м. Львів (ефірне телебачення, ліцензія НР № 00405-м від 23.06.2018).
  • Анульовано ліцензій ППП – 2:

– ФОП Бурханов О.О., м. Львів (територія розташування багатоканальної телемережі – м. Городок).

– ПП ТРК «НПК-САТ», м. Миколаїв (територія розташування

багатоканальної телемережі – м. Миколаїв).

  • ТРО Львівської області надано дозволи на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення– 3:
    • КП «Телерадіокомпанії «Перший Західний», м. Львів (логотип – «Перший Західний»)рішенням № 750 від 11.07.2018 надано дозвіл на тимчасове мовлення з використанням 40 ТВК у с. Бахмутівка Луганської області (стандарт DVB-T2); 43 ТВК у смт. Біловодськ Луганської області, 44 ТВК у смт. Білолуцьк Луганської області; 44 ТВК у с. Зоринівка Луганської області; 48 ТВК у смт. Марківка Луганської області; 38 ТВК у м. Сватове Луганської області.
    • ТзОВ «ТРК «Галичина», м. Львів (позивні –  «FM Галичина»), рішенням № 1214 від 02.08.2018 надано дозвіл на тимчасове мовлення з використанням частоти 96,5 МГц у м. Волноваха Донецької області; 88,6 МГц у м. Лисичанськ; 105,5 МГц у м. Сватове; 107,6 МГц у м. Старобільськ; 106,5 МГц у селищі Широкий Луганської області.
    • ТОВ Телерадіокомпанії «Нові комунікації», м. Львів (логотип «Z ZIK»), рішенням № 747 від 11.07.2018 надано дозвіл на тимчасове мовлення з використанням 40 ТВК у с. Бахмутівка Луганської області (стандарт DVB-T2).
  • Повний перелік ТРО та ППП Львівської області подано у Додатку 1 до Звіту.

        2. Аналіз дотримання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог чинного законодавства, ліцензійних умов та умов ліцензій.

2.1. Моніторинг як основний інструмент здійснення наглядових повноважень.

Відповідно до частини сьомої статті 11 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»  представник Національної  ради здійснює моніторинг телерадіопрограм і нагляд за дотриманням ліцензіатами умов ліцензій. Протягом 2018 року представником і працівниками секретаріату представника здійснено 264 моніторинги ТРО і ППП.

Найбільшу частку серед усіх реалізованих моніторингів склали тематичні  моніторинги. Вони здійснювались на виконання Плану основних заходів Національної ради у 2018 році, контрольних рішень Національної ради, ухвалених за результатами перевірок, а також у дні пам’яті. Загалом здійснено 205тематичних моніторингів.

І. На виконання Плану основних заходів Національної ради на 2018 рік здійснено такі тематичні моніторинги:

  • щодо дотримання мовних квот на радіо –  47 добових моніторингів 15-ти  місцевих і регіональних ФМ-станцій (моніторинги здійснювались у три етапи);
  • щодо дотримання мовних квот на телебаченні – 14 тижневих моніторингів 12-ти місцевих та регіональних телеканалів;
  • щодо відповідності змісту програм та передач, які ретранслюються у кабельних мережах ППП Львівської області, вимогам законодавства України та Європейської конвенції про транскордонне телебачення, а також рішенням Національної ради, спрямованим на захист інформаційної безпеки держави – 54 моніторинги  27-ми  ППП, зареєстрованих у Львівській області;
  • щодо розміщення закликів до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі. (Такі тематичні моніторинги вибірково, у різні часові відрізки доби, здійснювались у постійному режимі. Охоплено усі місцеві та регіональні ТРО).Порушень перелічених законодавчих вимог у програмах ТРО Львівської області за результатами моніторингів не зафіксовано.

ІІ. На виконання контрольних рішень Національної ради здійснено 6 тематичних моніторингів щодо усунення ТРО порушень, зафіксованих під час проведення планових виїзних перевірок

  • ТОВ «РІЦ «Незалежність», м. Львів, 106,7 МГц у м. Львові (ліцензія НР №00592-м від 30.11.2015) на виконання рішення Національної ради № 2480 від 21.12.2017, щодо дотримання пункту 4 Правил ведення мовлення на теле -і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті – порушення усунуто.
  • ТОВ «Алсет Плюс», м. Дрогобич (ліцензія НР № 0443-м від 16.06.2004, 42 ТВК у м. Дрогобичі, логотип «Алсет») на  виконання рішення Національної ради № 2479 від 21.12.2017, щодо здійснення мовлення відповідно до умов ліцензії – ТРО припинила мовлення, ліцензію анульовано.
  • ТОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів (ліцензія НР № 00293-м від 23.08.2011, багатоканальне мовлення (МХ-3), логотип: «Z ZIK») на виконання рішення Національної ради № 248 від 22.02.2018, щодо порушення частини сьомої статті 27 та частини восьмої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» – порушення усунуто .
  • ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград Львівської обл. (ліцензія НР № 01019-м від 03.01.2017, кабельне мовлення, логотип «15») на виконання рішення Національної ради № 303 від 01.03.2018, щодо дотримання частини п’ятої статті 6, частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, частини першої статті 46, частини четвертої статті 48, пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» – порушення усунуто.
  • ТОВ «Телерадіокомпанія «БТБ», м. Борислав Львівської обл. (ліцензія НР №0819-м від 22.01.2009, кабельне мовлення) на виконання рішення Національної ради № 1098 від 19.07.2018, щодо порушення частини восьмої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» – ТРО припинила мовлення.
  • КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської районної ради Львівської області», м. Золочів Львівської обл. (ліцензія НР № 0885-м від 23.03.2009, проводове мовлення) на виконання рішення Національної ради №1494 від 13.09.2018, щодо здійснення мовлення за умовами ліцензії – ТРО припинила мовлення.

ІІІ. Відповідно до Указів Президента України та постанов Верховної Ради України у 2018 році в Україні вшановувалося 9днів пам’яті. Представник і секретаріат представника здійснили 106 тематичних (вибіркових і добових) моніторингів місцевих і регіональних ТРО Львівської області щодо дотримання Правил ведення мовлення на теле – і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, затверджених рішенням Національної ради від 23.07.2015 № 1146. За результатами здійснених моніторингів порушень не зафіксовано.

Комплексний моніторинг охоплює весь обсяг мовлення, передбачений ліцензією, і аналізує виконання умов ліцензії за усіма показниками. У межах планових і позапланових перевірок, та на  виконання особистого плану представника здійснено 57 комплексних моніторингів ТРО, з них: 13моніторингівтелеефіру, 12 моніторингів радіоефіру і 32 моніторинги діяльності провайдерів програмної послуги.

За результатами здійснених у 2018 році моніторингів представник Національної ради надіслав керівникам телерадіоорганізацій Львівської області 5 Повідомлень про порушення, а саме:

№ з/п Назва ТРО   № та дата повідомлення Ознаки порушення Закону України «Про телебачення і радіомовлення» Реагування компанії і стан усунення
1. КП ТРК «Сокаль» Сокальської районної ради, ліцензія НР № 00860-м від 05.04.2016 № 2/06 від 13.02.2018 частини 7 статті 27 Відповідь надано, порушення усунуто
2. ПП «ТРО «Сервіс Сигнал» у м. Стебник (логотип – «сZс», ліцензія НР №1832-м від 28.10.2013) № 2/07 від 27.02.2018 – частини 1 статті 46, – частини 8 статті 28, – частини 5 статті 6 . Відповідь надано, порушення усунуто
3. КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської районної ради Львівської області», ліцензія НР №0885-м від 23.03.2009 № 2/11 від 19.03.2018 частини 7 статті 27 Відповідь надано, порушення не усунуто (ТРО припинила мовлення)
4. ТОВ «РІЦ «Незалежність»,                   м. Львів, ліцензія НР№ 00592-м від 30.11.2015 № 2/20 від 30.05.2018 – частини 2 статті 46 Відповідь надано, порушення усунуто
5. КП радіостудія «Новий двір»,  м. Червоноград Львівської обл., ліцензія НР № 1706-м від 22.11.2012 № 2/35 від 02.10.2018 –  частини 1 статті 35 Відповідь надано, порушення не усунуто.

2.2. Аналіз розгляду планових та позапланових перевірок.

На виконання рішень Національної ради та відповідно до наказів голови Національної ради у 2018 році здійснено 22 виїзні перевірки діяльності  місцевих і регіональних ТРО Львівської області, з них 16 планових і 6 позапланових.

З 16 планових виїзних перевірок 11 здійснено у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії Національної ради, 5 – у зв’язку з роком діяльності ТРО відповідно до вимог Закону України «Про телебачення і радіомовлення».     

Станом на 10 січня 2019 року Національною радою розглянуто матеріали 18 перевірок, здійснених у минулому році, і ухвалено такі рішення:

  • інформацію про результати 7 перевірок взято до відома: ТзОВ «ТРК «Львівська хвиля», м. Львів (НР № 01027-м від 12.01.2017); ПП «ТРК «Західна Столиця», м. Львів (НР № 0723-м від 27.10.2008); ПП «ТРК «Західна Столиця», м. Львів (НР № 0722-м від 27.10.2008); Студія РР «Карпатський гомін», м. Турка (НР № 0742-м від 01.04.1999); ПП ТРК «Простір», м. Моршин (НР № 0926-м від 01.06.2009); Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ», м. Самбір Львівської обл. (НР № 01205-м від 07.11.2017); КП «Телестудія «Радехів»,             м. Радехів (НР №01197-м від 25.10.2017);
  • за результатами розгляду 3 перевірок Національна рада, взявши до відома наявність порушень, зобов’язала ТРО протягом місяця привести свою діяльність у відповідність до умов ліцензій та норм законодавства: ТзОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів (НР № 00293-м від 23.08.2011); ТзОВ «ТРК «БТБ», м. Борислав (НР № 0819-м від 22.01.2009); ПП «ТРК «Західна Столиця», м. Львів (НР № 1566-м від 27.02.2012) (Повна інформація про виконання ТРО рішень Національної ради подана у розділі 2.3.Дотримання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги ліцензійних умов та умов ліцензій та Додатку 2Статистика здійснених планових виїзних перевірок ТРО).
  • санкцію «оголошення попередження» вжито за результатами 8 перевірок: ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград (НР № 01019-м від 03.01.2017); ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів (НР № 00582-м від 13.12.2011); ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів (НР № 00600-м від 29.12.2011); КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської РР Львівської області», м. Золочів (НР № 0885-м від 23.03.2009); РК ТРК «Броди», м. Броди (НР № 0868-м від 20.03.2009); ТзОВ «ТРО «Нові комунікації», м. Львів (НР № 00293-м від 23.08.2011); ПП «НТА – Незалежне телевізійне агентство», м. Львів (НР № 00943-м від 18.08.2016); ТОВ – ТРК «Міст ТБ», м. Львів (НР № 00404-м від 18.05. 2015).
  • Усі перевірки проведено у відповідності до Інструкції про порядок здійснення моніторингу телерадіопрограм, проведення перевірок телерадіоорганізацій та провайдерів програмної послуги, у терміни, визначені посвідченнями на проведення перевірок.
  • Статистику планових і позапланових виїзних перевірок подано у Додатку 2 до Звіту.

2.3.Дотримання телерадіоорганізаціями та

провайдерами програмної послуги ліцензійних умов та умов ліцензій.

Ліцензія Національної ради відповідно до частини дев’ятої статті 23 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» є єдиним (окрім Дозволу на тимчасове мовлення, виданого Національною радою) і достатнім документом, що надає ліцензіату право здійснювати мовлення і користуватися каналами мовлення. Умови ліцензії відповідно до частини сьомої статті 27 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» є обов’язковими для виконання.

За результатами здійснених у 2018 році моніторингів і перевірок у діяльності ТРО області зафіксовано такі порушення умов ліцензії:

  • Порушення умов ліцензії в частині «вихідні дані»:
  • ПП«ТРО «Сервіс Сигнал», м. Львів  (логотип – «сZс», НР №1832-м від 28.10.2013, мовлення у кабельній мережі у м. Стебник.). Зафіксовано мовлення без логотипу. На виконання вимоги, вказаної у Повідомленні про порушення, яке було надіслано представником, порушення усунуто.
  • ТОВ «РІЦ «Незалежність», м. Львів (НР№ 00592-м від 30.11.2015, 106,7 МГц у м. Львові, позивні: «мелодія І. Білозіра «Встань з колін, народе мій»). Зафіксовано повідомлення зазначених у ліцензії позивних, лише кілька разів на добу, а не щогодини, як вимагає законодавство. На виконання вимоги, вказаної у Повідомленні про порушення, яке було надіслано представником, порушення усунуто.
  • ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград Львівської області (НР № 01019-м від 03.01.2017, логотип «15», мовлення у власній кабельній мережі у                     м. Червоноград). Зафіксовано мовлення без логотипу. Національна рада оголосила ліцензіату попередження. За результатами контрольного моніторингу порушення усунуто.
  • Порушення умов ліцензії у частині «Програмна концепція мовлення»:

– ТОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів (НР № 00293-м від 23.08.2011, багатоканальне мовлення (МХ-3), логотип: «Z ZIK»). Порушення зафіксовано під час планової виїзної перевірки. За результатами контрольного моніторингу – порушення усунуто.

 –  ПП«ТРО «Сервіс Сигнал», м. Львів (НР №1832-м від 28.10.2013, мовлення у кабельній мережі у м. Стебник.). ТРО надіслано Повідомлення про порушення. Порушення усунуто.

–   ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград Львівської області (НР № 01019-м від 03.01.2017). Порушення зафіксовано під час планової виїзної перевірки. Національна рада оголосила ліцензіату попередження. За результатами контрольного моніторингу порушення усунуто.

  • Порушення умов ліцензії у частині «Періодичність, час, обсяги та сітка мовлення»:
  • КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської РР Львівської області» (НР №0885-м від 23.03.2009, проводове мовлення у м. Золочеві). За ліцензією – 3 год. 53 хв. на тиждень, фактично за результатами моніторингу з 5 по 11 березня 2018рокузафіксовано – 1 год. 27 хв. на тиждень. ТРО надіслано Повідомлення про порушення. Під час планової перевірки, здійсненої 21 липня 2018року, зафіксовано відсутність мовлення. Національна рада оголосила ліцензіату попередження. Станом на грудень 2018року мовлення не відновлено.

–   ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград Львівської області (НР № 01019-м від 03.01.2017). Під час планової виїзної перевірки зафіксовано зменшення ліцензійного обсягу мовлення. Порушення усунуто.

–  ПАТ «НСТУ», м. Київ (НР №01130-м від 30.03.2017). Моніторингами зафіксовано зменшення обсягу мовлення ПАТ «НСТУ» на 12 ТВК у м. Львові (логотип «UA:ЛЬВІВ») з 20 год./добу до 13 год./добу. Службову записку з цього приводу надано керівництву Національної ради.

  • ТзОВ «Алсет Плюс», м. Дрогобич (НР №0443-м від 16.06.2004), ліцензію анульовано відповідно до клопотання ТРО.
  • КП ТРК «Сокаль» Сокальської районної ради (НР № 00860-м від 05.04.2016). ТРО тимчасово не здійснювала мовлення з технічних причин. З цього приводу надіслано Повідомлення про порушення. Мовлення відновлено.
  • ПП «НТА – Незалежне телевізійне агентство», м. Львів (НР № 00943-м від 18.08.2016), зафіксовано відсутність супутникового мовлення ліцензіата – 24 год./добу. Національна рада за результатами позапланової виїзної перевірки оголосила ТРО попередження. Супутникове мовлення не відновлено.
  • ТОВ – ТРК «Міст ТБ», м. Львів (НР №00404-м від 18.05.2015)зафіксовано відсутність супутникового мовлення за програмною концепцією 24 год./добу. Національна рада за результатами позапланової виїзної перевірки оголосила ТРО попередження. Супутникове мовлення не відновлено.
  • ПП «Телерадіокомпанія «Західна столиця» м. Львів (НР № 1566-м від 27.02.2012). За результатами тижневого моніторингу, здійсненого представником Національної ради в Івано-Франківській обл. на частоті 103,6 МГц у смт. Верховина Івано-Франківської обл. у рамках планової перевірки, мовлення ПП «ТРК «Західна Столиця» не зафіксовано. На виконання контрольного рішення керівник ТРО подав заяву на переоформлення ліцензії у зв’язку з вилученням частоти 103,6 МГц у смт. Верховина (ліцензією НР № 1566-м від 27.02.2012 передбачено мовлення у трьох населених пунктах). Питання перебуває на розгляді у Національній раді.
  • Порушення умови ліцензії в частині організаційних зобов’язань:
  • КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської районної ради Львівської області» (НР №0885-м від 23.03.2009, проводове мовлення у м. Золочеві). Не подано заяву про внесення змін до ліцензії у зв’язку зі зміною керівника. Національна рада оголосила ліцензіату попередження, порушення не усунуто.
  • РК ТРК «Броди», м. Броди Львівської обл.(НР № 0868-м від 20.03.2009,проводове мовлення у м. Броди). Не подано заяву про внесення змін до ліцензії у зв’язку зі зміною керівника. Національна рада оголосила ліцензіату попередження, порушення не усунуто.
  • КП радіостудія «Новий двір», м. Червоноград Львівської обл. (НР № 1706-м від 22.11.2012, проводове мовлення у м. Червоноград).Не подано заяву про внесення змін до ліцензії у зв’язку зі зміною керівника, ТРО надіслано письмове Повідомлення про порушення. Порушення не усунуто.
  • Дотримання телерадіоорганізаціями вимог законодавства щодо частки вітчизняного продукту у програмах (передачах).

Основною метою нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями вимог щодо частки вітчизняного продукту є захист інтересів держави і національного телерадіовиробництва.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» у загальному обсязі мовлення кожної телерадіокомпанії не менше 50 % має становити національний аудіовізуальний продукт. Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту зазначається у ліцензіях, виданих Національною радою.

Середній показник частки вітчизняних програм (передач), які розміщувалися місцевими і регіональними ТРО, у 2018 році становив 95-100%, тоді як у 2014 році цей показник дорівнював 80-90%. Отже, ТРО Львівщини дотримуються цієї важливої ліцензійної норми.

Фактичні показники

частки національного аудіовізуального продукту

в ефірі місцевих телерадіокомпаній за результатами перевірок 2018 року

  № з/п   Назва ТРО, ліцензія НР Мінімальна частка національного аудіовізуального продукту (в тому числі власного виробництва)
за ліцензією фактично
Радіомовники
1. ТзОВ «ТРК «Львівська хвиля», м. Львів  НР № 01027-м від 12.01.2017 24 год./добу (100%) 24:00:00 (100%)
2. ТОВ «РІЦ «Незалежність», м. Львів, НР № 00592-м від 30.11.2015 22 год./добу (91,67%) 23:30:00 (97,9%)
3. ПАТ «ТРК ЛЮКС», м. Львів, НР № 00582-м від 13.12.2011 22 год./добу  (91,7%) 22:53:00  (95/2%)
4. Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ», м. Самбір, НР № 01205-м від 07.11.2017 24 год. / добу, 100% 24:00:00 (100%)
5. КП «Телестудія «Радехів», м. Радехів,  НР № 01197-м від 25.10.2017 24 год. /добу, 100% 24:00:00 (100%)
6. РК ТРК «Броди», м. Броди, НР № 0868-м від 20.03.2009 3 год. 42 хв. / тиждень (100%) 03:42:00 (100%)
7. Студія РР «Карпатський гомін», м. Турка, НР № 0742-м від 01.04.1999 4 год. 05 хв./тиждень (100%) 04:05:00 (100%)
8. ПП – Телерадіоінформаційна агенція «Регіон – Інформ Україна», м. Львів, НР № 01209-м від 21.11.2017 7 год./тиждень  100% 07:00:00 (100%)
  Телемовники
1. ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград, НР № 01019-м від 03.01.2017 24 год./добу( 100%) 20:26:36 (92,2%)
2. ТзОВ «ТРК «Нові комунікації», м. Львів, НР № 00293-м від 23.08.2011 21 год./добу ( 87,5%) 23:34:08 (98,2%)
3. ТРО «Телефакт», м. Самбір Львівської обл., НР №01066 від 29.05.2017 21 годин/добу (87,5%) 24:00:00 (100%)
4. ТзОВ «Телерадіокомпанії «БТБ», м. Борислав, НР № 0819-м від 22.01.2009 3 год. на добу (100%) 03:00:00 (100%)
5. ПП ТРК «Простір», м. Моршин, НР № 0926-м від 01.06.2009 3 год./добу, 100% 03:00:00 (100%)
6. РК ТРК «Броди», м. Броди, НР № 0868-м від 20.03.2009 3 год. 42 хв./тиждень (100%) 03:42:00 (100%)
7. Студія РР «Карпатський гомін», м. Турка, НР № 0742-м від 01.04.1999 4 год. 05 хв./тиждень (100%) 04:05:00 (100%)
8. ПП «ТРК  «Західна Столиця», м. Львів, НР № 1566-м від 27.02.2012 1 год. 15 хв./тиждень (100%) 01:15:00 (100%)

Протягом звітного періоду за результатами здійснених моніторингів і перевірок порушення частини першої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» зафіксовано у діяльності однієї ТРО – ТОВ «ММДС ТВ»,             м. Червоноград, ліцензія НР № 01019-м від 03.01.2017. Під час здійснення моніторингу до планової виїзної перевірки у програмі ТРО зафіксовано зменшення обсягу вітчизняних передач до 92 відсотків, а за ліцензією значиться 100 відсотків. На вимогу Національної ради ТРО усунула порушення, що зафіксовано контрольним моніторингом.

Дотримання місцевими та регіональними телерадіокомпаніями

мовних квот.

І. Відповідно до частини другої статті 9Закону України «Про телебачення і радіомовлення» до 8 листопада 2018 року частка пісень державною мовою в ефірі радіостанцій мала становити не менше 30% загального обсягу пісень, поширеного протягом доби, а також у проміжках часу між 07.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

За результатами здійснених моніторингів порушень цієї норми у програмах місцевих та регіональних радіостанцій не зафіксовано. Радіомовники значно перевищують встановлену квоту. Показники 12 ФМ-мовників області, які працюють в ефірі 24 годи./добу, вказано у діаграмі.

Загалом протягом звітного року здійснено 39 добових моніторингів щодо виконання визначеної законодавством квоти на пісні українською мовою. Результати оприлюднені на офіційному сайті Львівської обласної державної адміністрації.

З 8 листопада 2018 року і надалі частка пісень українською мовою в ефірі радіостанцій протягом доби, а також у зазначених вище відрізках повинна становити не менше 35%. Систематичний нагляд за дотриманням цієї норми буде здійснюватися впродовж  2019 року.

Відповідно до частини п’ятої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» частка ведення передач українською мовою на радіо протягом 2018 року мала становити не менше 55%, а з 8 листопада 2018 року і надалі – не менше 60%. Радіостанції Львівщини мовлять в основному українською мовою. Передачі «іншими мовами» транслює лише радіо «Незалежність» (106,7 МГц у м. Львові).За результатами моніторингів у програмі ТРО зафіксовано мовлення українською і польською мовами. Передачі українською мовою звучать в ефірі ТРО протягом тижня, передачі польською мовою – у вихідні, а саме: щосуботи інформаційно-аналітична програма «радіо Львув»(09:00 – 12:00, 3 год. на добу); щонеділі релігійна римо-католицька передача(19:00-21:00,2 год. на добу). Також радіо «Незалежність», відповідно до затвердженої «Програмної концепції мовлення», ретранслює програму радіо «Полонія» польською мовою (30 хв. на добу).

         ІІ. Відповідно до статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» передачі та фільми українською мовою у програмах регіональних телеканалів мають становити не менше 75% у проміжках часу між 07.00 та 18.00 і між 18.00 та 22.00, а у програмах місцевих телеканалів -не менше 60%. Особливістю цієї законодавчої норми є те, що моніторинг здійснюється впродовж тижня, окремо вираховується частка передач новин державною мовою у визначених часових проміжках (07:00 – 18:00, 18:00 – 22:00). 

На виконання Плану основних заходів Національної ради на І та ІІ півріччя 2018 року здійснено 11 тижневих моніторингів місцевих і регіональних телеканалів щодо ведення передач державною мовою. Порушень за результатами моніторингів не зафіксовано.

Телемовники області ведуть мовлення в основному українською мовою. Передачі «іншими мовами» зафіксовано лише у програмі регіональної телекомпанії ПАТ «ТРК «Люкс», м. Львів (логотип «24»). Протягом тижня у відрізку часу між 07.00 та 18:00 зафіксовано передачі російською мовою (загальний обсяг 3 год. 40 хв. на тиждень). Частка ведення передач державною мовою у програмі телеканалу «24» протягом тижня становила 97%.

  • Дотримання телерадіоорганізаціями вимог законодавства

про рекламу і спонсорування.

  • За результатами перевірок, здійснених у 2018 році, санкції за порушення чинного законодавства щодо реклами і спонсорування застосовувались до двох ТРО області – ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград, ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів.

Під час здійснення 19 січня 2018року моніторингу програм і передач ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград, (НР № 01019-м від 03.01.2017, кабельне мовлення, логотип «15») до планової виїзної перевірки у часовому проміжку 00:00 – 01:00 обсяг реклами склав 12 хв. 40сек., що не відповідає вимогам частини першої статті 13 Закону України «Про рекламу» (На телебаченні час мовлення, відведений на рекламу і телепродаж, не може перевищувати 15 відсотків протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення) і є порушенням пункту е) частини першої статті 59 (Телерадіоорганізація зобов’язана виконувати правила рекламної діяльності і спонсорства) Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Національна рада, розглянувши матеріали перевірки, оголосила ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград, попередження і зобов’язала привести діяльність у відповідність до вимог законодавства. ТРО порушення усунула, що засвідчили результати контрольного моніторингу.

  • За результатами моніторингу ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів (НР № 00582-м від 13.12.2011, логотип «24»), здійсненого 24 квітня 2018 року на 40 ТВК у              м. Тернопіль, згідно з наказом про планову виїзну перевірку, зафіксовано недотримання частини першої статті 5 Закону України «Про рекламу» (У теле-, радіопередачах, матеріалах в інших засобах масової інформації, видовищних та інших заходах, які створені і проводяться за участю спонсорів, забороняється наводити будь-яку інформацію рекламного характеру про спонсора та/або його товари, крім імені або найменування та знака для товарів і послуг спонсорів). У передачах телеканалу розміщувалась інформація рекламного характеру про спонсорів, а саме: номери телефонів, електронна і поштова адреси, сайти, ціни. Національна рада, розглянувши матеріали перевірки, оголосила ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів, попередження за порушення пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Під час здійснення контрольного моніторингу, на виконання рішення Національної ради, недотримання частини першої статті 5 Закону України «Про рекламу» було зафіксовано повторно. ТРО не усунула порушення, тому Національною радою було прийнято рішення про призначення позапланової перевірки. Матеріали позапланової перевірки перебувають на розгляді.

Загалом за результатами моніторингів не зафіксовано фактів порушень чинного законодавства щодо реклами з надання послуг народної та нетрадиційної медицини, відсутня реклама так званих, екстрасенсів і цілителів. Не зафіксовано також реклами алкоголю в часових відрізках, заборонених законодавством (до 23 год.), відсутня реклама тютюнових виробів і зброї.

Місцеві ТРО розміщують ролики соціальної реклами без порушень чинного законодавства.

5. Захист телерадіоінфоромаційного простору області.

            

З 2014 року, часу початку військової агресії Російської Федерації проти незалежної держави Україна, пріоритетним завданням Національної ради є протидія інформаційній агресії. Регуляторним органом впроваджено ряд важливих заходів, метою яких є захист телерадіопростору країни. До таких заходів належать, зокрема, рішення Національної ради, якими обмежено присутність у пакетах програм провайдерів програмної послуги України іноземних телепрограм, зміст яких суперечить нормам українського законодавства. Національна рада обмежила присутність 80-ти російських телеканалів, перелік яких розміщено на офіційному сайті регулятора https://www.nrada.gov.ua/.

Представник Національної ради та секретаріат представника протягом звітного року на виконання Плану основних заходів Національної ради на 2018ріксистематично здійснювали моніторинги ППП щодо наявності у пакетах програм іноземних телеканалів, зміст яких не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Під час моніторингів провайдерів програмної послуги у 2018 році трансляції неадаптованих каналів і каналів, трансляція яких на території України тимчасово обмежується, не зафіксовано.

Секретаріат представника веде реєстр програм, які ППП регіону пропонують абонентам.

  • З метою протидії інформаційній агресії Росії у час гібридної війни, а також надання об’єктивної інформації про суспільно значущі події в Україні ведеться мовлення на територіях з особливим режимом мовлення у Донецькій та Луганській областях. В ефірі цих регіонів працюють за тимчасовими дозволами львівські ТРО, а саме: КП «Телерадіокомпанія «Перший Західний», ТзОВ «ТРК «Галичина», ТОВ Телерадіокомпанія «Нові комунікації», (логотип «Z ZIK»), (Назви населених пунктів, де працюють вищевказані ТРО, подано у розділі 1.1. Підсумки ліцензування телерадіомовлення за звітний період).Ці телерадіокомпанії Львівщини добровільно, виділивши із власних бюджетів значні кошти, доносять телеглядачам та радіослухачам Донецької та Луганської областей програми, спрямовані на утвердження української державності та духовності, виховання патріотизму і соціального оптимізму, що, безумовно, є важливою складовою зміцнення інформаційної безпеки держави у час гібридної війни із російським агресором особливо на територіях, вразливих до зовнішнього інформаційного впливу.

Підсумки.

  • У 2018 році представником та працівниками секретаріату представника Національної ради у Львівській області проведено16 планових виїзних перевірок ліцензіатів Національної ради і6 позапланових, здійснено 264 моніторинги, надіслано 5 Повідомлень про порушення чинного законодавства. За результатами цих перевірок санкція «оголошення попередження» була застосована до восьми місцевих мовників Львівщини.  Штрафних санкцій за результатами перевірок не застосовувалось.
  • У 2018році за несвоєчасне подання інформації про структуру власності Національна рада відповідно до вимог законодавства вжила штрафні санкції до 5 ТРО Львівської області: РК ТРК «Броди», м. Броди; ФОП Марціх Н.П., м. Стебник; КП «Стрийське міське радіомовлення «Голос Стрия», м. Стрий; КП «Яворівське районне радіомовлення», м. Яворів; ПП «Рава ТВ», м. Яворів. Усі ТРО у відведені терміни сплатили штрафи.
  • До центрального апарату Національної ради у звітному році надано 92 інформаційно-аналітичні службові записки за результатами виконаних рішень регулятора, доручень керівництва та управління представників Національної ради.
  • Керівникам місцевих ТРО та ППП за звітний період скеровано 52 інформаційні листи, надано понад 120 консультацій. Проведено 14 окремих нарад стосовно дотримання норм чинного законодавства, дерегуляції та спрощення процедури ліцензування безпосередньо з керівниками ТРО та ППП.

Ведеться облік вхідної і вихідної кореспонденції. Оперативне спілкування з керівниками ТРО здійснюється за допомогою електронної пошти.

  • У 2018 році продовжувалась робота над впровадженням в області розробленого Національною радою проекту «Мовлення територіальних громад». Станом на жовтень 2018року у рамках проекту у Львівській області                              7 комунальних ТРО отримали 8 ФМ – частот.

         Головам Бродівської і Кам’янка-Бузької районних рад, а також голові Трускавецької міської ради надіслано листи стосовно участі комунальних ТРО у проекті Національної ради «Мовлення територіальних громад».

  • На адресу представника Національної ради надійшло 2 звернення, що стосувалися роботи ТРО, а саме: звернення директора КП «Комунальник» Червоноградської міської ради Рибака В.С. щодо роботи ТзОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград (логотип «15») та звернення громадянина Рибія П.В., прийняте на гарячу лінію Прокуратури Львівської області. Звернення стосувалося можливих порушень працівниками Львівської філії ПАТ «НСТУ», тоді ще «трк Львів». Відповіді надано у встановлені терміни. Окрім цього отримано 15 телефонних дзвінків щодо вимкнення аналогового та впровадження цифрового ефірного телебачення. Громадянам надано вичерпні відповіді.
  • Представник Національної ради та секретаріат представника у 2018 році провели значну роботу з інформування жителів Львівської області стосовно вимкнення аналогового телевізійного мовлення. Окрім загальнонаціональних телеканалів відеоролики з інформацією про перехід від аналогового до цифрового телебачення транслювали львівські телемовники «НТА», «Перший Західний», «ZIK», «24». Аудіоролики такого ж змісту транслювалися ФМ-радіостанціями «Львівська хвиля» (м. Львів), «ФМ Галичина» (м. Львів), «Стрий-ФМ» (м. Стрий), «Твоє радіо» (м. Трускавець), «Радіо «Сокаль» (м. Сокаль), «Неорадіо» (м. Червоноград). Редакції районного радіомовлення розповсюджували аудіоролик про перехід від аналогового до цифрового телебачення у проводовій радіомережі.
  • Представник взяв участь у 3 нарадах, що відбулися у Львівській ОДА, в т.ч. за участю голови Львівської облдержадміністрації О.М. Синютки, щодо вимкнення аналогового та переходу на цифрове мовлення. Представник співпрацює з депутатами та керівництвом Львівської обласної ради, правоохоронними органами, Західною філією ДП «УДЦР», Львівською філією Концерну РРТ, Львівською обласною організацією НСЖУ, райдержадміністраціями та районними радами області.
  • В ефірі місцевих ЗМІ представником висвітлювалися головні напрямки роботи Національної ради та актуальні питання розвитку телерадіопростору Львівщини. Телерадіокомпаніям регіону дано 5 інтерв’ю, зокрема: два телеканалу «Перший Західний» та одне телеканалу «НТА», а також ФМ-станціям – «Львівська хвиля» та «Неорадіо».
  • У 2018році представник взяв участь у експертному семінарі для представників Національної ради «Прозорість медіафінансування та забезпечення гендерної рівності в медіа: європейський досвід та українські перспективи», який відбувся у м. Києві 23-24 жовтня 2018 року.
  • Відповідно до своїх повноважень представник Національної ради здійснював постійний контроль за виконанням працівниками секретаріату представника доведених завдань, а також щодо дотримання ними трудової дисципліни і правил поведінки державного службовця, націлював секретаріат на системну роботу, своєчасне виконання доручень керівництва та апарату Національної ради, а також на ефективне виконання наглядових функцій щодо дотримання ліцензіатами вимог законодавства України та умов ліцензій, на якісний аналіз моніторингів ТРО та ППП.

Представник Національної ради України

з питань телебачення і радіомовлення

у Львівській області                                                                      Петро Цеголко

Додаток 1

Перелік ТРО та ППП Львівській області

 (за видами мовлення).

  • ефірне телемовлення -3
  • Телерадіоорганізація «Телефакт» (м. Самбір), логотип «Телефакт»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія ТРТ-ТБ» (м. Трускавець), логотип «ТРТ»;
  • ПП «НТА – незалежне телевізійне агентство» (м. Львів), логотип «НТА»;
  • телевізійне мовлення у кабельних мережах-5
  • ПП «Телеорганізація «СЕРВІС СИГНАЛ» (м. Стебник), логотип «cZc»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія «БТБ» (м. Борислав), логотип «БТБ»;
  • ПП ТРК «ПРОСТІР» (м. Моршин), логотип «Стилізоване зображення бювету мінеральних вод курорту Моршин»;
  • ТзОВ Телерадіокомпанія «ЛАН» (м. Стрий), логотип «ЛАН-TV»;
  • ТзОВ «ММДС ТВ» (м. Червоноград, смт. Гірник, с. Острів), логотип «15».
  • супутникове телемовлення-5
  • КП «Телекомпанія «Львів – ТБ», логотип «Перший Західний»;
  • ПП «НТА – незалежне телевізійне агентство», логотип «НТА»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації», логотип «Z-ZIK»;
  • ТзОВ – телерадіокомпанія «Міст ТБ», логотип «ZIK»;
  • ПАТ «Телерадіокомпанія Люкс», логотип «24».
  • цифрове телемовлення-3
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації» (м.Львів, м.Новий Розділ, м.Броди, смт. Підбуж), логотип «Z-ZIK»;
  • ПАТ «Телерадіокомпанія Люкс» (м. Львів), логотип «24».
  • КП «Телерадіокомпанія «Перший західний», (м.Новий Розділ, м.Броди, смт. Підбуж), логотип «Перший західний».
  • ефірне радіомовлення-22
  • КП Телерадіокомпанія «Сокаль» Сокальської районної ради (м. Сокаль), позивні «Радіо «Сокаль»;
  • Старосамбірське районне радіомовлення «Голос Прикарпаття» (м. Добромиль), позивні «Голос Прикарпаття»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія «Говерла»(м. Львів), позивні «Дуже радіо»;
  • ПП Радіокомпанія «Карітас-Едегем»(м. Червоноград), позивні «НЕОрадіо»;
  • ПП «Телерадіокомпанія «Галицька столиця» (м. Львів), позивні «FM Галичина»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія ТРТ» (м. Трускавець), позивні «Твоє радіо»;
  • ПП «Телерадіокомпанія «Лотос-ФМ» (м. Стрий), позивні «Фреш-ФМ»;
  • ТзОВ «ПРЕСТАЙМ.КОМ.ЮА» (м. Львів), позивні «Вголос»;
  • ТзОВ «Радіоінформаційний центр «Незалежність» (м. Львів), позивні «мелодія І. Білозіра «Встань з колін, народе мій»;
  • Студія районного радіомовлення «Карпатський гомін» (м. Турка), позивні«Говорить студія районного радіомовлення «Карпатський гомін»;
  • Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ» (м. Самбір), позивні «Говорить Самбір! Вас вітає радіоредакція «Поступ»;
  • КП «Телестудія «Радехів» (м. Радехів, м. Перемишляни), позивні «Телестудія «Радехів»;
  • ТзОВ «Телерадіокомпанія «Львівська хвиля» (м. Львів, с. Коростів), позивні «Львівська хвиля – радіо нашого міста;
  • ТзОВ Телерадіокомпанія «ЛАН» (м. Стрий), позивні «Радіо Стрий FM – радіо Твого міста»;
  • ТзОВ „Телерадіокомпанія „Галичина» (м. Новий Розділ, м. Стрий, м. Турка, м. Броди,

м. Червоноград , м. Радехів, смт. Славське, м. Борислав , м. Старий Самбір), позивні «FM Галичина»;

  1. ТзОВ «Телерадіокомпанія Праймедіа» (м. Львів), позивні «Максимум ФМ»;
  2. ПАТ «Телерадіокомпанія Люкс» (м. Львів), позивні «Люкс ФМ»;
  3. ПП «Телерадіокомпанія «Західна столиця» (м. Добромиль), позивні «Західна столиця»;
  4. КП «Телерадіокомпанія «Перший західний» (м. Львів), позивні «Перший західний);
  5. Комунальне підприємство «Дрогобицьке регіональне радіомовлення «Франкова земля», (м. Дрогобич), позивні «Говорить Дрогобич. В ефірі – програма «Франкова земля»
  6. Буське районне радіомовлення, (м. Буськ), позивні «Буське радіо»;
  7. Редакція Жидачівського районного радіомовлення, (м. Жидачів), позивні «Говорить Жидачів»;
  8. проводове радіомовлення-17
  9. Мостиське районне радіомовлення (м. Мостиська);
  10. КП «Редакція міського радіомовлення» (м. Трускавець);
  11. КП «Яворівське районне радіомовлення» (м. Яворів);
  12. КП«Радіоредакція «Слово» (м. Борислав);
  13. КП«Новий двір» (м. Червоноград);
  14. КП «Дрогобицьке регіональне радіомовлення „Франкова земля» (м. Дрогобич);
  15. Миколаївська районна радіоредакція (м. Миколаїв);
  16. Редакція Жидачівського районного радіомовлення (м. Жидачів);
  17. Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської районної ради Львівської області» (м. Золочів);
  18. КП «Стрийське міське радіомовлення «Голос Стрия» (м. Стрий);
  19. ТзОВ «Радіоінформаційний центр «Незалежність» (м. Львів);
  20. Студія районного радіомовлення «Карпатський гомін» (м. Турка);
  21. Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ» (м. Самбір);
  22. Районна комунальна телерадіокомпанія «Броди» (м. Броди);
  23. ПП Телерадіоінформаційна агенція «Регіон-Інформ Україна» (м. Львів);
  24. КП «Телестудія «Радехів» (м. Радехів);
  25. ПП «Телерадіокомпанія «Західна столиця» (м. Львів).
  26. провайдери програмної послуги-26
  27. Державно-комунальне підприємство «ЕКРАН» (м. Дрогобич) ;
  28. ТзОВ Телекомпанія «Діалект» (м. Львів);
  29. ТзОВ фірма «РТВ-Сервіс» ЛТД (м. Броди);
  30. Мале приватне підприємство фірма «Центуріон» (м. Львів);
  31. ПП «ГАЛАКТ» (м. Перемишляни);
  32. ТзОВ «Лемберг ЛТД» (м. Новий Розділ);
  33. ПП «Рава ТВ» (м. Рава-Руська, м. Яворів);
  34. ТзОВ «ТЕЛСТ» (м. Стрий);
  35. ПП «Телерадіокомпанія «НІК ТВ» (м. Броди);
  36. ПП ТРК «НПК-Сат» (м. Миколаїв);
  37. ТзОВ «Телерадіокомпанія «Кооператор» (м. Великі Мости);
  38. Техноторговий центр «Радіотехніка» (м. Золочів);
  39. Фізична особа – підприємець Марціх Назар Петрович (м. Стебник);
  40. Фізична особа – підприємець Сіненко Віталій Михайлович (м. Львів);
  41. Фізична особа – підприємець Підлужна Оксана Михайлівна (м. Ходорів, м. Винники);
  42. ТзОВ «Вільне слово» (м. Новояворівськ);
  43. ТзОВ «Н.П.Б.» (Готель «Панська гора», с. Сокільники Львівської області);
  44. ТзОВ «Проджектінвест капітал»(Готель «Атлас делюкс», м. Львів);
  45. ТзОВ «Телерадіокомпанія «БТБ» (м. Борислав);
  46. ПП ТРК «ПРОСТІР» (м. Моршин);
  47. ТзОВ «Телерадіоорганізація «Лев» (м. Сокаль, м. Стебник);
  48. ТзОВ «Вільне слово з України» (м. Жовква, м. Пустомити);
  49. ТзОВ Телерадіокомпанія «ЛАН» (м. Стрий, м. Дрогобич);
  50. ТзОВ «ММДС ТВ» (м. Червоноград, смт. Гірник, с. Острів);
  51. ТзОВ «БЕСТ-ЛІНК» (м. Червоноград).
  52. ТзОВ ТРК «Розділ.Інфо» (м. Новий Розділ).
  53. ефірно-кабельне телебачення («Мітріс»)

1.ТзОВ Телерадіокомпанія «Західтелесервіс» (м. Львів, м. Борислав, м. Старий Самбір).

Додаток 2

Статистика здійснених планових виїзних перевірок ТРО.

№ з/п Назва ТРО, ліцензія НР №, дата акту перевірки Результати розгляду на засіданні Національної ради
1. ТзОВ «Телерадіокомпанія «Львівська хвиля»,  НР № 01027-м від 12.01.2017 А К Т № 19 від 23 січня 2018 року             (рік діяльності) РІШЕННЯ № 257 від 22.02.2018 Взяти до відома.
2. ТОВ «ММДС ТВ», м. Червоноград Львівської області, НР №  01019-м від 03.01.2017 А К Т № 29 від 26 січня 2018 року (рік діяльності) РІШЕННЯ № 303 від 01.03.2018 Визнати порушення частини п’ятої статті 6, частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, частини першої статті 46, частини четвертої статті 48, пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження
3. ТзОВ «ТРК «Нові комунікації»,          м. Львів, НР №  00293-м від 23.08.2011 А К Т № 33 від 31 січня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 248 від 22.02.2018 Взяти до відома наявність порушень частини сьомої статті 27 та частини восьмої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
4. ПП «Телерадіокомпанія «Західна Столиця», м. Львів, НР № 0723-м від 27.10.2008 А К Т № 113 «28» березня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 557 19.04.2018 Взяти до відома.
5. ПП «Телерадіокомпанія «Західна Столиця», м. Львів, НР № 0722-м від 27.10.2008 А К Т № 115 «29» березня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 604 26.04.2018 Взяти до відома.
6. ПАТ «ТРК ЛЮКС», м. Львів,                 НР № 00582-м від 13.12.2011 А К Т № 138 від 07 травня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 775 від 11.07.2018 Визнати порушення пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.
7. ПАТ «ТРК ЛЮКС», м. Львів,                 НР № 00600-м від 29.12.2011 А К Т № 139 від 08 травня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 776 від 11.07.2018 Визнати порушення пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.  
8. ТзОВ «Телерадіокомпанії «БТБ»,          м. Борислав,  НР № 0819-м від 22.01.2009 А К Т № 165 від 15 червня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 1098 від 19.07.2018 Взяти до відома наявність порушення частини восьмої статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
9. ПП «Телерадіокомпанія «Західна Столиця», м. Львів, НР № 1566-м від 27.02.2012 А К Т № 174 від 25 липня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 1248 від 22.08.2018 Взяти до відома наявність порушення частини сьомої статті 27 та пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».
10 КП «Редакція районного радіомовлення та телебачення Золочівської  РР Львівської області», м. Золочів, НР № 0885-м від 23.03.2009 А К Т № 197 «21» серпня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 1494 13.09.2018 Визнати порушення частини сьомої статті 27, пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.
11. РК  ТРК  «Броди»,  м. Броди Львівської обл., ліцензія НР № 0868-м від 20.03.2009 А К Т № 202 від 30 серпня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 1709 27.09.2018 Визнати порушення частини четвертої статті 35 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.
12. Студія РР «Карпатський гомін»,            м. Турка Львівської обл.,                       НР № 0742-м від 01.04.1999 А К Т № 216 «25» вересня 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 1851                 від 18.10.2018 Взяти до відома.
13. ПП ТРК «Простір», м. Моршин, ліцензія НР № 0926-м від 01.06.2009 А К Т № 255 «05» листопада 2018 року (закінчення терміну дії ліцензії) РІШЕННЯ № 2172 06.12.2018 Взяти до відома.
14 Редакція Самбірського радіомовлення «Поступ», м. Самбір Львівської обл., НР № 01205-м від 07.11.2017 А К Т № 275 «27» листопада 2018 року (рік діяльності) РІШЕННЯ № 15 від 10.01.2018 Взяти до відома.
15. КП «Телестудія «Радехів»,                    м. Радехів, НР № 01197-м від 25.10.2017 А К Т № 283 «30» листопада 2018 року (рік діяльності) РІШЕННЯ № 17 від 10.01.2018 Взяти до відома.
16 ПП – Телерадіоінформаційна агенція  «Регіон – Інформ Україна», м. Львів, ліцензія НР № 01209-м від 21.11.2017 А К Т № 290 «07» грудня 2018 року (рік діяльності)   У процесі розгляду.

Статистика здійснених позапланових виїзних перевірок ТРО.

№ з/п Назва ТРО, ліцензія НР. №, дата акту перевірки Результати розгляду на засіданні Національної ради
1.   Товариства з обмеженою відповідальністю «Алсет Плюс», м. Дрогобич Львівської обл., ліцензія НР № 0443-м від 16.06.2004 А К Т № 105 «22» березня 2018 року (стосовно дотримання  вимог частини сьомої статті 27, пунктів а) та б) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також виконання пункту 3 рішення Національної ради від 21.12.2017 № 2479.) РІШЕННЯ № 660 17.05.2018 Про анулювання ліцензії на мовлення ТОВ «АЛСЕТ ПЛЮС», м. Дрогобич Львівської обл. (НР № 0443-м від 16.06.2004) (ефірне ТБ, логотип: «Алсет») Ліцензію анульовано.
2. ТзОВ «Телерадіокомпанія «Нові комунікації», м. Львів, ліцензія НР № 00293-м від 23.08.2011 А К Т № 122 «13» квітня 2018 року (стосовно дотримання пункту б) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», пункту 4 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті) РІШЕННЯ № 662 17.05.2018 Визнати порушення ТОВ «ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ «НОВІ КОМУНІКАЦІЇ», м. Львів, пункту б) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», пункту 4 Правил ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті, Оголосити попередження.
3. ПП «НТА – Незалежне телевізійне агентство», м. Львів, НР № 00943-м від 18.08.2016 А К Т № 200 «28» серпня 2018 року (стосовно дотримання  вимог частини сьомої статті 27, пунктів а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». РІШЕННЯ № 1710 27.09.2018 Визнати порушення частини сьомої статті 27 та пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.
4. ТОВ – ТРК «Міст ТБ», м. Львів, НР № 00404-м від 18.05.2015 А К Т № 201 «29» серпня 2018 року стосовно: дотримання вимог частини сьомої статті 27,  пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», РІШЕННЯ № 1927 01.11.2018 Визнати порушення умов ліцензії та вимог частини сьомої статті 27, пункту а) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Оголосити попередження.
5. ПАТ «ТРК Люкс», м. Львів,                  НР № 00582-м від 13.12.2011 А К Т № 247 «30» жовтня 2018 року (стосовно дотримання вимог пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»)       У процесі розгляду
6.   ПАТ ««ТРК Люкс», м. Львів, НР № 00600-м від 29.12.2011 А К Т № 253 «31» жовтня 2018 року (стосовно дотримання вимог пункту е) частини першої статті 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»)     У процесі розгляду